Κάνε το Τεστ
bullet journal, τι είναι το bullet journal, πως θα φτιάξω το δικό μου bullet journal, βήματα για να φτιάξετε το δικό σας bullet journal, οφέλη bullet journal

Τι είναι το bullet journal;

Bullet journal

Το bullet journal αποτελεί ένα εργαλείο με το οποίο μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα όσα έχουμε να κάνουμε ή επιθυμούμε. Το bullet journal είναι σαν ημερολόγιο στο οποίο όχι μόνο μπορούμε να γράψουμε αλλά ζωγραφίζουμε και σχεδιάζουμε. Αντί να έχει κενές σελίδες, το bullet journal περιέχει τμήματα για να γράφουμε όσα έχουμε να κάνουμε καθημερινά, να κρατάμε ένα μηνιαίο ή εβδομαδιαίο ημερολόγιο, όχι απλά σημειώσεις, να παρακολουθούμε την ψυχική και σωματική μας υγεία και τους στόχους μας. Τι ακριβώς είναι το bullet journal;

Τι είναι το bullet journal;

Η ιδέα πίσω από το bullet journal είναι ότι πρέπει να το φτιάξουμε μόνοι μας, δεν είναι κάτι που βρίσκουμε έτοιμο. Είναι μοναδικό για τον καθένα και χρειάζεται χρόνο για να το δομήσει κάποιος.

Το bullet journal είναι αρκετά περίπλοκο και περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ένα τμήμα που περιλαμβάνει τα σχέδια και τους στόχους μας για το μέλλον.
  • Ένα μηνιαίο ημερολόγιο που βοηθά να παρακολουθούμε τους βραχυπρόθεσμους στόχους μας, όσα πρέπει να κάνουμε και τις προθεσμίες.
  • Ένα τμήμα στο οποίο θα γράφουμε τις καθημερινές μας υποχρεώσεις, τα ραντεβού και τις άμεσες προθεσμίες.

Η διαδικασία είναι διασκεδαστική και δημιουργική. Το πως θα το διαμορφώσετε είναι δική σας υπόθεση. Μην περιμένετε την Πρωτοχρονιά για να φτιάξετε το δικό σας bullet journal , μπορείτε να ξεκινήσετε όποια στιγμή θέλετε όπως και με το vision board.

Ποια είναι τα βήματα για να δημιουργήσω το δικό μου bullet journal;

Συγκεντρώστε όσα χρειάζεστε

Για να ξεκινήσετε το δικό σας bullet journal χρειάζεστε ένα ημερολόγιο και μαρκαδόρους. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητα ή οτιδήποτε άλλο σας αρέσει. Θα μείνετε προσηλωμένοι σε αυτό αν σας εμπνέει.

Σκεφτείτε το σκοπό που εξυπηρετεί το bullet journal

Το bullet journal μπορεί να είναι ένα ημερολόγιο, μια λίστα με όσα πρέπει να κάνετε, μια λίστα με τους στόχους σας , μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα ή και μόνο κάτι συγκεκριμένο. Πριν αρχίσετε να γράφετε σκεφτείτε πως θα μπορούσε να εξυπηρετήσει καλύτερα το bullet journal.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το bullet journal για να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας , όπως το να έχετε μια πιο υγιεινή ζωή, μπορείτε να γράψετε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άσκηση, να οργανώνετε υγιεινά γεύματα και να παρακολουθείτε την πρόοδο σας.

Κάντε το δικό σας

Για να έχει το bullet journal τη δική σας ταυτότητα ακολουθήστε τα εξής βήματα:

1. Αριθμήστε τις σελίδες: ξεκινήστε να βάζετε αριθμούς στις σελίδες του ημερολογίου σας.

2. Δημιουργήστε τα περιεχόμενα: η πρώτη σελίδα στο bullet journal σας πρέπει να έχει τα περιεχόμενα. Κάντε μια λίστα με τα θέματα που θα παρακολουθείτε στο bullet journal σας.

