Κάνε το Τεστ
πολεμικές τέχνες και ψυχική υγεία, οφέλη πολεμικών τεχνών στην ψυχική υγεία, ποια είναι τα οφέλη των πολεμικών τεχνών, πολεμικές τέχνες και καταπολέμηση του άγχους, δεξιότητες που προσφέρουν οι πολεμικές τέχνες

Πολεμικές τέχνες: οφέλη στην ψυχική υγεία

Πολεμικές τέχνες

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι πολεμικές τέχνες έχουν πολλά οφέλη στην υγεία. Συμβάλλουν  στην καλή φυσική κατάσταση, στην ευελιξία, στα γερά οστά, στην καλύτερη αναπνοή και στη μυϊκή ενδυνάμωση. Ωστόσο, τα οφέλη δεν είναι μόνο σωματικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι στις πολεμικές τέχνες θα μάθουν τεχνικές αυτοάμυνας, αλλά στην πραγματικότητα οι πολεμικές τέχνες προσφέρουν πολλά περισσότερα. Υπάρχουν πολλαπλά οφέλη, που είναι εξίσου σημαντικά με τα σωματικά οφέλη. Η εξάσκηση σε κάποια πολεμική τέχνη βοηθά ένα άτομο να φτάσει σε άλλο επίπεδο θετικών συναισθημάτων και αυτοπραγμάτωσης.

Ποια είναι τα οφέλη των πολεμικών τεχνών στην ψυχική υγεία;

Βελτίωση της συγκέντρωσης

Η εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την βελτίωση της συγκέντρωσης. Οι πολεμικές τέχνες είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που βοηθά να μένουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε, να έχουμε αυτοπειθαρχία και να είμαστε παρόντες στην κάθε στιγμή.

Όταν κάποιος κάνει κάποια πολεμική τέχνη, πρέπει να μένει συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνει κάθε στιγμή. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ελέγχει τις κινήσεις του και να μαθαίνει πως να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τις τεχνικές. Επίσης, μαθαίνει να κάνει ένα πράγμα κάθε φορά αντί να σκέφτεται χιλιάδες πράγματα ταυτόχρονα και οι σκέψεις και οι περισπασμοί να του αποσπούν την προσοχή.

Όταν κάποιος κάνει μια πολεμική τέχνη, μπορεί να συγκεντρώνεται καλύτερα σε όσα έχει να κάνει χωρίς να αποσπάται η προσοχή του.

Πολεμικές τέχνες, οφέλη στην ψυχική υγεία

Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη των πολεμικών τεχνών είναι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης. Οι άνθρωποι πάντα έλκονταν από τις πολεμικές τέχνες επειδή είναι ένας τρόπος για να τεστάρουν τα όριά τους, να πιέζουν τον εαυτό τους σωματικά και πνευματικά, και να μαθαίνουν να είναι δυναμικοί χωρίς να είναι επιθετικοί ή βίαιοι. Και πέρα από αυτό, οι πολεμικές τέχνες διδάσκουν στους ανθρώπους πως να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους.

Στο περιβάλλον των πολεμικών τεχνών οι άνθρωποι νιώθουν ασφαλείς να μάθουν νέες δεξιότητες και να εξερευνήσουν τα όριά τους χωρίς να φοβούνται ότι οι άλλοι θα τους κρίνουν, επειδή δοκιμάζουν κάτι καινούργιο ή επειδή αποτυγχάνουν στην πρώτη προσπάθεια όταν δοκιμάζουν κάτι δύσκολο. Οι πολεμικές τέχνες δίνουν στους ανθρώπους την αίσθηση του επιτεύγματος. Καθώς καταφέρνουν να φτάσουν σε ένα στόχο που πριν έμοιαζε αδύνατος για αυτούς. Όλη αυτή η διαδικασία δημιουργεί ένα θετικό κύκλο ενδυνάμωσης και ενισχύει την αυτοεκτίμηση μακροπρόθεσμα.

Διαχείριση του θυμού

Σίγουρα, οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα πολλαπλά οφέλη των πολεμικών τεχνών για τα παιδιά και τους ενήλικες, αλλά γνωρίζατε ότι βοηθούν στην διαχείριση του θυμού; Είτε κάποιος ξεκινά τώρα μια πολεμική τέχνη ή έχει χρόνια εξάσκησης, το σίγουρο είναι ότι θα μάθει να απελευθερώνει το θυμό του.

Όταν θυμώνουμε το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η διαδικασία αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας και τη συγκέντρωση. Ωστόσο, όταν αυτές οι ορμόνες απελευθερώνονται πολύ συχνά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να προκαλούν προβλήματα όπως οι πονοκέφαλοι, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή τα νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Αν νιώθετε το θυμό να σας κατακλύζει και έχετε ανάγκη για μια διέξοδο, οι πολεμικές τέχνες μπορεί να σας βοηθήσουν. Οι πολεμικές τέχνες είναι ο τέλειος τρόπος για να δουλέψετε με τα συναισθήματά σας. Η έντονη αερόβια άσκηση βοηθά στην απελευθέρωση του θυμού με υγιή τρόπο. Η εξάσκηση σε διάφορες πολεμικές τέχνες επίσης βοηθούν τους ανθρώπους να ελέγχουν καλύτερα τον εαυτό τους όταν νευριάζουν ή θυμώνουν  με κάτι που συμβαίνει στη ζωή τους. Εκτός αυτού, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοών ηρεμούν το μυαλό.

