Κάνε το Τεστ
συνένζυμο Q10, τι είναι το συνένζυμο Q10, οφέλη συνενζύμου Q10, τροφές πλούσιες σε Q10

Συνένζυμο Q10

Συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) είναι μια ένωση που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Το σώμα παράγει φυσικά συνένζυμο Q10 , αλλά η παραγωγή του μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Το CoQ10 υπάρχει σε πολλές τροφές και συμπληρώματα διατροφής.

Τι είναι το συνένζυμο Q10;

Το συνένζυμο Q10 παράγεται από το σώμα και αποθηκεύεται στα μιτοχόνδρια. Τα μιτοχόνδρια είναι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του οργανισμού. Επίσης προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες , τα βακτήρια και τους ιούς.

Το συνένζυμο Q10 υπάρχει σε δύο διαφορετικές μορφές , την ουβικινόλη και την ουβικινόνη. Η ουβικινόλη αποτελεί το 90% του CoQ10 στο αίμα και είναι η πιο απορροφήσιμη μορφή. Για αυτό συστήνεται να προτιμούμε τα συμπληρώματα που περιέχουν ουβικινόλη.

Επειδή το συνένζυμο Q10 είναι λιποδιαλυτό, η απορρόφηση του είναι αργή και περιορισμένη. Ωστόσο, η λήψη συμπληρωμάτων CoQ10 με το φαγητό βοηθά το σώμα να το απορροφήσει τρεις φορές πιο γρήγορα από ότι χωρίς φαγητό.

Το σώμα δεν αποθηκεύει το CoQ10 για αυτό τα οφέλη του είναι ορατά μετά από συνεχή λήψη.Η παραγωγή του συνενζύμου Q10 μειώνεται με την ηλικία. Έτσι, οι ηλικιωμένοι έχουν πολλές φορές ανεπάρκεια του συνενζύμου Q10.

Οφέλη του συνενζύμου Q10

Βοηθά στη λειτουργία της καρδιάς

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι αποτέλεσμα άλλων καρδιακών νοσημάτων, όπως η στεφανιαία νόσος ή η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στις φλέβες και στις αρτηρίες. Η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλείται από αυτά τα προβλήματα όταν η καρδιά δεν μπορεί να συσπαστεί , να χαλαρώσει και να στείλει το αίμα σε όλο το σώμα. Το συνένζυμο Q10 βοηθά στην αποκατάσταση της παραγωγής ενέργειας, μειώνει το οξειδωτικό στρες και έτσι βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς.

Βοηθά στη γονιμότητα

Η γονιμότητα των γυναικών μειώνεται με την πάροδο των ετών εξαιτίας της πτώσης στον αριθμό και στην ποιότητα των διαθέσιμων ωαρίων.

Το συνένζυμο Q10 εμπλέκεται άμεσα σε αυτή τη διαδικασία. Όσο περνούν τα χρόνια η παραγωγή του CoQ10 μειώνεται με αποτέλεσμα το σώμα να προστατεύει λιγότερο τα ωάρια από το οξειδωτικό στρες. Τα συμπληρώματα με συνένζυμο Q10 φαίνεται ότι βοηθούν στην ανατροπή αυτής της πτώσης στην ποσότητα και την ποιότητα των ωραίων. Επίσης βοηθά και στην ποιότητα του σπέρματος σε περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας.

Βοηθά στην υγεία του δέρματος

Το δέρμα μας αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας και είναι εκτεθειμένο σε πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στη γήρανση. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι εσωτερικοί ή εξωτερικοί. Κάποιοι εσωτερικοί παράγοντες περιλαμβάνουν την κυτταρική βλάβη και τις ορμονικές αλλαγές. Εξωτερικοί παράγοντες αποτελούν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ακτινοβολία UV.

Η εφαρμογή του συνενζύμου Q10 απευθείας στο δέρμα μπορεί να μειώσει τη βλάβη που προκαλείται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες , να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα του δέρματος και να ενισχύσει την αντιοξειδωτική προστασία.

