Κάνε το Τεστ
δημιουργικότητα, ρόλος των συναισθημάτων στη δημιουργικότητα, το πάθος τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα

Η δημιουργικότητα βασίζεται στο πάθος

Δημιουργικότητα

Τα συναισθήματα εμπνέουν και τροφοδοτούν τη δημιουργικότητα, δεν υπάρχει μόνο ένα συναίσθημα που να οδηγεί στη δημιουργικότητα. Το μυστικό είναι το πως χρησιμοποιούμε τις ευχάριστες και τις δυσάρεστες εμπειρίες προς την κατεύθυνση της δημιουργικότητας.

Ο ρόλος των συναισθημάτων στη δημιουργικότητα

Οι μελέτες δείχνουν ότι η χαρά, η λύπη και η κάθε διάθεση μπορεί να ωφελούν τη δημιουργική σκέψη. Το πρόβλημα είναι ότι η δημιουργικότητα έρχεται έτσι ξαφνικά, σε απόκριση σε ένα πρόβλημα. Η δημιουργικότητα όμως στην πραγματική ζωή είναι το αντίθετο. Οι δημιουργοί είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους, ξοδεύουν πολύ χρόνο σε αυτή και επινοούν προβλήματα και βρίσκουν οι ίδιοι ευκαιρίες για δημιουργία.

Η πρόκληση με τη δημιουργικότητα είναι να βρίσκουμε ευκαιρίες και να μετατρέπουμε τις ιδέες σε πράξεις. Η διάκριση ανάμεσα στις δημιουργικές ιδέες και στη μετατροπή των ιδεών σε προϊόντα , τονίζει το φάσμα των συναισθημάτων στη δημιουργική διαδικασία. Πολλοί ζωγράφοι, γλύπτες, συγγραφείς σύμφωνα με μελέτες εμπνέονται για τη δουλειά τους από ευχάριστα συναισθήματα, όπως η αγάπη, η ευτυχία και η χαρά. Αλλά και από τη λύπη, η οποία αποτελεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα.

Το πάθος τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα

Το συναίσθημα κλειδί για τη δημιουργική εργασία είναι το πάθος. Τείνουμε να σκεφτόμαστε το πάθος ως θετικό, ευχάριστο και δυναμικό αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο πολύπλοκο.

Πρώτα από όλα, το πάθος περιλαμβάνει μια ισχυρή επιθυμία, μια έντονη ώθηση για αυτή τη δραστηριότητα (π.χ. μελέτη της δημιουργικότητας). Επίσης, περιλαμβάνει τους στόχους που σχετίζονται με τη δραστηριότητα (π.χ. θα συνεχίσω να μελετώ για τη δημιουργικότητα και θα γράψω για αυτή στο μέλλον), τη δημιουργία μιας ταυτότητας γύρω από τη δραστηριότητα και την επιμονή απέναντι στα εμπόδια που θα εμφανιστούν.

Οι άνθρωποι που είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους, είτε είναι επιστήμονες, είτε ποιητές, είτε καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την ενέργεια που προέρχεται από το πάθος τους σαν κίνητρο για τη δουλειά τους. Δεν είναι κανόνας ότι θα είναι πάντα χαρούμενοι ή ικανοποιημένοι, αλλά η επιθυμία τους και η δέσμευσή τους θα τους βοηθήσει μακροπρόθεσμα να αντιμετωπίσουν το στρες και την απογοήτευση.

Τα άτομα που είναι παθιασμένα περιγράφουν πολλά θετικά συναισθήματα όταν δουλεύουν, νιώθουν αυτοπεποίθηση, περηφάνια και χαρά. Αλλά δεν τους είναι άγνωστα τα συναισθήματα της απογοήτευσης, της έντασης και του άγχους. Το στρες έρχεται με το πάθος και τη δημιουργική δουλειά. Το πάθος, με όλη τη συναισθηματική ένταση και την πολυπλοκότητα που περιλαμβάνει, οδηγεί στη δημιουργικότητα και στην καινοτομία στη δουλειά πέρα από τη συνολική εμπειρία των θετικών συναισθημάτων, της ικανοποίησης και της δέσμευσης.

Τι είναι ανάγκη να γνωρίζουμε για τα συναισθήματα και τη δημιουργικότητα;

Αντί να ψάχνουμε να βρούμε ποια συναισθήματα ωφελούν τη δημιουργικότητα, είναι ανάγκη να κατανοήσουμε πως να διαχειριζόμαστε και να χρησιμοποιούμε τα ποικίλα συναισθήματα που νιώθουμε. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε τα δυσάρεστα συναισθήματα με εποικοδομητικό τρόπο.

Η διαχείριση των συναισθημάτων, χρησιμοποιώντας προσωπικές στρατηγικές και την κοινωνική υποστήριξη, βοηθά να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στην προσπάθεια, να ξεπερνάμε τα εμπόδια και να διατηρούμε το πάθος μας για τη δουλειά. Μπορεί κάποιες φορές να χρειάζεστε ένα διάλλειμα από τη δουλειά για να δείτε τα πράγματα από απόσταση, να επανεκτιμήσετε τις καταστάσεις και να βρείτε τη θετική πλευρά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε, να αναπροσαρμόσετε τους στόχους σας και να αλλάξετε την προσέγγισή σας.

Η επιτυχία της διαχείρισης των συναισθημάτων δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές σας δυνατότητες ή πράξεις, αλλά επίσης και από τους γύρω σας. Η δημιουργικότητα και η καινοτομία  εξαρτάται από τις  συναισθηματικές ικανότητες των προϊσταμένων σας, αν παρατηρούν τους ανθρώπους που είναι δυσαρεστημένοι στη δουλειά, αν προσπαθούν να μετατρέψουν αυτή την απογοήτευση σε δημιουργική αλλαγή, και αν υποστηρίζουν τους εργαζόμενους να διαχειριστούν τα δύσκολα συναισθήματα που προκύπτουν στη δουλειά.