Κάνε το Τεστ
Auvelity, Αβελιτυ, Οβελιτυ, Αντικαταθλιπτικο φάρμακο, Νέα αντικαταθλιπτικά φάρμακα

AUVELITY – αντικαταθλιπτικό φάρμακο

AUVELITY - ενδείξεις, παρενέργειες

Το AUVELITY είναι ένα νέο αντικαταθλιπτικό φάρμακο που εγκρίθηκε το 2023 στην Αμερική. Περιέχει το συνδυασμό δύο ουσιών:

  • της βουπροπιόνης (ενός αντικαταθλιπτικού)
  • της δεξτρομεθορφάνης (dextromethorphan), ενός αντιβηχικού φαρμάκου.

Μηχανισμός δράσης Auvelity

Σε αντίθεση με υπόλοιπα εκ του στόματος αντικαταθλιπτικά, το Auvelity χαρακτηρίζεται από ταχεία και παρατεταμένη θεραπευτική δράση. Η αρχική βελτίωση στα καταθλιπτικά συμπτωμάτα εμφανίζεται σε μια εβδομάδα, ενώ τα πλήρη αποτελέσματα σε δύο εβδομάδες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η δεξτρομεθορφάνη επηρεάζει το γλουταμινεργικό σύστημα (ρυθμίζοντας υποδοχείς NMDA, glutamate-1 και sigma-1 στον εγκέφαλο) οι οποίοι έχουν εμπλακεί στην παθοφυσιολογία της κατάθλιψης. Ο πολύπλοκος αντικαταθλιπτικός μηχανισμός δράσης του Auvelity συνδέεται με τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου και ασκείται μέσω της ενίσχυσης των συναπτικών συνδέσεων και τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ακόμα το εάν η αντικαταθλιπτική δράση της δεξτρομεθορφάνης οφείλεται ειδικά στον ανταγωνισμό των υποδοχέων NMDA. Ορισμένες φαρμακολογικές ομοιότητες της δεξτρομεθορφάνης και της κεταμίνης υποδηλώνουν ότι η δεξτρομεθορφάνη έχει αντικαταθλιπτική αποτελεσματικότητα χωρίς τους περιορισμούς της κεταμίνης.

Μέχρι τώρα, η δεξτρομεθορφάνη ήταν περισσότερο γνωστή ως ένα κατασταλτικό του βήχα, ενώ η βουπροπιόνη είναι ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, και για τη διακοπή του καπνίσματος (η βουπροπιόνη δρα επίσης ως αναστολέας της επαναπρόσληψης νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης). Αν και ο συνδυασμός των δύο ουσιών (της δεξτρομεθορφάνης με τη βουπροπιόνη) μπορεί να φαίνεται περίεργος, η αναστολή του κυτοχρώματος P450 της βουπροπιόνης ενισχύει τα επίπεδα της δεξτρομεθορφάνης στο αίμα, που διαφορετικά μεταβολίζεται πολύ γρήγορα στον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς να φθάνει τις συγκεντρώσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη της επιθυμητής αντικαταθλιπτικής δράσης.

Το Auvelity έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα τελευταία χρόνια μελετάται όλο και περισσότερο η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και φλεγμονής στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα οι ασθενείς με κατάθλιψη έχουν αυξημένα επίπεδα ιντερλευκίνης 6 (IL-6), ιντερλευκίνης 1 (IL-1), C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNF) και άλλων βιοδεικτών φλεγμονής.

Λήψη Auvelity

Η συνιστώμενη αρχική δόση του Auvelity είναι ένα δισκίο μία φορά την ημέρα το πρωί. Μετά από 3 ημέρες, μπορεί να γίνει αύξηση της δόσης στη μέγιστη συνιστώμενη δόση ενός δισκίου δύο φορές την ημέρα, με διαφορά στη λήψη τουλάχιστον 8 ωρών.

Αποτελεσματικότητα Auvelity

Το Auvelity δεν θα αλλοιώσει την προσωπικότητά σας, ούτε θα σας κάνει άμεσα χαρούμενους. Αν πάσχετε από κατάθλιψη, θα σας βοηθήσει στο να ξαναβρείτε τον εαυτό σας. Χρειάζεται όμως χρόνο για να αποκαταστήσει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, που συνοδεύουν την κατάθλιψη.

Τα αποτελέσματα της δράσης του Auvelity επέρχονται συνήθως σε 2 εβδομάδες. Θα πρέπει να παίρνετε καθημερινά την αγωγή σας, παρόλο που δεν θα δείτε κάποια ιδιαίτερη διαφορά τις πρώτες ημέρες. Συχνά χρειάζεται να συνεχίσει κανείς την αγωγή για μήνες, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Πληροφορίες συνοπτικά: Auvelity

Φάρμακο: AUVELITY
Περιέχει: Βουπροπιόνη 105 mg Δεξτρομεθορφάνη 45 mg
Μέγιστη δόση: 2 χάπια την ημέρα
Κατηγορία: Αντικαταθλιπτικά
Κύρια χρήση σε: Κατάθλιψη
Γενόσημα φάρμακα:  Δεν υπάρχουν

Παρενέργειες Auvelity

Συχνές παρενέργειες του Auvelity περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία, Διάρροια, Αϋπνία, Ξηροστομία, Ζάλη, Κόπωση, Πονοκέφαλος, Μειωμένη όρεξη, Σεξουαλική δυσλειτουργία, Εφίδρωση

Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες και προσωρινές, αλλά εάν εμφανίσετε επίμονες ή έντονες ανεπιθύμητες ενέργειες, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Για ασθενείς με μέτρια νεφρική δυσλειτουργία, για όσους μεταβολίζουν φτωχά το CYP2D6, καθώς και όσους λαμβάνουν ταυτόχρονη θεραπεία με ισχυρούς αναστολείς του CYP2D6, η συνιστώμενη δόση είναι ένα δισκίο μία φορά την ημέρα, το πρωί.

Το Auvelity δεν συνιστάται σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία ή σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία.

Το Auvelity δεν δημιουργεί εξάρτηση, ωστόσο μπορεί να έχετε κάποια συμπτώματα στέρησης σε περίπτωση απότομης διακοπής του για αυτό θα πρέπει να μειωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Auvelity;

To Auvelity πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε φάρμακα μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση ή επειδή διαβάσατε γνώμες στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Άλλα σχετικά φάρμακα: Wellbutrin, Κεταμίνη
Συχνά ορθογραφικά λάθη: οβελιτι, αβελιτι

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Το Auvelity μπορεί να αντικατασταθεί ή συνδυαστεί με άλλα είδη θεραπείας ώστε με αποτελεσματικότητα να ελεγχθούν όχι μόνο τα συμπτώματα, αλλά και οι πραγματικές αιτίες της κατάθλιψης ή του άγχους.

Μέθοδος Αντιμετώπιση κατάθλιψης
Ψυχοθεραπεία με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη αποτελεσματικά και μόνιμα, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά αίτια της κατάθλιψης και όχι απλά τα συμπτώματα.
EMDR Το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα της κατάθλιψης.
Ομοιοπαθητική και Βελονισμός η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με άλλα φάρμακα, όπως το Auvelity, όπου αυτό είναι αναγκαίο.