Κάνε το Τεστ
eft, tapping, eft και άγχος, βήματα eft, πως λειτουργεί το eft, είναι αποτελεσματικό το eft

EFT και άγχος: αντιμετώπιση σε 5 βήματα

EFT και άγχος

Το EFT (Emotional freedom technique) είναι μια τεχνική για την αντιμετώπιση του άγχους. Αποτελεί μια εναλλακτική μορφή θεραπείας για το σωματικό πόνο και το συναισθηματικό στρες. Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει χτυπήματα στο πρόσωπο και αποτελεί μια "ψυχολογική" εκδοχή του βελονισμού.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική πιστεύουν ότι μπορεί να επαναφέρει την ισορροπία της ενέργειας στο σώμα και έτσι να αντιμετωπιστεί ο πόνος. Η ανισορροπία της ενέργειας στο σώμα είναι η κύρια αιτία για όλα τα αρνητικά συναισθήματα και τον πόνο.

Αν ένα άτομο νιώθει άγχος, κούραση ή πόνο τότε το EFT/Tapping  είναι μια καλή επιλογή. Το tapping έχει πολλές ομοιότητες με το βελονισμό, και περιλαμβάνει ελαφρά χτυπήματα σε συγκεκριμένα σημεία στο πρόσωπο και στο πάνω μέρος του σώματος για την ανακούφιση της έντασης και του στρες.

Σε αντίθεση με τον βελονισμό, χρησιμοποιούμε τα δάχτυλα αντί για βελόνες. Και το καλύτερο από όλα είναι ότι κάποιος μπορεί να εφαρμόσει αυτά τα χτυπήματα μόνος του στον εαυτό του. Αυτή η τεχνική είναι ένας συνδυασμός της σύγχρονης ψυχολογίας και του αρχαίου βελονισμού.

Πώς λειτουργεί το EFT/tapping;

Παρόμοια με το βελονισμό, το EFT χρησιμοποιεί συγκεκριμένα σημεία στο σώμα, τους μεσημβρινούς, για να επαναφέρει την ενέργεια του σώματος σε ισορροπία. Όταν η ενέργεια ρέει σωστά στο σώμα τότε μπορούν να ανακουφιστούν τα συμπτώματα που προκαλούν οι αρνητικές εμπειρίες ή τα συναισθήματα.

Σύμφωνα με την Κινεζική Ιατρική, οι μεσημβρινοί είναι σημεία στο σώμα μέσω των οποίων ρέει η ενέργεια στο σώμα. Αυτά τα μονοπάτια συμβάλλουν στην ισορροπία στη ροή της ενέργειας. Κάθε ανισορροπία μπορεί να οδηγεί σε ασθένειες ή αρρώστιες.

Η άσκηση πίεσης σε αυτά τα σημεία μπορεί να γίνει με τις βελόνες, στην περίπτωση του βελονισμού. Στο EFT/Tapping τα χτυπήματα με τα δάχτυλα ασκούν πίεση στα συγκεκριμένα σημεία.

Οι υποστηρικτές αυτής της τεχνικής πιστεύουν ότι συμβάλλει στην αποκατάσταση της ροής της ενέργειας και στέλνει σήματα στα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν το άγχος. Η διέγερση των μεσημβρινών μέσω του EFT/Tapping  μπορεί να μειώνει το άγχος ή τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθει ένα άτομο. Έτσι, επαναφέρει απόλυτα την ισορροπία της ενέργειας.

EFT σε πέντε βήματα

Η εφαρμογή του EFT μπορεί να περιλαμβάνει πέντε βήματα. Αν ένα άτομο έχει περισσότερους από ένα φόβο, μπορεί να επαναλάβει αυτά τα βήματα ώστε να μειώσει ή να περιορίσει την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων.

1. Αναγνώριση του θέματος

Για να μπορεί αυτή η τεχνική να είναι αποτελεσματική, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε το θέμα ή το φόβο που έχουμε. Αυτό θα είναι το σημείο στο οποίο θα εστιάσετε στη διάρκεια του tapping. Η συγκέντρωση σε ένα μόνο πρόβλημα την φορά είναι προαπαιτούμενο για τα επιθυμητά αποτελέσματα.