3. Φτιάξτε μια εβδομαδιαία ή ημερήσια ή μηνιαία περίληψη: δεν έχει σημασία πως θα χρησιμοποιήσετε το bullet journal σας, πρέπει να το δομήσετε χρονικά. Για αυτό δημιουργήστε μια περίληψη στην αρχή κάθε εβδομάδας (ή κάθε ημέρας ή κάθε μήνα ανάλογα με το πόσο συχνά σχεδιάζετε να το χρησιμοποιείτε) και αυτό θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε όσα θέλετε να επιτύχετε. Μπορεί να περιλαμβάνει ένα ημερολόγιο με ραντεβού, δραστηριότητες, στόχους. Στο τέλος κάθε εβδομάδας θα μπορείτε να δείτε τι έχετε επιτύχει.

4. Δημιουργήστε ένα σύστημα παρακολούθησης των στόχων σας: χρησιμοποιήστε σύμβολα ή σημάδια που θα δείχνουν την πρόοδο σας σε όσα πρέπει να κάνετε. Όταν επιτυγχάνετε ένα στόχο ή ολοκληρώνετε μια δουλειά χρησιμοποιήστε ένα σύμβολο για την επιτυχία σας.

Εκτός από τα παραπάνω, μπορείτε να σκεφτείτε οποιαδήποτε μορφή λίστας που θα σας βοηθήσει να είστε πιο παραγωγικοί, να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία ή να επιτύχετε τους στόχους σας. Μερικές ιδέες περιλαμβάνουν πρόγραμμα γευμάτων, καταγραφή της διάθεσης σας, πρόγραμμα ύπνου, μια λίστα ευγνωμοσύνης.

Ξεκινήστε να το χρησιμοποιείτε

Όσο πιο γρήγορα αριθμήσετε τις σελίδες και δημιουργήσετε τα περιεχόμενα, τόσο πιο γρήγορα θα μπορείτε να ξεκινήσετε. Μην αγχώνεστε για να γίνουν όλα τέλεια. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή χρειάζεται να ανακαλύψετε τι λειτουργεί για εσάς.

Οι πιθανότητες είναι να αλλάξει δραματικά η εμφάνιση των σελίδων και αυτό είναι καλό. Όσο πιο πολύ χτίζετε το bullet journal σας, τόσο πιο πολλά μαθαίνετε για το τι λειτουργεί και τι όχι για εσάς.

Ποια είναι τα οφέλη bullet journal;

Κερδίζετε χρόνο

Κάθε εργαλείο που σας υπενθυμίζει όσα έχετε να κάνετε είναι βοηθητικό. Η προσοχή και η συγκέντρωση είναι περιορισμένη. Αν καταναλώνετε πολύτιμη ενέργεια για να θυμηθείτε όσα έχετε να κάνετε, είναι πιθανό να μην μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για άλλες δουλειές.

Οργανώνετε όσα έχετε να κάνετε

Αν και το bullet journal μπορεί να σας φαίνεται λίγο περίπλοκο στην αρχή, με την εμπειρία θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε πιο εύκολα. Και αν βασίζεστε σε διαφορετικά εργαλεία, ημερολόγια και ατζέντες για να είστε οργανωμένοι τότε ένα bullet journal είναι πολύ πιο απλό.

Το bullet journal βοηθά να συνδυάσετε πολλά και διαφορετικά εργαλεία οργάνωσης σε ένα. Αντί να ψάχνετε να βρείτε τα χαρτάκια με τις σημειώσεις σας, το ημερολόγιο με τα ραντεβού σας και το ημερολόγιο του κινητού σας, όλα αυτά συνδυάζονται άψογα στο bullet journal.

Κάθε φορά που κοιτάζετε το bullet journal για να δείτε όσα έχετε να κάνετε, μπορείτε να δείτε και πράγματα που θα σας υπενθυμίσουν τους μακροπρόθεσμους στόχους σας.

Ενισχύετε τη δημιουργικότητά σας

Η δομή του bullet journal βοηθά να έχετε οπτική επαφή με όλα όσα έχετε να κάνετε. Σας επιτρέπει να εξερευνήσετε την δημιουργική σας πλευρά. Τα σύμβολα, τα αυτοκόλλητα, οι πολύχρωμες σημειώσεις κάνουν το ημερολόγιο σας ακόμη πιο προσωποποιημένο.

