Κάνε το Τεστ
τσι γκονγκ, τι είναι το τσι γκονγκ, μορφές τσι γκονγκ, ενεργητικό τσι γκονγκ, παθητικό τσι γκονγκ, οφέλη τσι γκονγκ, ασκήσεις τσι γκονγκ

Τσι γκόνγκ

Τσι γκονγκ

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, το άγχος είναι κομμάτι της καθημερινότητας. Σίγουρα, όλοι μας θέλουμε να κάνουμε πράγματα για να μειώσουμε το στρες και να βελτιώσουμε την υγεία μας. Αλλά ποιος έχει χρόνο για κάτι τέτοιο; Και όμως, 10 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για να μπορέσουμε να χαλαρώσουμε με τη βοήθεια του τσι-γκονγκ (Qigong) , μια αρχαία Κινεζική πρακτική για την  μείωση του άγχους και την διατήρηση της υγεία μας.

Τι είναι το τσι γκονγκ;

Είναι μια τεχνική με προέλευση από την Κίνα που έκανε την εμφάνισή της 4000 χρόνια πριν. Η βάση της είναι οι αρχές της παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής, σύμφωνα με την οποία το τσι, η ενέργεια, ρέει στο σώμα μας.

Σύμφωνα με τις αρχές της παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής, η ενέργεια πρέπει να ρέει σωστά σε όλο το σώμα ώστε να νιώθουμε καλά. Όταν η ενέργεια παραμένει στάσιμη σε μια συγκριμένη περιοχή, τότε κάνουν την  εμφάνισή τους τα προβλήματα υγείας.

Το τσι γκονγκ περιλαμβάνει στάσεις του σώματος και αναπνοές για την επαναφορά της φυσιολογικής ροής του τσι.  Η σωστή ροή της ενέργειας βοηθά το σώμα να επουλωθεί μόνο του.

Το τσι γκονγκ είναι μια τεχνική που συνδυάζει  αναπνοές, απαλές κινήσεις, και διαλογισμό. Σκοπός του είναι η διατήρηση της καλής ψυχικής, σωματικής και πνευματικής μας υγείας.

Όπως συμβαίνει με το τάι τσι έτσι και το τσι γονγκ μπορεί να αποτελεί  θεραπεία για πολλά θέματα υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα νοσήματα του καρδιαγγειακού, ο διαβήτης, η χρόνια κόπωση, η αϋπνία, ο πόνος στη μέση και άλλα.

Μορφές τσι γκονγκ

Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι εξάσκησης στο τσι γκονγκ,  δύο είναι οι κύριες κατηγορίες, το ενεργητικό (δυναμικό) τσι γκονγκ και το παθητικό τσι γκονγκ. Το ενεργητικό τσι γκονγκ περιλαμβάνει αργές κινήσεις ενώ το παθητικό γίνεται σε σταθερή στάση και περιλαμβάνει ήρεμες αναπνοές.

Κάθε άτομο μπορεί να κάνει μόνο του τσι γκονγκ ή με τη βοήθεια ενός δασκάλου. Ανεξάρτητα με τη μορφή του τσι γκονγκ , ο στόχος του είναι η αποκατάσταση της ροής της ενέργειας στο σώμα και η επούλωση.

Ενεργητικό (δυναμικό) τσι γκονγκ

Το ενεργητικό τσι γκονγκ περιλαμβάνει κινήσεις και αναπνοές που ενισχύουν τη ροή του yang. Το yang αντιπροσωπεύει την δυναμική ενέργεια, την δύναμη και τη ζωτικότητα, ενώ το yin είναι η παθητική ενέργεια, η ηρεμία.

Περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες, απαλές και συγχρονισμένες κινήσεις που προάγουν την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, την ισορροπία, την μυϊκή δύναμη και την ευελιξία, και την ιδιοδεκτικότητα (επίγνωση της θέσης του σώματος στο χώρο).

Αυτός ο τύπος τσι γκονγκ περιλαμβάνει ασκήσεις αλλά έχει κοινά χαρακτηριστικά με το παθητικό τσι γκονγκ. Αυτά περιλαμβάνουν  την καλή στάση του σώματος, την ελεγχόμενη αναπνοή, τη χαλάρωση και τον οραματισμό.

Παθητικό τσι γκονγκ

Το παθητικό τσι γκονγκ ενισχύει την yin ενέργεια στο σώμα μέσω της σταθερότητας και της πνευματικής καλλιέργειας του τσι. Σε αυτή τη μορφή του τσι γκονγκ το σώμα δεν κινείται, αλλά το μυαλό είναι πολύ δραστήριο καθώς δημιουργεί και κινεί την ενέργεια στο σώμα. Αυτή η μέθοδος μοιάζει πολύ με το διαλογισμό.

Εξάσκηση στο τσι γκονγκ

Για να μπορέσετε να ξεκινήσετε το τσι γκονγκ , παρακάτω ακολουθούν κάποιες βασικές οδηγίες για το ενεργητικό και το παθητικό τσι γκονγκ.

Ασκήσεις παθητικού τσι γκονγκ

Το παθητικό τσι γκονγκ έχει πολλές ομοιότητες με τον παραδοσιακό διαλογισμό. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι παθητικού τσι γκονγκ, η πνευματική συγκέντρωση (ru jing) και ο οραματισμός (cun si).

