Κάνε το Τεστ
βιοφλαβονοειδή, τι είναι τα βιοφλαβονοειδή, ιδιότητες βιοφλαβονοειδών, οφέλη βιοφλαβονοειδών

Βιοφλαβονοειδή

Βιοφλαβονοειδή

Τα εσπεριδοειδή είναι γνωστά για την πανίσχυρη αντιοξειδωτική τους δράση. Όμως αυτό δεν αφορά μόνο το περιεχόμενό τους σε βιταμίνη C. Συγκεκριμένες ενώσεις στα εσπεριδοειδή, γνωστές ως βιοφλαβονοειδή των εσπεριδοειδών, έχουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Τι είναι τα βιοφλαβονοειδή;

Τα βιοαφλαβονοειδή των εσπεριδοειδών αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια των φλαβονοειδών. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φλαβονοειδών, με πολλά οφέλη στην υγεία. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η αντιοξειδωτική τους δράση, που προστατεύει τον οργανισμό από την βλάβη που προκαλεί ο ήλιος και από λοιμώξεις. Τα φλαβονοειδή μπορούν να διαχωριστούν σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα μα τη χημική δομή τους, αν και δεν υπάρχει μια μόνο κατηγοριοποίηση. Οι πιο γνωστές ομάδες περιλαμβάνουν τις ισοφλαβόνες, τις φλαβόνες, τα νεοφλαβονοειδή, τις φλαβονόλες, τις φλαβανόνες, τις φλαβανόλες, τις κατεχίνες, τις ανθοκυανίνες και τις χαλκόνες.

Μέσα σε αυτές τις κατηγορίες υπάρχουν υποκατηγορίες, που κυριολεκτικά περιλαμβάνουν χιλιάδες ενώσεις, τα βιοενεργά φλαβονοειδή. Κάποια από τα πιο γνωστά βιοφλαβονοειδή που υπάρχουν στα εσπεριδοειδή περιλαμβάνουν:

  • την κουερσετίνη (μια φλαβονόλη)
  • τη ρουτίνη (μια γλυκοσίδη της κουερσετίνης)
  • την τανγκερετίνη και την διοσμίνη (φλαβόνες)
  • την εσπεριδίνη και την ναριγκενίνη (φλαβανόνες)

Οι συγκεκριμένες ενώσεις δεν είναι βιταμίνες ή μεταλλικά στοιχεία, αλλά παραμένουν μοναδικά. Είναι ουσιαστικά ενώσεις που περιέχει το φυτό ώστε να προστατεύει τον εαυτό του από την  οξείδωση. Ο οργανισμός μας έχει πολλαπλά οφέλη από αυτές τις ενώσεις.

Τα βιοφλαβονοειδή των εσπεριδοειδών υπάρχουν στη σάρκα των εσπεριδοειδών, αλλά είναι πιο άφθονα στη φλούδα. Υπάρχουν επίσης σε κάποια ειδικά συμπληρώματα βιταμίνης C ως βιοενεργά συστατικά που συμπληρώνουν τη δράση της βιταμίνης C και την προστατεύουν από την οξείδωση.

Ο λόγος για τον οποίο τα βιοφλαβονοειδή των εσπεριδοειδών ταιριάζουν τέλεια με την βιταμίνη C είναι επειδή υπάρχει συνεργική δράση μεταξύ τους. Τα οφέλη αυτών των αντιοξειδωτικών είναι περισσότερα όταν δρουν μαζί, παρά με τη χρήση της βιταμίνης C μόνη της, καθώς τα βιοφλαβονοειδή βοηθούν στην απορρόφηση της βιταμίνης C από το σώμα.

Ποια είναι τα οφέλη των βιοφλαβονοειδών;

Τα βιοφλαβονοειδή των εσπεριδοειδών δεν αποτελούν συμπλήρωμα της βιταμίνης C που ενισχύει την αντιοξειδωτική της δράση , καθώς έχουν από μόνα τους αντιοξειδωτική δράση.

Κάποια σημαντικά οφέλη αυτών των φυτοθρεπτικών ενώσεων περιλαμβάνουν:

1. Ρύθμιση του μεταβολισμού

Τα βιοφλαβονοειδή των εσπεριδοειδών έχουν αντιφλεγμονώδη δράση σε συγκεκριμένους ιστούς που έχουν σχέση με το μεταβολισμό, όπως το ήπαρ, ο λιπώδης ιστός, οι νεφροί και η αορτή (η κύρια αρτηρία που μεταφέρει αίμα μακριά από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα).

Ο ακριβής μηχανισμός δράσης των βιοφλαβονοειδών δεν είναι γνωστός, αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των κυττάρων. Σε υψηλά επίπεδα έχουν σημαντική επίδραση στο μεταβολισμό.

2. Καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες

Τα βιοφλαβονοειδή των εσπεριδοειδών έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά όπως τα βιοφλαβονοειδή συλλέγουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη έδειξε ότι τα βιοφλαβονοειδή των εσπεριδοειδών όπως η εσπεριδίνη μειώνουν το οξειδωτικό στρες (την υγιή ισορροπία ανάμεσα στα αντιοξειδωτικά και στις ελεύθερες ρίζες).

Καθώς οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα είναι φυσιολογικό κομμάτι των διαδικασιών που συμβαίνουν στο σώμα μας (π.χ. ανοσολογική απόκριση και κυτταρικές αντιδράσεις), η ισορροπία ανάμεσα στα αντιοξειδωτικά και στις ελεύθερες ρίζες είναι σημαντική για την καλή λειτουργία της καρδιάς, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού. Τα βιοφλαβονοειδή των εσπεριδοειδών έχουν αυτή την ικανότητα.

3. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα και βελτιώνουν τη λειτουργία τους, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα και υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, τα βιοφλαβονοειδή των εσπεριδοειδών υποστηρίζουν την σωστή λειτουργία και υγεία του γαστρεντερικού. Όπως γνωρίζουμε ένα υγιές στομάχι είναι σημαντικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η σχέση, μπορεί στη συνέχεια να επηρεάζει ολόκληρο το σώμα.

Τα βιοφλαβονοειδή έχουν σημαντική επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου έτσι τα βακτήρια μπορούν να απελευθερώνουν μικρά μόρια στο αίμα και να έχουν επίδραση σε όλο τον οργανισμό μας.

4. Ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και έλεγχος των επιπέδων της γλυκόζης

Η φυσιολογική αντοχή στη γλυκόζη και η ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι πολύ σημαντικά για την ενδοκρινική και μεταβολική υγεία μας. Σύμφωνα με μελέτες, τα βιοφλαβονοειδή των εσπεριδοειδών συμβάλλουν στην ενίσχυση και των δύο αυτών πτυχών.

Οι συγκεκριμένες ενώσεις βοηθούν τα β-κύτταρα του παγκρέατος να παράγουν ινσουλίνη και έτσι το ήπαρ μπορεί να επεξεργαστεί τις τροφές.

5. Υγιή γήρανση

Τα βιοφλαβονοειδή των εσπεριδοειδών ενισχύουν την υγιή γήρανση και την μακροζωία, σύμφωνα με τις μελέτες. Το βιοαφλαβονοειδές νεοεσπεριδίνη μειώνει την συσσώρευση των ελεύθερων ριζών και έτσι καταπολεμά το οξειδωτικό στρες.

Η εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών έχει πολλά θετικά οφέλη στην υγεία και έχει προφανή επίδραση στην καρδιά, στο δέρμα και στην υγεία του ανοσοποιητικού.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των βιοφλαβονοειδών;

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν αλλεργία στα εσπεριδοειδή και να εμφανίζουν σημάδια αλλεργικής αντίδρασης όπως τα εξανθήματα, η δυσκολία στην αναπνοή, το πρήξιμο στο πρόσωπο, στα χείλη, στη γλώσσα ή στο λαιμό. Συχνές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • θολή όραση
  • αλλαγές στο ρυθμό της καρδιάς (γρήγορο ή αργό καρδιακό ρυθμό)
  • πονοκέφαλο
  • ζαλάδα, νευρικότητα
  • ερυθρότητα στο δέρμα και κνησμό
  • οίδημα, πόνο ή αίσθημα βάρους στα πόδια

Τα βιοφλαβονοειδή έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία 

Τα βιοφλαβονοειδή των εσπεριδοειδών είναι αντιοξειδωτικά που μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει την προσοχή που τους αξίζει. Αν και μένουν στο σκοτάδι, είναι οι αφανείς ήρωες που ενισχύουν τη δράση της βιταμίνης C στο σώμα και έχουν απίστευτα οφέλη από μόνα τους. Ενισχύουν τη λειτουργία του ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες που προκαλεί πολλές παθήσεις και συμβάλλουν στην υγιή γήρανση.

Για να μπορεί κάποιος να λαμβάνει καθημερινά τα απαραίτητα βιοφλαβονοειδή χρειάζεται να καταναλώνει πολύχρωμα ΦΡΟΥΤΑ και ΛΑΧΑΝΙΚΑ, κάτι που είναι δύσκολο στην καθημερινότητα. Ωστόσο, στην αγορά υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα συμπληρώματα διατροφής με βιοφλαβονοειδή και παρέχουν όλα τα οφέλη.