Κάνε το Τεστ
συγκρούσεις στη σχέση, διαφωνίες στη σχέση, αντιμετώπιση διαφωνιών στη σχέση, υγιής αντιμετώπιση διαφωνιών στη σχέση

Υγιής αντιμετώπιση των συγκρούσεων στη σχέση

Διαφωνίες στη σχέση

Σε όλες τις σχέσεις οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες. Αλλά δεν χρειάζεται να νιώθετε αναστάτωση όταν προκύπτουν. Τα ζευγάρια διαφωνούν, αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σέβονται και δεν συμπονούν ο ένας τον άλλο.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παντρεμένα ζευγάρια που δεν διαφωνούν είναι αυτά που τελικά καταλήγουν στο διαζύγιο. Οι σχέσεις που δεν μπορούν να σωθούν είναι αυτές στις οποίες δεν υπάρχει επικοινωνία. Όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι είναι αδιάφοροι για τη σχέση τους, δεν τους ενδιαφέρει να συγκρουστούν.

Φυσικά οι διαφωνίες που πληγώνουν δεν είναι υγιείς και δεν εξασφαλίζουν την ευημερία της σχέσης. Μπορείτε να διαφωνείτε με το σύντροφό σας με εποικοδομητικό τρόπο και τελικά να έρθετε πιο κοντά.

Σταματήστε και πάρτε μια βαθιά αναπνοή

Ο θυμός αυξάνει τον ρυθμό της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση, και σας κάνει πιο ευάλωτους  να πείτε ή να κάνετε πράγματα για τα οποία μπορεί να μετανιώσετε αργότερα. Για να ελέγξετε τα συναισθήματά σας, κάντε μια παύση, κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μια βαθιά αναπνοή για να ανακτήσετε τον σωματικό και ψυχικό σας έλεγχο.

Η διαφωνία δεν αφορά το ποιος είναι σωστός ή λάθος

Το να δείχνετε τον σύντροφό σας με το δάχτυλο και να τον κατηγορείτε, είναι μια συναισθηματική αντίδραση που δημιουργεί περισσότερο χάος και δεν σας οδηγεί πουθενά. Μείνετε συγκεντρωμένοι στα θέματα που αντιμετωπίζετε και βρείτε πως μπορείτε να τα επιλύσετε μαζί.

Μην κλείνεστε στον εαυτό σας

Αντισταθείτε στον πειρασμό να φύγετε, να σιωπήσετε ή να απομακρυνθείτε από το σύντροφό σας. Αυτή η παθητική στάση δεν βοηθά να λύσετε τις διαφωνίες σας και σας απομακρύνει από τη λογική της συμφιλίωσης. Δεν λύνονται όλα τα προβλήματα μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά η ανοιχτή επικοινωνία βοηθά να είστε ήρεμοι και να βρείτε λύσεις.

Κάντε μια παύση

Οι διαφωνίες έχουν λίγες πιθανότητες να επιλυθούν όταν είναι αργά το βράδυ και είστε εξουθενωμένοι ή όταν ετοιμάζετε το φαγητό και τα παιδιά τρέχουν στην κουζίνα. Κάντε μια αμοιβαία συμφωνία με το σύντροφο σας να ηρεμήσετε και να επανέλθετε στο θέμα αργότερα. Βάλτε τις διαφωνίες σε παύση ώστε να μπορέσει να καθαρίσει το μυαλό σας και να επανέλθετε με νέα οπτική στο θέμα.

Μάθετε πότε να αφήνετε τη διαφωνία

Αναγνωρίστε ότι μερικές φορές δεν αξίζει να συγκρούεστε. Συνειδητοποιήστε ότι η ζωή είναι μικρή και επιλέξτε τις μάχες που θα δώσετε με τον αγαπημένο σας.