Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, βασικές αρχές ψυχοθεραπείας

Τι να περιμένετε από την ψυχοθεραπεία

Βασικές αρχές της ψυχοθεραπείας

Υπάρχουν πολλές μορφές ψυχοθεραπείας συζήτησης, και η καθεμία έχει τον ίδιο στόχο να μειώσει τα συμπτώματα ενός ασθενή και να βελτιώσει την ευεξία του. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας στη γνώση του εαυτού σας, υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που χρειάζεται να γνωρίζετε.

1.Η ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη αν δεν θέλετε να είστε εκεί.

Πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να ωφεληθεί από την ψυχοθεραπεία, αλλά δεν μπορεί να επουλώσει τις πληγές του αν δεν πηγαίνει στις συνεδρίες με τη θέλησή του. Πρώτα και πάνω από όλα, είναι ουσιαστικό να κατανοήσετε ότι δεν πρέπει να αισθάνεστε παγιδευμένοι όταν κανονίζετε ένα ραντεβού. Πολλές φορές οι γονείς από ανησυχία και αγάπη πιέζουν τα παιδιά και τους εφήβους να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία πριν είναι έτοιμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ενήλικες όταν οι σύντροφοι, οι φίλοι ή οι συγγενείς πιέζουν κάποιον να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία. Εάν αισθάνεστε ότι σας εξαναγκάζουν να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, εκφράστε τη δυσφορία σας στον ψυχοθεραπευτή. Συχνά, οι ψυχοθεραπευτές παρατηρούν ότι όταν συμβαίνει αυτό , επαναλαμβάνουν την πρώτη συνεδρία ώστε να δώσουν την εξουσία στο θεραπευόμενο για τη λήψη της απόφασης. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες οι ψυχοθεραπευτές δεν είναι τόσο προσηλωμένοι. Οι ψυχοθεραπευτές είναι φροντιστές και βοηθοί αλλά δεν διαβάζουν το μυαλό σας για αυτό μην είστε διστακτικοί και ρωτήστε ότι θέλετε.

2.Η ψυχοθεραπεία από μόνη της δεν θα σας κάνει καλά. ΕΣΕΙΣ θα κάνετε καλά τον εαυτό σας.

Η δουλειά ενός ψυχοθεραπευτή είναι να σας βοηθήσει να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Μια κινέζικη παροιμία λέει, ʺ Αν δώσεις σε έναν άνδρα ένα ψάρι, θα τον ταΐσεις για μια ημέρα. Αν όμως μάθεις στον άνδρα να ψαρεύει, θα του εξασφαλίσεις το φαγητό για μια ζωή.ʺ Οι συμβουλές δημιουργούν μια εξάρτηση, που βοηθά στο να ανακαλύψετε τα πρότυπα συμπεριφοράς που σας κρατούν κολλημένους ή υπονομεύουν την ευεξία και την αυτογνωσία σας. Ο στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να σας ενισχύσει με την εκμάθηση νέων τρόπων διαχείρισης των προβλημάτων στη ζωή σας, να μάθετε τις αιτίες που σας προκαλούν κατάθλιψη και να χτίσετε την αντοχή σας ώστε να μπορέσετε να βρείτε την ευεξία στη ζωή σας.

3.Η ψυχοθεραπεία δεν σας κάνει πάντα να αισθάνεστε καλύτερα.

Όταν εξελίσσεστε ψυχοθεραπευτικά αισθάνεστε ικανοποίηση και πληρότητα. Η επίτευξη της αυτογνωσίας μερικές φορές απαιτεί να είστε γενναίοι και ατρόμητοι. Η ανάκληση των αναμνήσεων και των εμπειριών, ή οι αλλαγές στη συμπεριφορά, μπορεί να είναι  μια κοπιαστική, ανατρεπτική ακόμη και συντριπτική δουλειά. Όταν είστε σε ψυχοθεραπεία τα συμπτώματα μειώνονται και αυτό σας βοηθά να αισθανθείτε καλύτερα, αλλά είναι ωφέλιμο να γνωρίζετε ότι αυτό το ταξίδι μερικές φορές μπορεί να είναι μια δύσκολη εμπειρία. Για να είναι λοιπόν επιτυχημένη η ψυχοθεραπεία, πρέπει να ποθείτε την αλλαγή, να έχετε περιέργεια για τον εσωτερικό σας κόσμο , να ενδιαφέρεστε να κατανοήσετε τι σας δίνει κίνητρο και να μπορείτε να ανεχθείτε ένα μέτριο βαθμό απογοήτευσης. Εδώ εντοπίζεται και ο μύθος ότι μόνο οι ʺτρελοί ʺ άνθρωποι ή οι αδύναμοι κάνουν ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία συζήτησης είναι μια γενναία απόφαση και ο οποιοσδήποτε άλλος λέει το αντίθετο δεν είναι σωστά πληροφορημένος.