Βοηθά στη μείωση των πονοκεφάλων

Η ανώμαλη λειτουργία των μιτοχονδρίων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη του ασβεστίου από τα κύτταρα, σε υπερβολική παραγωγή ελεύθερων ριζών και μείωση της αντιοξειδωτικής προστασίας. Αυτό μπορεί να μειώνει τα επίπεδα της ενέργειας στα κύτταρα του εγκεφάλου και να προκαλούνται ημικρανίες. Καθώς το συνένζυμο  Q10 ζει κυρίως στα μιτοχόνδρια των κυττάρων , φαίνεται να βελτιώνει τη μιτοχονδριακή λειτουργία και να μειώνει τη φλεγμονή που παρατηρείται στη διάρκεια της ημικρανίας.

Βοηθά στη σωματική απόδοση

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να επηρεάσει τη μυϊκή λειτουργία και κατά συνέπεια τη σωματική απόδοση. Η ανώμαλη λειτουργία των μιτοχονδρίων μπορεί να μειώσει τη μυϊκή ενέργεια και έτσι οι μύες να δυσκολεύονται να συσπαστούν αποτελεσματικά. Το συνένζυμο  Q10 βοηθά στη σωματική απόδοση μειώνοντας το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα και βελτιώνοντας τη λειτουργία των μιτοχονδρίων.

Βοηθά στην αντιμετώπιση του διαβήτη

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει κυτταρική βλάβη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικά νοσήματα όπως ο διαβήτης. Η ανώμαλη λειτουργία των μιτοχονδρίων επίσης συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Το συνένζυμο Q10 φαίνεται να βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

Το οξειδωτικό στρες είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβη στα κύτταρα και επηρεάζει τη λειτουργία τους. Αν το σώμα δεν μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την οξειδωτική βλάβη, καταστρέφεται η δομή των κυττάρων και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου. Το συνένζυμο Q10 ίσως να προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και να προάγει την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα, την υγεία και την επιβίωση. Οι ασθενείς με καρκίνο φαίνεται να έχουν μειωμένα επίπεδα CoQ10.

Βοηθά στην υγεία του εγκέφαλου

Τα μιτοχόνδρια είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του εγκεφάλου. Η λειτουργία των μιτοχονδρίων τείνει να μειώνεται με την ηλικία. Η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο των κυττάρων του εγκεφάλου και νοσήματα όπως το Alzheimer και το Parkinson. Δυστυχώς, ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος στο οξειδωτικό στρες εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα και τις αυξημένες ανάγκες σε οξυγόνο.

Η οξειδωτική βλάβη προκαλεί την παραγωγή επιβλαβών ενώσεων που μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη, την αντίληψη και τις σωματικές λειτουργίες. Το συνένζυμο Q10 ίσως να μειώνει τις επιβλαβείς ενώσεις , πιθανώς επιβραδύνοντας την πρόοδο του Alzheimer και του Parkinson.

Προστατεύει τους πνεύμονες

Από όλα τα όργανα του σώματος, οι πνεύμονες έχουν άμεση επαφή με το οξυγόνο. Αυτό τους κάνει πολύ ευαίσθητους στην οξειδωτική βλάβη. Η οξειδωτική βλάβη στους πνεύμονες και η φτωχή αντιοξειδωτική προστασία, όπως τα χαμηλά επίπεδα του CoQ10 , μπορεί να οδηγήσουν σε νόσους των πνευμόνων όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Το συνένζυμο Q10 φαίνεται να μειώνει τη φλεγμονή σε ασθενείς με άσθμα, όπως και την ανάγκη για στεροειδή φάρμακα.

Τροφές πλούσιες σε συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 υπάρχει σε πολλές τροφές όπως:

  • Κρέατα: χοιρινό, βοδινό και κοτόπουλο
  • Λιπαρά ψάρια: πέστροφα, ρέγγα, σκουμπρί και σαρδέλα
  • Λαχανικά: σπανάκι, κουνουπίδι, μπρόκολο
  • Φρούτα: πορτοκάλια και φράουλες
  • Όσπρια: φασόλια, φακές
  • Ξηροί καρποί και σπόροι: σουσάμι και φιστίκια

Το συνένζυμο Q10 έχει πολλές ιδιότητες, όπως η παραγωγή ενέργειας και η αντιοξειδωτική του δράση. Αυτές οι ιδιότητες βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων και στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Σε κάθε περίπτωση η λήψη συνενζύμου Q10 έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.