Κάνε το Τεστ
συναισθηματική ωριμότητα, συναισθηματική ωριμότητας στις σχέσεις, σημάδια συναισθηματικής ωριμότητας

Συναισθηματική ωριμότητα στις σχέσεις

Συναισθηματική ωριμότητα στις σχέσεις

Όταν σκεφτόμαστε την "ωριμότητα", το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι συνήθως η ηλικία. Ωστόσο, όταν μιλάμε για την συναισθηματική ωριμότητα, η ηλικία ενός ανθρώπου δεν είναι ακριβής δείκτης. Η συναισθηματική ωριμότητα σχετίζεται με την ικανότητα ενός ατόμου να αναγνωρίζει και να ελέγχει τα συναισθήματά του. Υπάρχουν πολλές διαστάσεις στην συναισθηματική ωριμότητα, αλλά ουσιαστικά μας βοηθά να έχουμε ψυχική ανθεκτικότητα ώστε αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας. Η συναισθηματική ωριμότητα βοηθά να βρείτε την ικανοποίηση και την ευτυχία στη ζωή σας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε την συναισθηματική ωριμότητα σε ένα άτομο, αλλά όσο μια σχέση εξελίσσεται είναι ένας παράγοντας καθοριστικός. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας και να καλλιεργήσετε την συναισθηματική σας ωριμότητα.

Σημάδια συναισθηματικής ωριμότητας

Αναλάβετε την ευθύνη για τις ανάγκες σας

Συχνά, οι άνθρωποι ξεκινούν μια σχέση, προσδοκώντας ότι ο σύντροφός τους θα ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες τους, την κοινωνική σύνδεση, την συναισθηματική υποστήριξη. Κάποιοι βασίζονται και στην οικονομική υποστήριξη του συντρόφου τους ή πιστεύουν ότι θα καλύψουν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες. Πολύ πιο συχνά, περιμένουν ο σύντροφός τους να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους χωρίς να τις έχουν εκφράσει.

Η συναισθηματική ωριμότητα σημαίνει ότι γνωρίζετε όλες σας τις ανάγκες και ότι ένα άτομο δεν μπορεί να τις ικανοποιήσει όλες. Σημαίνει ότι εκφράζετε όσα χρειάζεστε ξεκάθαρα.

Βρίσκετε τρόπους για να καλύψετε τις ανάγκες σας

Αντί να περιμένετε από το σύντροφό σας να καλύψει τις ανάγκες σας, φροντίζετε εσείς οι ίδιοι για αυτές.

Αν σας αρέσουν τα μουσεία ή οι συναυλίες και ο σύντροφός σας δεν τα αγαπά ιδιαίτερα, σιγουρευτείτε ότι έχετε ανθρώπους στη ζωή σας με τους οποίους μπορείτε να μοιράζεστε αγαπημένες δραστηριότητες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αυτές τις δραστηριότητες δεν τις απολαμβάνει ο σύντροφός σας. Εξίσου σημαντικό είναι να έχετε ανθρώπους που μπορούν να σας στηρίξουν συναισθηματικά όταν ο σύντροφός σας δεν μπορεί.

Αναλάβετε την ευθύνη για τα συναισθήματά σας

Ένα ακόμη σημάδι της συναισθηματικής ωριμότητας σε μια σχέση είναι να αναλάβετε την ευθύνη για τα συναισθήματά σας. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας.

Πολλοί άνθρωποι αγνοούν τα συναισθήματά τους ή προσπαθούν να τα ελέγξουν. Δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν συναισθήματα. Και ανεξάρτητα με το τι πιστεύουν, αυτά τα συναισθήματα έχουν τεράστια επίδραση στις αποφάσεις της καθημερινότητας.

Αν δεν το έχετε κάνει, είναι η στιγμή να αρχίσετε. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας κάθε στιγμή, κάντε διαλογισμό. Μην τα κρίνετε, μην ντρέπεστε ή μην προσπαθείτε να τα καταπιέσετε. Το επόμενο βήμα είναι να βρείτε τρόπους να μοιραστείτε αυτά τα συναισθήματα ώστε να μπορείτε να μείνετε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους που αγαπάτε.

Συναισθηματική ωριμότητα στις σχέσεις

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας την αξία των συναισθημάτων σας

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι τα συναισθήματά σας έχουν αξία. Για να είστε συναισθηματικά ανεξάρτητοι είναι ανάγκη να κατανοήσετε ότι τα συναισθήματά σας δεν είναι απαραίτητο να αποτελούν απόκριση σε όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή. Μπορεί να σας υπενθυμίζουν όσα έχετε ζήσει, χαρά και πόνο, αγάπη και ψυχικά τραύματα. Όταν θα αντιδράτε έντονα σε κάτι που σας λέει ή κάνει ο σύντροφός σας, συνειδητοποιήστε ότι μπορεί να το κάνει επειδή κουβαλά πόνο μέσα του.

