Κάνε το Τεστ
θυμος νοημα αιτιες

Τα αίτια και το νόημα του θυμού

Θυμός

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι ο θυμός είναι κάτι κακό, κάτι που πρέπει να αποφεύγουν. Μοιάζει με τον ʺεχθρόʺ μας που πρέπει να κατακτηθεί. Όμως ο θυμός δεν είναι εχθρός. Αν δε υπήρχε ο θυμός μερικοί άνθρωποι που είναι ζωντανοί και καλά, τώρα θα ήταν νεκροί και πολλές αδικίες δεν θα είχαν αλλάξει ποτέ. Δεν είναι λάθος να θυμώνετε. Ο θυμός μας δίνει κίνητρο και ενέργεια να ανταπεξέλθουμε σε σημαντικά πράγματα.

Επειδή είμαστε μοναδικοί, κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει τον καλύτερο τρόπο για αυτόν/αυτή για να διαχειριστεί το θυμό του. Ο συνδυασμός πρακτικών τεχνικών και ατομικής ψυχοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση αυτών των τρόπων. Όπως συμβαίνει και με τις συμπεριφορές που αποτελούν συνήθειες, είναι εύκολο να αποθαρρύνεστε όταν βλέπετε ότι η αλλαγή είναι δύσκολη, όμως είναι σημαντικό να έχετε αυτοπεποίθηση και να μην τα παρατήσετε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια και τα κίνητρα του θυμού μας για να ανταποκριθούμε σε αυτή τη διαδικασία.

Μια από τις πιο συχνές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην ψυχοθεραπεία είναι ότι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα του θυμού. Κομμάτι αυτής της δυσκολίας είναι ότι η κοινωνία θεωρεί τον θυμό μη αποδεκτή συμπεριφορά, ειδικά στις γυναίκες, θεωρείται ότι είναι κάτι που πρέπει  να κατασταλάξει. Αλλά ακόμη και αν το κάνουμε αυτό , ο θυμός είναι ακόμη εκεί: τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για αυτό;

Αιτίες θυμού

Ο θυμός είναι μια αντίδραση που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους, αλλά μεταξύ των πιο συχνών είναι οι προσδοκίες που έχουμε από τον εαυτό μας και τους άλλους, κάποια μορφή απειλής (φανταστική ή πραγματική). Το άγχος, ο φόβος ή η αποτυχία, ή ακόμη και κάτι πολύ απλό όπως η κούραση, προκαλούν θυμό.

Το αλκοόλ και κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλούν θυμό και να επηρεάζουν τη διάθεσή μας.

Το νόημα του θυμού

Το πρόβλημα είναι όταν αντιδρούμε με θυμό όταν δεν είναι σωστό και/ή χρησιμοποιούμε ακατάλληλους τρόπους για να εκφράσουμε το θυμό μας. Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις θυμού αναπτύσσονται από τις εμπειρίες μας και σχετίζονται, για παράδειγμα, με την εικόνα του εαυτού και τις προσδοκίες των άλλων ανθρώπων. Αυτοί μπορεί να είναι σύντροφοι, συνεργάτες, ή ακόμη και άνθρωποι που μόλις γνωρίσαμε για πρώτη φορά. Ο θυμός μπορεί να γίνει η τυπική μας αντίδραση σε κάθε κατάσταση που εμφανίζεται ως εμπόδιο ή μας οδηγεί στην αποτυχία κατά κάποιο τρόπο. Όταν μετράμε μέχρι το δέκα ή παίρνουμε βαθιές ανάσες δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό και η αντίδραση στο θυμό γίνεται συνήθεια, χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να δουλέψετε με τις αιτίες που προκαλούν θυμό και πως μπορείτε να τις αλλάξετε .

Διαχείριση θυμού

Για αρχή, το πιο βοηθητικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ελέγξετε τη συμπεριφορά σας όταν είστε θυμωμένοι, τις πεποιθήσεις σας για το θυμό ως συναίσθημα: Είναι πάντα κακό; Είμαι κακό άτομο επειδή νιώθω θυμό; Είναι εντάξει να είμαι θυμωμένος; Και οι ερωτήσεις συνεχίζονται. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσπαθήσετε να βρείτε τις πιο συχνές αιτίες θυμού. Με αυτές τις πληροφορίες, είστε στο σωστό δρόμο για να βρείτε ένα τρόπο να διαχειριστείτε το θυμό σας όταν εμφανίζεται. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο θυμός από μόνος του είναι ένα ουδέτερο συναίσθημα, ούτε καλό ούτε κακό. Στην πραγματικότητα, σε κάποιες περιπτώσεις έχει σώσει ανθρώπινες ζωές δίνοντας τους την αδρεναλίνη που χρειάζονταν για να ξεφύγουν από τον κίνδυνο. Έτσι, ο θυμός δίνει ενέργεια στους ανθρώπους να κάνουν πράγματα, να φέρνουν σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία ή στη ζωή τους ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν την αντίσταση άλλων ανθρώπων.

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει ένα μοναδικό προσωπικό ιστορικό, τη δική του προσωπικότητα και τα δικά του ψυχικά τραύματα. Κομμάτι της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ είναι να εξερευνήσετε και αντιμετωπίσετε τις πραγματικές αιτίες του θυμού σας και να μάθετε νέους τρόπους διαχείρισης του θυμού και επικοινωνίας με τους δικούς σας ανθρώπους και τους συνεργάτες σας.