Ευκαιρία για ενδοσκόπηση

Σε πολλά αθλήματα, οι αθλητές μαθαίνουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και απλά να παίζουν το παιχνίδι. Αλλά οι πολεμικές τέχνες ενθαρρύνουν τον έλεγχο των συναισθημάτων κάθε στιγμή.

Όταν κάποιος κάνει προπόνηση στις πολεμικές τέχνες πρέπει να αξιολογεί την ψυχική του κατάσταση και τα κίνητρά του. Αυτή η διαδικασία είναι βοηθητική όχι μόνο για τις πολεμικές τέχνες αλλά και για την καθημερινότητα. Με τον καιρό, όσοι ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες μαθαίνουν να κάνουν την συναισθηματική επίγνωση μέρος της καθημερινότητάς τους, πράγμα που είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για την επιτυχία.

Κάθε φορά που βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία νιώθουμε ότι επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά, είναι καλή ιδέα να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναρωτιόμαστε για το τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτή η ενδοσκόπηση βοηθά να αναγνωρίζουμε τα επαναλαμβανόμενα λάθη που κάνουμε τακτικά και μας αποτρέπει από αυτά. Αυτό είναι εξαιρετικά ωφέλιμο  όταν ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε ένα πρόβλημα.

Ανακούφιση του άγχους

Ένα από τα σημαντικότερα ψυχικά οφέλη των πολεμικών τεχνών είναι η ανακούφιση από το στρες. Το άγχος έχει σημαντικό κόστος στο σώμα και στο μυαλό, αλλά η εκμάθηση μιας πολεμικής τέχνης συμβάλλει στην ανακούφισή του. Οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία σχεδόν σε όλες τις πολεμικές τέχνες, και η εξάσκηση σε αυτές τις τεχνικές επιτρέπει στους ανθρώπους να ηρεμούν το μυαλό και το σώμα τους.

Η άσκηση από μόνη της ανακουφίζει το στρες. Επίσης, βοηθά τους ανθρώπους να μένουν συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουν αντί να ανησυχούν για άλλα πράγματα και προβλήματα. Οι πολεμικές τέχνες επίσης βοηθούν ώστε να ηρεμούμε ψυχικά και να διατηρούμε την ηρεμία μας σε δύσκολες καταστάσεις. Με τον καιρό, όλα αυτά συμβάλλουν στην πνευματική εξέλιξη και στην καλύτερη διαχείριση του στρες.

Ποια πολεμική τέχνη να διαλέξω;

Δεν υπάρχει "καλύτερη" πολεμική τέχνη. Τεράστια σημασία έχει το ποια σας αρέσει ! Το σοφότερο είναι να δοκιμάσετε ορισμένες πολεμικές τέχνες, να κάνετε δηλαδή κάποια δοκιμαστικά μαθήματα και να δείτε αν σας ταιριάζουν τόσο στο σώμα αλλά και σαν φιλοσοφία. Επίσης, βασικό είναι να ταιριάζετε και με τον δάσκαλο.

Ωστόσο μερικές πολεμικές τέχνες που συχνά συνδέονται με την προώθηση της εσωτερικής ηρεμίας περιλαμβάνουν το Τάι Τσι, το Aikido και το Qigong.

Ψυχική ενδυνάμωση

Οι πολεμικές τέχνες έχουν πολλαπλά οφέλη στην ψυχική μας υγεία και χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες από πολλούς ανθρώπους. Ωφελούν τις γυναίκες, τους άνδρες, τα αγόρια και τα κορίτσια. Δίνουν την δυνατότητα εκμάθησης νέων δεξιοτήτων που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε πτυχή της ζωής.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες και έχουν βιώσει κάποιο τραύμα όταν ήταν παιδιά, όπως για παράδειγμα το bullying, η κακοποίηση από τους γονείς. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι ότι οι πολεμικές τέχνες δεν αποτελούν "ψυχοθεραπεία", ούτε βοηθούν κάποιον να αντιμετωπίσει τα ψυχολογικά προβλήματα. Σίγουρα κάποιος μπορεί να ενδυναμώσει τον ψυχικό του κόσμο μέσα από τις πολεμικές τέχνες, αλλά οι πολεμικές τέχνες δεν αντικαθιστούν την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ σε καμία περίπτωση.

Αν κάποιος θέλει να κλείσει παλιές πληγές τότε είναι ανάγκη να ξεκινήσει τουλάχιστον μια βραχεία ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ή/και EMDR.