Η ζωγραφική εκτός από το να βελτιώνει την εμφάνιση του ημερολογίου σας , βελτιώνει και τη μνήμη σας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ζωγραφίζετε κάτι μένει καλύτερα στη μνήμη από ότι όταν το γράφετε.

Η γραφή έχει πολλά οφέλη

Η γραφή βοηθά τα πάντα να φαίνονται διαχειρίσιμα. Ένα από τα κύρια οφέλη της είναι ότι οι σκέψεις σας παίρνουν μορφή στο χαρτί. Αυτή η διαδικασία της έκφρασης των σκέψεων στο χαρτί μπορεί να κάνει τους στόχους σας να φαίνονται πιο εφικτοί. Επίσης οι λίστες με όσα έχετε να κάνετε δεν φαίνονται τόσο τρομακτικές.

Όταν γράφετε τις σκέψεις σας είναι πολύ πιο εύκολο να συνδέσετε τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές. Αυτό είναι ιδιαίτερα βοηθητικό αν προσπαθείτε να επιτύχετε ένα στόχο σχετικά με την υγεία σας όπως το να χάσετε βάρος ή να κόψετε το κάπνισμα. Όταν μπορείτε να δείτε συγκεκριμένα συναισθήματα, καταστάσεις ή συνθήκες που σας οδηγούν σε προβληματικές πράξεις, μπορείτε να κάνετε μια προσπάθεια να αποφεύγετε αυτές τις καταστάσεις στο μέλλον.

Το να γράφετε όσα σκέφτεστε έχει πολλά ψυχολογικά οφέλη, όπως η ανακούφιση του άγχους, η βελτίωση της μνήμης, η ενίσχυση της μάθησης και η αύξηση της προσοχής.

Όταν γράφετε όλα όσα σας αναστατώνουν μπορεί αυτό να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μην τα συσσωρεύετε μέσα σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βάλετε μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην έκφραση και στον μηρυκασμό των σκέψεων. Δημιουργήστε στο bullet journal σας ένα τμήμα στο οποίο θα γράφετε όλα όσα σας προκαλούν εκνευρισμό και αυτό θα σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε χωρίς να μένετε κολλημένοι σε όσα σας εκνευρίζουν.

Παρακολουθείτε την πρόοδο και τα επιτεύγματά σας

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν τις λίστες υποχρεώσεων αρκετά παρακινητικές. Έχουν ξεκάθαρους στόχους που μπορούν να ελέγχουν και όταν ολοκληρώνουν κάτι νιώθουν γεμάτοι ενέργεια. Άλλοι βρίσκουν τις λίστες  τρομακτικές. Αντί να επικεντρώνονται σε όσα έχουν ήδη κάνει, δίνουν προσοχή σε όσα δεν έχουν τελειώσει. Μπορεί να νιώθουν να τους κατακλύζει το άγχος με τόσα πράγματα που έχουν στη λίστα τους , τα οποία φαίνεται αδύνατο να ολοκληρωθούν.

Εξαιτίας της προσωποποιημένης φύσης του bullet journal, μπορείτε να βασιστείτε σε αυτό. Αν οι λίστες είναι αποτελεσματικές για εσάς, τότε ενσωματώστε τις σε αυτό. Αν αυτές οι λίστες δεν είναι παρακινητικές για εσάς μπορείτε να τις παραλείψετε.

Το bullet journal είναι ένας δημιουργικός τρόπος οργάνωσης

Το bullet journal είναι μια μίξη από ατζέντα, λίστες με όσα πρέπει να κάνετε και ημερολόγιου. Βοηθά να δείτε το παρελθόν, να οργανώσετε το παρόν και να σχεδιάσετε το μέλλον.  Είναι ένα προσωπικό ημερολόγιο που επιτρέπει στους ανθρώπους να καταγράψουν τα επιτεύγματα, τους στόχους, τις σκέψεις , την έμπνευση τους και να οργανωθούν με δημιουργικό τρόπο. Βοηθά στην αξιολόγηση της προόδου σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Αυτό μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό σύστημα όταν προσπαθείτε να μειώσετε το ΑΓΧΟΣ της καθημερινότητας, να αλλάξετε μια συνήθεια, να επιτύχετε ένα στόχο ή να κάνετε μια αλλαγή στη ζωή σας.