4.Η ψυχοθεραπεία δεν θα έχει αποτέλεσμα αν δεν έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι μια επιτυχημένη εμπειρία όταν θέτετε ρεαλιστικούς στόχους. Η αλλαγή δεν θα γίνει σε μια νύχτα, ούτε η αυτογνωσία έρχεται τόσο γρήγορα. Το πιο δύσκολο από όλα είναι η αντικατάσταση των παλιών συμπεριφορών με νέες. Αυτό χρειάζεται αρκετό χρόνο. Για παράδειγμα, ένας θεραπευόμενος αισθανόταν ανησυχία ότι δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις σπουδές στο κολέγιο πιο γρήγορα όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά ψυχοθεραπεία. Οι αυτοκτονικές σκέψεις και η απελπισία μειώθηκαν σε μερικές συνεδρίες. Γιατί λοιπόν έπρεπε να περιμένει μέχρι το επόμενο εξάμηνο για να παρακολουθήσει τα μαθήματα; Δεν ήθελε να αποφοιτήσει ένα εξάμηνο αργότερα, και ανησυχούσε περισσότερο για αυτό παρά για την ανάρρωση που χρειαζόταν. Η συζήτηση με τον ψυχοθεραπευτή τον βοήθησε να καταλάβει ότι οι προσδοκίες του δεν ήταν ρεαλιστικές και χρειαζόταν χρόνο για να συνέλθει από το καταθλιπτικό επεισόδιο. Μόλις κατάλαβε ότι είχε και άλλα εμπόδια να περάσει, είδε πιο βαθιά την ψυχοθεραπεία. Όταν θέλετε να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη, συζητήστε με τον ψυχοθεραπευτή σας και θέστε ρεαλιστικούς και ουσιαστικούς στόχους ανάλογα με τις ανάγκες σας. Όσο ο χρόνος περνά μπορείτε να αξιολογήσετε τους στόχους σας και να τους επαναπροσδιορίσετε αν είναι απαραίτητο. Θυμηθείτε, ότι τα μικρά βήματα θα σας οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων σας.

5.Η ψυχοθεραπεία δεν είναι σαν τη συζήτηση με τους φίλους.

Η ψυχοθεραπεία είναι η δημιουργία μιας συμμαχίας που θα φέρει αλλαγές στη ζωή σας. Αυτό μπορεί να γίνει με έναν ψυχοθεραπευτή που σας φροντίζει, είναι συμπονετικός και εκπαιδευμένος με τα συμπτώματα και/ή τη νόσο σας.  Οι ψυχοθεραπευτές εκπαιδεύονται πολλά χρόνια στην ενεργή ακρόαση και δυστυχώς ένας φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας, δεν θα σας ακούσει με την ίδια προσοχή για να σας κατανοήσει αλλά και με το στόχο να αναγνωρίσει και να αναλύσει όσα λέτε. Η ενεργή ακρόαση δίνει τη δυνατότητα στον ψυχοθεραπευτή να χρησιμοποιεί τη θεωρία και τις τεχνικές για να παρατηρεί όσα λέτε όσο εξελίσσεται η ψυχοθεραπεία. Ακούω συχνά τους ανθρώπους να λένε, ʺ Η ψυχοθεραπεία είναι μια απάτη,ʺ ή ʺΠληρώνεις κάποιον για να σε ακούει.ʺ Είναι αλήθεια ότι πληρώνετε κάποιον για να σας ακούει, αλλά οι ψυχοθεραπευτές έχουν τις ικανότητες να καταλαβαίνουν πράγματα πίσω από αυτά που λέτε. Όταν κάνετε ψυχοθεραπεία, δουλεύετε με έναν ακροατή που κατέχει Ολυμπιακό μετάλλιο. Συνδυαστικά με την κλινική αντικειμενικότητα οι ψυχοθεραπευτές μπορούν να σας φέρουν σε ισορροπία αφού θέσουν το πλαίσιο της θεραπείας.  Όταν υπάρχει φιλία τα πράγματα μπερδεύονται.

6.Η ψυχοθεραπεία απαιτεί να αισθάνεστε άνετα με τον ψυχοθεραπευτή σας.

Υπάρχει πολύ χημεία στην θεραπεία συζήτησης. Ο ψυχοθεραπευτής πρέπει να σας κάνει το ʺκλικʺ και να αισθάνεστε άνετα μαζί του. Χωρίς αυτή τη σύνδεση, ίσως να είναι δύσκολο να αισθανθείτε άνετα να συζητήσετε για δύσκολα θέματα και να νιώσετε ασφαλείς ώστε να αφήσετε τους φόβους σας ή να προσπαθήσετε να αλλάξετε συμπεριφορές. Η σημασία της εκπαίδευσης του ψυχοθεραπευτή είναι ισάξια με το επίπεδο άνεσης που αισθάνεστε στις συνεδρίες. Αφού κάνετε την έρευνά σας για να βρείτε ψυχοθεραπευτή, πάρτε τηλέφωνο και δείτε αν υπάρχει αυτή η χημεία. Πολλές φορές μπορείτε να καταλάβετε πως αλληλεπιδρά ένας ψυχοθεραπευτής με τους άλλους σε αυτό το αρχικό τηλεφώνημα.

Αφήστε το ένστικτό σας να σας καθοδηγήσει. Αν δεν νιώθετε άνετα, καλό θα ήταν να βρείτε έναν άλλο ψυχοθεραπευτή. Το να βρείτε ένα ψυχοθεραπευτή που θα σας ταιριάζει είναι η πιο σημαντική επαγγελματική σχέση που θα έχετε ποτέ στη ζωή σας.

c166