Κάνε το Τεστ
τεχνικές διαχείρισης θυμού, θυμός, πως λειτουργεί η διαχείριση θυμού, γιατί οι άνθρωποι θυμώνουν, τρόποι διαχείρισης θυμού, στρατηγικές διαχείρισης θυμού

Τεχνικές διαχείρισης θυμού

Τεχνικές διαχείρισης θυμού

Ο θυμός αποτελεί ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα και είναι συνήθως αποτέλεσμα μιας δυσαρέσκειας, μιας αντίθεσης, μιας απειλής, ενός παραπόνου. Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα! Βοηθά στην απελευθέρωση της απογοήτευσης και επαναφέρει ένα άτομο σε φυσιολογική διάθεση. Είναι φυσιολογικό να θυμώνουμε.

Σας κυριεύει ο θυμός;

Ωστόσο, τα συναισθήματα δεν πρέπει να μας κυριεύουν. Όπως ο θυμός, έτσι και η λύπη δεν πρέπει να ελέγχει τη ζωή μας ή να μας προκαλεί δυσκολίες. Όλα είναι υγιή όταν υπάρχει μέτρο, το ίδιο ισχύει και για τα συναισθήματα.

Όλοι μας νιώθουμε θυμό. Ωστόσο, οι στρατηγικές διαχείρισης και οι αντιδράσεις σε αυτό το συναίσθημα μπορεί να διαφέρουν. Για μερικούς ανθρώπους, η αντίδραση στο θυμό και στο στρες μπορεί να οδηγεί σε επιθετικότητα ή βία.

Πρέπει να ζητήσετε βοήθεια αν ο θυμός σας έχει αρνητικές συνέπειες όπως:

  • Προβλήματα στις σχέσεις
  • Θέματα στην εργασία
  • Παραβατικές συμπεριφορές
  • Καταστροφή περιουσίας
  • Δυσκολίες στην καθημερινότητα

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους ανθρώπους με ξεσπάσματα θυμού. Οι τεχνικές διαχείρισης θυμού μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε ήρεμοι, να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Η διαχείριση θυμού είναι μια μακρά διαδικασία. Ουσιαστικά, πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας και να αλλάξετε συμπεριφορά.  Ο θυμός δεν πρέπει να σας κυριεύει, να καθορίζει τη ζωή σας ή να βλάπτει την ψυχική σας υγεία.

Τι είναι η διαχείριση θυμού;

Η διαχείριση θυμού περιλαμβάνει τεχνικές για την διαχείριση του θυμού με υγιείς τρόπους. Είναι μια διαδικασία στην οποία ένα άτομο μαθαίνει να αναγνωρίζει τα σημάδια που προκαλούν θυμό, ώστε να αναλάβει δράση για να ηρεμήσει και να αντιμετωπίσει την κατάσταση με παραγωγικό τρόπο.

Η διαχείριση θυμού μπορεί να βοηθήσει πραγματικά τους ανθρώπους που έχουν έντονες αντιδράσεις στο θυμό όπως η βία, οι απειλές, η κριτική, η επιθετικότητα.

Πώς λειτουργεί η διαχείριση θυμού;

Στην ψυχοθεραπεία ο θεραπευόμενος μαθαίνει να αναγνωρίζει τις καταστάσεις που πυροδοτούν τις εκρήξεις θυμού. Μιλά για το παρελθόν του ώστε να κατανοήσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Στη συνέχεια μαθαίνει υγιείς τρόπους διαχείρισης του θυμού, καθώς μαθαίνει να επικοινωνεί αποτελεσματικά.

Η διαχείριση θυμού επισημαίνει την βλάβη που προκαλεί ο θυμός. Επίσης, βοηθά το άτομο να επεξεργαστεί και να δουλέψει για το θυμό του.

Γιατί οι άνθρωποι θυμώνουν;

Ο θυμός είναι μια απολύτως υγιής και φυσιολογική αντίδραση. Ακόμη και οι ήρεμοι άνθρωποι θυμώνουν κάποιες φορές. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μάθουμε να ελέγχουμε αυτό το συναίσθημα.

Ο θυμός είναι μια φυσιολογική αντίδραση στα:

  • Στρες
  • Έντονα συναισθήματα
  • Έλλειψη υπομονής
  • Αδικία

Ο θυμός προκαλεί αύξηση στην αρτηριακή πίεση, στο ρυθμό της καρδιάς, στα επίπεδα της αδρεναλίνης, ενεργοποίηση του μηχανισμού πάλης ή φυγής. Επειδή ο θυμός είναι μια βιολογική αντίδραση, δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Ο ανθυγιεινός θυμός μπορεί να οδηγεί σε πολλά θέματα υγείας όπως οι παθήσεις του καρδιαγγειακού, η αϋπνία, η υπέρταση, και το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάζει τη συγκέντρωση και να οδηγεί σε κατάθλιψη και άγχος.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο έντονος θυμός μπορεί να έχει σχέση με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Αν ένα παιδί μεγαλώνει και βλέπει τους γονείς του να έχουν εκρήξεις θυμού, μπορεί να μιμείται αυτή τη συμπεριφορά.

Τεχνικές διαχείρισης θυμού

Η διαχείριση θυμού εξαρτάται από το άτομο και την κατάσταση και είναι μια μακροχρόνια δέσμευση.

1. Ειλικρίνεια

Το πιο δύσκολο βήμα στη διαχείριση θυμού είναι να αναγνωρίσει κάποιος το πρόβλημα. Μπορεί να είναι δύσκολο ένα άτομο να αποδεχτεί ότι χρειάζεται βοήθεια για να ελέγχει το θυμό του. Οι άνθρωποι με έντονο θυμό δικαιολογούν τις πράξεις τους με τις πράξεις των άλλων. Τελικά, υπάρχει μια κατάσταση που πυροδοτεί τις εκρήξεις θυμού.