Το να αναλάβετε την ευθύνη των συναισθημάτων σας σημαίνει ότι γνωρίζετε τις πληγές που κουβαλάτε. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε πότε και γιατί έχετε έντονες αντιδράσεις σε συγκεκριμένα πράγματα. Το να κατηγορείτε το σύντροφό σας για αυτές τις αποκρίσεις δεν είναι ρεαλιστικό. Κάθε άνθρωπος κουβαλά το δικό του συναισθηματικό φορτίο με αρνητικό τρόπο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο καθένας έχει πληγωθεί στο παρελθόν και αυτό τον έχει επηρεάσει. Αν κάποιος σας λέει ότι δεν κουβαλά κανένα συναισθηματικό φορτίο, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι συναισθηματικά ώριμος.

Όταν γνωρίζετε τις πληγές σας, η συναισθηματική ανεξαρτησία επίσης σημαίνει ότι δεν περιμένετε ο σύντροφός σας να έχει τα ίδια συναισθήματα με εσάς. Όταν λέτε σε κάποιον ότι τον αγαπάτε, σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε κάθε πιθανή απόκριση. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για να ερωτευτεί. Είναι πολύ συχνό να υπάρχουν πολλά συναισθήματα όσο μια σχέση εξελίσσεται.

Τιμήστε τις επιλογές σας

Όλοι μας ως παιδιά κάναμε επιλογές σύμφωνα με αυτά που μας υποδείκνυαν οι μεγαλύτεροι. Δεν είναι πάντα εύκολο για κάποιον να κουβαλά αυτό το συναίσθημα , ότι οι επιλογές δεν είναι δικές του, στην ενήλικη ζωή. Τα κοινωνικά μηνύματα που λαμβάνουμε για τις σχέσεις μας δίνουν έμφαση στον συμβιβασμό και στην μακροζωία της σχέσης με κόστος την έκφραση του εαυτού.

Η αλήθεια είναι, πως όταν είστε σε μια οικονομικά εξαρτώμενη ή κακοποιητική σχέση, καλό είναι να θυμάστε ότι επιλέγετε την ζωή σας κάθε μέρα. Συνειδητοποιήστε ότι μια λιγότερο εξαρτώμενη σχέση απαιτεί να κάνετε συνειδητές επιλογές στη ζωή σας και να απομακρύνεστε από το ρόλο του θύματος, ώστε να είστε ευτυχισμένοι.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να αποφασίσετε εσείς για τον εαυτό σας. Με αυτό τον τρόπο θα αποδεχτείτε το σύντροφό σας για αυτό που είναι.

Αποδεχτείτε το σύντροφό σας όπως είναι

Πολλά ζευγάρια ξεκινούν μια σχέση και μιλούν για τον μελλοντικό εαυτό τους. Πιστεύουν ότι  σχέση τους θα βελτιωθεί όταν γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους στο μέλλον.

Αν κοιτάτε το σύντροφό σας και περιμένετε μια διαφορετική εκδοχή του, χρειάζεται να κάνετε σοβαρή δουλειά στο κομμάτι της αποδοχής. Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν, αλλά τα βαθιά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σπάνια αλλάζουν. Ακόμη και οι προσωπικές συνήθειες γενικά χρειάζονται πολύ χρόνο για να αλλάξουν, είναι μια αργή διαδικασία που χρειάζεται να πηγάζει από εσωτερικά κίνητρα.

Αν θέλετε να εμψυχώσετε το σύντροφό σας την ίδια στιγμή που εμψυχώνετε τον εαυτό σας, πρέπει να δουλέψετε για να μπορέσετε να αποδεχτείτε τον σύντροφό σας και τον εαυτό σας για αυτό που είστε. Ίσως να νιώσετε λίγη απογοήτευση όταν συνειδητοποιείτε ποιοι είναι ώστε να τους αποδεχτείτε πραγματικά. Συχνά, στην άλλη πλευρά της απογοήτευσης, θα βρείτε την βαθιά οικειότητα επειδή δεν περιμένετε να εμφανιστεί κάποιος άλλος άνθρωπος. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο που είναι μπροστά σας είναι αληθινό. Ένα μεγάλο κομμάτι της συναισθηματικής ωριμότητας σε μια σχέση είναι η αποδοχή.

Ψυχοθεραπεία και σχέσεις

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι να επικοινωνήσει και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ενώ η ατομική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ έχει ως σκοπό το κάθε άτομο ξεχωριστά να κατανοήσει και να αναγνωρίσει όλα τα ψυχολογικά εμπόδια που βάζει στον εαυτό του λόγω των προηγούμενων εμπειριών του και έτσι να κάνει σημαντικές βελτιώσεις στην προσωπική του ζωή.