Κάνε το Τεστ
body shaming, τι είναι το body shaming, στοιχεία για το body shaming, πως το body shaming επηρεάζει την ψυχική υγεία, γιατί είναι επικίνδυνο το ody shaming

Body shaming: τι είναι και πως επηρεάζει την ψυχική υγεία

Body Shaming

Δυστυχώς κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του και τους ανθρώπους από τις φωτογραφίες που ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στις μέρες μας, η εικόνα του σώματος έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία από ότι στο παρελθόν (λόγω των κοινωνικών δικτύων). Υπάρχουν συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς και αν κάποιος δεν πληροί τις προδιαγραφές αυτές, αντιμετωπίζει και τις συνέπειες. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο για τα αγόρια και τα κορίτσια να δέχονται μπούλινγκ (εκφοβισμό), να γίνονται αποδέκτες κακόβουλων σχολίων στην παιδική τους ηλικία. Και ακόμα χειρότερα, κάποιοι άνθρωποι μεγαλώνουν με απαιτητικούς και επικριτικούς γονείς που δίνουν μεγάλη έμφαση στην εμφάνιση ή στην ιδανική εικόνα του σώματος, καταρρακώνοντας την αυτοπεποίθηση. Οι γυναίκες ειδικά δέχονται περισσότερη αρνητική κριτική για το σώμα τους και τα κιλά τους.

Τι είναι το body shaming;

Το body shaming ορίζεται ως τα αρνητικά και προσβλητικά σχόλια για το σωματικό βάρος και το σώμα ενός ανθρώπου. Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει συνήθως στους ανθρώπους με παραπάνω κιλά, αλλά εξίσου αρνητική κριτική δέχονται και οι άνθρωποι που είναι υπερβολικά αδύνατοι.

Το body shaming στις μέρες μας είναι πολύ διαδεδομένο. Παρατηρείται παντού, στα περιοδικά, στις εφημερίδες, στην τηλεόραση, στις ταινίες, στις συζητήσεις με τους φίλους, στο ίντερνετ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα σχόλια μπορεί να είναι κακόβουλα.

Κανένας δεν αξίζει να νιώθει άσχημα για το σώμα του, για την εμφάνισή του. Οι συνέπειες του body shaming είναι πολύ σοβαρές , είτε αφορούν εσάς ή κάποιον άλλο και συμβάλλουν στην εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες και οι άνδρες, τα αγόρια και τα κορίτσια, έρχονται αντιμέτωποι με τους ίδιους παράγοντες κινδύνου και τις συνέπειες της αρνητικής εικόνας του σώματος. Ωστόσο, οι άνδρες φαίνεται να επηρεάζονται λίγο λιγότερο από ότι οι γυναίκες.

Σχετικά με το σώμα και την εικόνα του σώματος, οι άνδρες διαφέρουν με πολλούς τρόπους:

  • Οι άνδρες δεν δίνουν τόση σημασία στην αρνητική εικόνα του σώματός τους, ζητούν βοήθεια πιο σπάνια ή καθυστερούν τη θεραπεία περισσότερο από τις γυναίκες λόγω της ντροπής. Οι γυναίκες, ωστόσο, εσωτερικεύουν περισσότερο τα συναισθήματά τους, ντρέπονται περισσότερο για το σώμα τους και την εικόνα τους από ότι οι άνδρες.
  • Οι μελέτες δείχνουν ότι γενικά οι άνδρες είναι πιο ικανοποιημένοι από την εμφάνισή τους.
  • Οι άνδρες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς σε άτυπες διατροφικές διαταραχές και στην κατάχρηση ουσιών από ότι οι γυναίκες.

Στατιστικά για την εικόνα του σώματος

Η εικόνα του σώματος είναι ο τρόπος με τον οποίο κάποιος αντιλαμβάνεται το σώμα του και υποθέτει ότι οι άλλοι αντιλαμβάνονται το ίδιο. Οι άνθρωποι που δεν είναι ικανοποιημένοι με το σώμα τους και δεν αναζητούν βοήθεια για να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εμφανίσουν κάποια διατροφική διαταραχή. Οι διατροφικές διαταραχές είναι ανθυγιεινές σχέσεις με το φαγητό που περιλαμβάνουν την συναισθηματική κατανάλωση φαγητού, τη βουλιμία, την ανορεξία. Περίπου το 90% των γυναικών δεν είναι ευχαριστημένες με το σώμα τους και συνεχώς κάνουν δίαιτα για να μπορέσουν να φτάσουν το ιδανικό βάρος. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ανορεξία και βουλιμία σε μια αναλογία 10/1 συγκριτικά με τους άνδρες.

Οι μελέτες δείχνουν ότι περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες καταφεύγουν στην αισθητική χειρουργική. Περίπου το 43% των γυναικών και το 21% των ανδρών δηλώνουν ότι μπορεί να έκαναν κάποια αισθητική επέμβαση στο μέλλον, ιδίως κατά την κρίση της μέσης ηλικίας.

Γιατί είναι το body shaming τόσο επικίνδυνο;

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το body shaming μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα που αφορούν την διατροφή. Για παράδειγμα, μπορεί ένα άτομο να τρώει περισσότερο και να βάζει και άλλο βάρος.

Στην αντίθετη πλευρά, ένα άτομο που συνεχώς δέχεται σχόλια για το πόσο αδύνατο είναι μπορεί να αρχίσει να τρώει λιγότερο λόγω του άγχους που νιώθει ή να φοβάται να πάρει κιλά.

Οι γυναίκες και οι άνδρες είναι ανάγκη να κατανοήσουν την αρνητική πίεση που ασκεί η κοινωνία, οι διαφημίσεις και τα μέσα ενημέρωσης για την εικόνα του σώματος.

Το body shaming είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία. Δεν χρειάζεται να προσπαθεί κανένας να φτάσει τα μη ρεαλιστικά πρότυπα που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κανείς δεν χρειάζεται να ντρέπεται για το σώμα του.

EMDR και Ψυχοθεραπεία

Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του EMDR (για τα ψυχολογικά τραύματα που έχετε βιώσει στην παιδική ηλικία ή ενήλικη ζωή) μπορείτε να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας και να ξεπεράσετε θέματα που αφορούν την σωματική σας εικόνα.