Αφού το άτομο κατανοήσει τη συμπεριφορά του πρέπει να ψάξει βαθιά για να αναγνωρίσει τις αιτίες. Ίσως να είναι ανάγκη να επαναξιολογήσει τις σχέσεις που οδηγούν σε έντονο θυμό.

Η επίγνωση είναι το πρώτο βήμα για την επούλωση.

2. Έκφραση

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την διαχείριση του θυμού. Μπορεί να είναι ομαδική, όπου μια ομάδα ανθρώπων έχει το ίδιο πρόβλημα. Ή ατομική όπου ο θεραπευόμενος δουλεύει μόνος του με τον ψυχοθεραπευτή για να αναγνωρίσει τις αιτίες του θυμού, τα τραύματα του.

3. Καταστολή

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι σημαντικό ένα άτομο να καταστέλλει το θυμό του και να επανέρχεται σε όσα το θυμώνουν όταν θα είναι πιο ήρεμο.  Αυτή η διαδικασία είναι βέβαια μια πρόκληση.

Είναι σημαντικό κάποιος να απομακρύνεται από μια κατάσταση που κλιμακώνεται. Οι μελέτες δείχνουν ότι μια έκρηξη θυμού διαρκεί κατά μέσο όρο 45 λεπτά. Για αυτό το να μείνει κάποιος μακριά για 45 λεπτά έχει θετική επίδραση. Έτσι, αφού ηρεμήσει μπορεί να κάνει μια πιο ήρεμη συζήτηση.

Αυτά τα 45 λεπτά μπορεί κάποιος να κάνει μια βόλτα στη φύση, να διαβάσει ένα βιβλίο ή να κάνει ένα ντους. Όλα αυτά συμβάλλουν στην ηρεμία, και στην επαναφορά της αρτηριακής πίεσης και του ρυθμού της καρδιάς σε φυσιολογικά επίπεδα.

4. Άσκηση

Η άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την διαχείριση του θυμού. Πολλοί άνθρωποι κάνουν γιόγκα, τρέχουν όταν νιώθουν θυμό.

Στη διάρκεια της άσκησης καλό είναι να συγκεντρώνεστε στην αναπνοή σας και στις κινήσεις σας. Η φυσική δραστηριότητα βοηθά το σώμα να επιστρέψει σε φυσιολογική κατάσταση.

5. Χιούμορ

Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο ενάντια στο θυμό. Το γέλιο οδηγεί στην απελευθέρωση ενδορφινών και έχει θετική επίδραση στη διάθεση. Αν νιώθετε θυμό μπορείτε να δείτε μια κωμωδία με τους φίλους σας.

6. Μάντρα

Τα μάντρα είναι μια εξαιρετική τεχνική για την διαχείριση του θυμού και της κατάθλιψης. Ηρεμούν το κεντρικό νευρικό σύστημα και δίνουν το χρόνο στον εγκέφαλο να εστιάσει ξανά.

Επαναλάβετε ένα μάντρα όπως , "Θα είμαι ήρεμος", και προσπαθήστε να μείνετε συγκεντρωμένοι στην αναπνοή σας.

7. Ημερολόγιο

Όταν γράφετε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο αυτό είναι παραγωγικό και υγιές. Μπορείτε να εκφράσετε τον εαυτό σας χωρίς να προκαλείτε βλάβη σε εσάς και στους άλλους. Γράψτε όλα τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε ώστε να απελευθερώσετε το θυμό σας.

Πότε πρέπει να ζητήσω βοήθεια;

Είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια αν θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Επίσης αν υπάρχουν θέματα στις σχέσεις σας:

  • Στις ερωτικές σχέσεις
  • Στις φιλίες
  • Στις σχέσεις με τους συναδέλφους σας
  • Στις σχέσεις με την οικογένειά σας
  • Στις επαγγελματικές σας σχέσεις

Επίσης, αν υποπτεύεστε ότι κάποιο τραύμα του παρελθόντος οδηγεί στις εκρήξεις θυμού, μπορεί να έχετε κάποια βαθιά θέματα που δεν έχετε λύσει. Σε αυτή την περίπτωση η ψυχοθεραπεία και το EMDR είναι πολύ βοηθητικά.

Φυσικά, ο θυμός σας δεν πρέπει να σας οδηγεί σε πράξεις όπως η φθορά ξένης περιουσίας. Αν όταν θυμώνετε σπάτε πράγματα, τότε είναι ανάγκη να ζητήσετε βοήθεια.

Αποτελεσματική διαχείριση θυμού

Οι εκρήξεις θυμού είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση Μπορεί να νιώθετε ότι οι αντιδράσεις σας είναι εκτός ελέγχου. Ωστόσο, μπορείτε να μάθετε να ελέγχετε το θυμό σας και να ζήσετε μια πιο υγιή ζωή.

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη ζωή σας, την ευεξία σας και τις σχέσεις σας. Όταν ζητάτε βοήθεια αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις πράξεις σας. Τα συναισθήματα θυμού μπορούν να υποχωρήσουν με τα κατάλληλα εργαλεία.

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε ότι έχετε πρόβλημα με την διαχείριση θυμού. Από εκεί και πέρα έχετε τη δυνατότητα να διορθώσετε τα πράγματα. Φυσικά, αυτό δεν είναι μια εύκολη διαδικασία αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.