Για την εξάσκηση της πνευματικής συγκέντρωσης, απλά μπορείτε να καθίσετε κάπου άνετα, να κλείσετε τα μάτια σας και να αναπνέετε από την κοιλιά (διαφραγματική αναπνοή). Ιδανικά, μπορείτε να καθίσετε τουλάχιστον 10 λεπτά και να μείνετε συγκεντρωμένοι στην αναπνοή σας.

Ο οραματισμός είναι μια παρόμοια πρακτική αλλά περιλαμβάνει τη φαντασία. Με τα μάτια κλειστά, μπορείτε να φανταστείτε όσα σας προκαλούν χαρά ή ηρεμία (π.χ. μια παραλία, μια κοιλάδα, ένα βουνό). Με τη βοήθεια του οραματισμού μπορεί η θετική ενέργεια να ρέει σε όλο το σώμα.

Επίσης μπορείτε να οραματιστείτε την ενέργεια να ρέει σε ένα όργανο ή σε μια περιοχή του σώματος που χρειάζεται επούλωση. Για καλύτερη εξάσκηση υπάρχουν πολλά βιβλία ή βίντεο με οραματισμό και καθοδηγούμενο διαλογισμό.

Ασκήσεις ενεργητικού τσι γκονγκ

Ο στόχος του ενεργητικού τσι γκονγκ είναι να υπάρχει ροή της ενέργειας στο σώμα. Σε αντίθεση με τη γιόγκα, που περιλαμβάνει στατικές ασκήσεις, το τσι γκονγκ απαιτεί το σώμα να κινείται στη διάρκεια των ασκήσεων.

Καθώς το τσι γκονγκ περιλαμβάνει μια ακολουθία κινήσεων, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε σε μια ομάδα. Όποια μορφή τσι γκονγκ και αν επιλέξετε να γνωρίζετε ότι χρειάζεται υπομονή.

Διαφορές ανάμεσα στη γιόγκα και στο τσι γκονγκ

Το τσι γκονγκ δεν είναι μια μορφή γιόγκα. Οι στάσεις της γιόγκα απαιτούν περισσότερη δύναμη, ισορροπία και διατάσεις από ότι στο τσι γκονγκ. Η γιόγκα έχει προέλευση από την Ινδία.

Οι αργές κινήσεις του τσι γκονγκ δεν απαιτούν ιδιαίτερη ισορροπία. Αυτές οι κινήσεις είναι εύκολες και φυσικά κάθε άτομο μπορεί να τις φέρει στα μέτρα του. Αν κάποιος δεν μπορεί να μείνει όρθιος μπορεί να κάνει τις ασκήσεις του τσι γκονγκ καθιστός.

Οφέλη τσι γκονγκ

Ανακούφιση της κατάθλιψης και του άγχους

Οι μελέτες δείχνουν ότι το τσι γκονγκ συμβάλλει στην μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Επίσης όσοι άνθρωποι κάνουν τσι γκονγκ έχουν λιγότερο στρες και καλύτερη διάθεση. Ακόμη, το τσι γκονγκ έχει θετική επίδραση στα οστά και στο καρδιαγγειακό σύστημα και βελτιώνει την ισορροπία.

Καταπολέμηση της χρόνιας κόπωσης

Η χρόνια κόπωση είναι μια συχνή κατάσταση που προκαλεί έντονα συμπτώματα κόπωσης. Αν και δεν είναι γνωστή η αιτία, δεν υποχωρεί μόνο με ξεκούραση. Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνια κόπωση είναι δύσκολο να είναι λειτουργικοί στην καθημερινότητα.

Οι μελέτες δείχνουν βελτίωση στα συμπτώματα της κόπωσης μετά από τέσσερις μήνες εξάσκησης στο τσι γκονγκ. Επίσης υπάρχει καλύτερη πνευματική απόδοση. Αν νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι, και δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό εύρημα, το τσι γκονγκ μπορεί να σας βοηθήσει.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να αναγνωρίζει και να καταστρέφει όλους τους ανεπιθύμητους εισβολείς όπως οι ιοί, τα βακτήρια. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική λειτουργία. Το τσι γκονγκ δίνει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα αυτή την έξτρα βοήθεια που έχει ανάγκη.

Βελτίωση της ευεξίας σε ασθενείς με καρκίνο

Πολλοί άνθρωποι που κάνουν θεραπεία για τον καρκίνο έχουν ανάγκη την ανακούφιση από τις παρενέργειες και το στρες της θεραπείας. Συχνά, ψάχνουν εναλλακτικές μεθόδους όπως ο βελονισμός, η γιόγκα ή το μασάζ. Το τσι γκόνγκ μπορεί να βοηθά τους ασθενείς με καρκίνο να καταπολεμούν την κόπωση και τις εναλλαγές στη διάθεση. Έτσι νιώθουν ανακούφιση.

Φυσικά, τα αποτελέσματα του τσι γκονγκ δεν θα τα δείτε σε μια νύχτα. Όπως και η άσκηση, χρειάζεται χρόνος να δείτε τις αλλαγές και τα οφέλη του.

Το τσι γκονγκ έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία 

Το τσι γκονγκ είναι μια τεχνική ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ  και επούλωσης της παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής. Τα οφέλη του τσι γκονγκ περιλαμβάνουν την μείωση του ΑΓΧΟΥΣ, την ενίσχυση της συγκέντρωσης και την βελτίωση της ισορροπίας και της ευελιξίας.

Οι άνθρωποι κάθε ηλικίας μπορούν να ξεκινήσουν τσι γκονγκ. Αν κάποιος έχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας ή έναν τραυματισμό καλό είναι να συζητά με το γιατρό του πριν ξεκινήσει τσι γκονγκ.