Κάνε το Τεστ
νευροδερματίτιδα, τι είναι η νευροδερματίτιδα, συμπτώματα νευροδερματίτιδας. αιτίες νευροδερματίτιδας, παράγοντες νευροδερματίτιδας, θεραπεία νευροδερματίτιδας

Νευροδερματίτιδα

Νευροδερματίτιδα

Η νευροδερματίτιδα είναι μια πάθηση του δέρματος που ξεκινά με φαγούρα ή ερεθισμό. Το ξύσιμο κάνει την φαγούρα ακόμη πιο έντονη. Όσο πιο πολύ ξύνει κάποιος το δέρμα του, η υφή του γίνεται σκληρή και τραχιά. Ένα άτομο μπορεί να εμφανίζει πολλά σημεία που προκαλούν φαγούρα, τυπικά στο λαιμό, στην περιοχή των καρπών, των ποδιών και της βουβωνικής χώρας.

Η νευροδερματίτιδα είναι επίσης γνωστή ως χρόνιος απλός λειχήνας, δεν είναι μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή και δεν είναι μεταδοτική. Αλλά ο κνησμός μπορεί να είναι τόσο έντονος που διαταράσσει τον ύπνο, τη σεξουαλική λειτουργία και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Για τους περισσότερους ασθενείς με νευροδερματίτιδα είναι μεγάλη πρόκληση να σπάσει ο κύκλος φαγούρας-ξυσίματος, για αυτό και η νευροδερματίτιδα είναι μια χρόνια κατάσταση. Μπορεί να υποχωρεί με την θεραπεία, αλλά συχνά επιστρέφει. Ο στόχος της θεραπείας είναι ο έλεγχος της φαγούρας και η πρόληψη του ξυσίματος. Επίσης είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να αναγνωρίζουν και να περιορίζουν τους παράγοντες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα, όπως το ξηρό δέρμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νευροδερματίτιδας;

Τα συμπτώματα της νευροδερματίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Κνησμό και φολιδωτές περιοχές στο δέρμα
  • Ανοιχτές πληγές που αιμορραγούν
  • Σκληρό και τραχύ δέρμα
  • Αποχρωματισμό και ρυτίδες στο δέρμα των γεννητικών οργάνων
  • Περιοχές του δέρματος που έχουν φλεγμονή ή πιο σκούρο χρώμα από το υπόλοιπο δέρμα

Η κατάσταση μπορεί να επηρεάζει περιοχές όπως το τριχωτό της κεφαλής, ο λαιμός, οι καρποί, οι αστράγαλοι, το αιδοίο, το όσχεο και ο πρωκτός. Η φαγούρα μπορεί να είναι έντονη , και να έρχεται και να φεύγει χωρίς προειδοποίηση. Συνήθως οι ασθενείς ξύνουν το δέρμα τους από συνήθεια και ακόμη και στον ύπνο τους.

Αιτίες νευροδερματίτιδας

Η ακριβής αιτία της νευροδερματίτιδας δεν είναι γνωστή. Μπορεί να υπάρχουν παράγοντες που ερεθίζουν το δέρμα, όπως τα στενά ρούχα ή το τσίμπημα ενός εντόμου. Όσο πιο πολύ κάποιος ξύνει το δέρμα του τόσο πιο έντονη είναι η φαγούρα.

Μερικές φορές, η νευροδερματίτιδα μπορεί να συνυπάρχει με άλλες παθήσεις του δέρματος όπως η ξηροδερμία, η ατοπική δερματίτιδα ή η ψωρίαση. Το στρες και το άγχος μπορεί επίσης να προκαλούν φαγούρα.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο για νευροδερματίτιδα περιλαμβάνουν:

  • Την ηλικία: η κατάσταση είναι πιο συχνή σε ανθρώπους 30-50 ετών.
  • Άλλες δερματικές παθήσεις: όσοι έχουν δερματικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα ή η ψωρίαση, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν νευροδερματίτιδα.
  • Οικογενειακό ιστορικό: οι άνθρωποι με συγγενείς που έχουν αλλεργικό πυρετό, έκζεμα στην παιδική ηλικία ή άσθμα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν νευροδερματίτιδα.
  • Διαταραχές άγχους: το άγχος και το συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλούν νευροδερματίτιδα.

Ποιοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν  νευροδερματίτιδα;

Η νευροδερματίτιδα συνήθως επηρεάζει το 12% του πληθυσμού. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μεταξύ 30-50 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτή την κατάσταση. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν νευροδερματίτιδα από ότι οι άνδρες σε μια αναλογία 2:1. Επιπλέον, οι άνθρωποι με διαταραχές άγχους, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και μέλη της οικογένειας με ιστορικό δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα και η δερματίτιδα, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν νευροδερματίτιδα.

Κάποιες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας έχουν σχέση με την εμφάνιση της νευροδερματίτιδας. Αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τις φτωχές κοινωνικές δεξιότητες, την έλλειψη ευελιξίας, την τάση για αποφυγή του πόνου, την εξάρτηση από άλλους ανθρώπους.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ το γιατρό;

Καλό είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας αν:

  • Ξύνετε συνέχεια το δέρμα σας
  • Η φαγούρα δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε

Είναι ανάγκη να ζητήσετε ιατρική βοήθεια αν το δέρμα σας πονάει.

Επιπλοκές νευροδερματίτιδας

Η επίμονη φαγούρα μπορεί να προκαλεί πληγές, βακτηριακές λοιμώξεις ή μόνιμες ουλές και αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ( προφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση ή υπομελέγχρωση). Η φαγούρα της νευροδερματίτιδας μπορεί να επηρεάζει τον ύπνο, την σεξουαλική λειτουργία και την ποιότητα ζωής.

Θεραπεία της νευροδερματίτιδας

Η νευροδερματίτιδα σπάνια υποχωρεί χωρίς θεραπεία. Ο δερματολόγος σχεδιάζει την θεραπεία μαζί με τον ασθενή. Ο κύριος στόχος είναι ο περιορισμός της φαγούρας. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα όπως:

  • Κορτικοστεροειδή: αυτά τα φάρμακα μπορεί να εφαρμοστούν στις περιοχές του δέρματος και μειώνουν την ερυθρότητα, το οίδημα, την φαγούρα, και μαλακώνουν το σκληρό δέρμα.
  • Αντιϊσταμινικά: οι ασθενείς μπορούν να τα παίρνουν πριν από τον ύπνο, ώστε να μην έχουν φαγούρα στη διάρκεια του ύπνου. Επίσης αποτρέπουν τις αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να επιδεινώνουν την κατάσταση.
  • Αντιβιοτικά: σε περίπτωση μόλυνσης της περιοχής του δέρματος που προκαλεί φαγούρα. Τα αντιβιοτικά μπορεί να έχουν την μορφή κρέμας ή δισκίων.
  • Ενυδατικές κρέμες: μειώνουν την ερυθρότητα και τη φαγούρα.
  • Κρέμες με καψαϊκίνη: ανακουφίζουν τον πόνο και τη φαγούρα.

Επίσης, ο γιατρός μπορεί να προτείνει:

  • Κρύες κομπρέσες: οι οποίες μένουν στο δέρμα για 5 λεπτά πριν την εφαρμογή των κορτικοστεροειδών. Αυτές οι κομπρέσες καταπραΰνουν το δέρμα και έτσι τα φάρμακα μπορούν να δρουν καλύτερα.
  • Αντικαταθλιπτικά/ψυχοθεραπεία: σε περίπτωση που η αιτία της νευροδερματίτιδας είναι το άγχος ή η κατάθλιψη.

Αν καμία από τις παραπάνω θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα τότε μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  • Εφαρμογή θεραπειών για την ατοπική δερματίτιδα/έκζεμα.
  • Θεραπεία με Botox (βοτουλινική τοξίνη), που περιέχει μια τοξική πρωτεΐνη που προκαλεί μια χαλαρή παράλυση ή μυϊκή αδυναμία στο σώμα.
  • Φωτοθεραπεία.

Τι μπορώ να κάνω για να ενισχύσω την επούλωση;

Αν έχετε νευροδερματίτιδα , πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας και να ελέγχετε το άγχος σας ώστε να μην έχετε επιδείνωση της κατάστασης. Επίσης, καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας:

  • Να έχετε κοντά νύχια ώστε να μην τραυματίζετε το δέρμα σας.
  • Να εφαρμόζετε πάγο ή κρύες κομπρέσες στην περιοχή που προκαλεί φαγούρα. Ένα κρύο μπάνιο ανακουφίζει την φαγούρα.
  • Να φοράτε φαρδιά ρούχα από βαμβάκι.
  • Να αποφεύγετε προϊόντα που ερεθίζουν το δέρμα.

Αντιμετώπιση νευροδερματίτιδας 

Η νευροδερματίτιδα είναι μια κατάσταση που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία των ασθενών. Για αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά το άγχος, ώστε να μην επιδεινώνεται η νόσος. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ είναι θεραπευτικές επιλογές για την διαχείριση του άγχους.