2. Αξιολόγηση της σοβαρότητας

Μετά την αναγνώριση του προβλήματος, είναι ανάγκη να ορίσουμε το επίπεδο της έντασης. Τα επίπεδα της έντασης μπορεί να περιλαμβάνουν μια κλίμακα από το 0-10, με το 10 να είναι η πιο δύσκολη κατάσταση. Η κλίμακα αξιολογεί το συναισθηματικό ή σωματικό σας πόνο που προκύπτει από ένα συγκεκριμένο θέμα.

Η συγκεκριμένη κλίμακα βοηθά ώστε να παρακολουθείτε την πρόοδό σας μετά από την εφαρμογή του EFT. Αν η αρχική ένταση των συμπτωμάτων ήταν 10 πριν το tapping και είναι 5 μετά την εφαρμογή του, αυτό σημαίνει ότι έχετε φτάσει σε ένα επίπεδο βελτίωσης της τάξης του 50%.

3. Προετοιμασία

Πριν από το tapping είναι ανάγκη να βρείτε μια φράση που να εξηγεί τι προσπαθείτε να κάνετε. Πρέπει να επικεντρωθείτε σε δύο βασικούς στόχους:

  • την αναγνώριση του θέματος
  • την αποδοχή του εαυτού σας παρά το πρόβλημα

Η πιο συχνή φράση για να ξεκινήσετε είναι: "Ακόμη και αν έχω αυτό το φόβο ή το πρόβλημα, αποδέχομαι απόλυτα τον εαυτό μου."

Μπορείτε να αλλάξετε αυτή τη φράση ώστε να ταιριάζει στο πρόβλημά σας, αλλά να αφορά αποκλειστικά τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να πείτε, " Ακόμη και αν η μαμά μου είναι άρρωστη, δέχομαι απόλυτα τον εαυτό μου." Είναι ανάγκη να δώσετε προσοχή στο πως το πρόβλημα σας κάνει να νιώθετε ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την ανησυχία που σας προκαλεί. Είναι καλύτερο να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με την εξής φράση, "Παρόλο που νιώθω λυπημένος που η μαμά μου είναι άρρωστη, δέχομαι απόλυτα τον εαυτό μου. "

4. Σημεία EFT

Η ακολουθία του EFT περιλαμβάνει μεθοδικά χτυπήματα στα άκρα των εννέα μεσημβρινών. Υπάρχουν 12 μεσημβρινοί που αντιπροσωπεύουν κάθε σημείο του σώματος και αντιστοιχούν σε εσωτερικά όργανα. Ωστόσο, το EFT επικεντρώνεται κυρίως στους εννέα μεσημβρινούς :

  • σαρκώδες τμήμα στο πλάι του χεριού-karate chop: λεπτό έντερο
  • κορυφή του κεφαλιού (ΤΗ): αγγεία
  • φρύδι (ΕΒ): ουροδόχος κύστη
  • πλάγια του ματιού (SE): χοληδόχος κύστη
  • κάτω από το μάτι (UE): στομάχι
  • κάτω από τη μύτη (UN): αγγεία
  • πιγούνι (Ch): κεντρικά αγγεία, οστό της κλείδας (CB): νεφροί ,μασχάλη (UA): σπλήνας

Μπορείτε να ξεκινήσετε το tapping με το σημείο karate chop ενώ ταυτόχρονα επαναλαμβάνετε τη φράση που έχετε επιλέξει τρεις φορές. Στη συνέχεια, ακολουθούν τα χτυπήματα στα υπόλοιπα σημεία, με την εξής σειρά :φρύδι, πλάι στο μάτι, κάτω από το μάτι, κάτω από τη μύτη, πιγούνι, αρχή του οστού της κλείδας, μασχάλη.

Μετά τα χτυπήματα στη μασχάλη, μπορείτε να ολοκληρώσετε την ακολουθία με το σημείο στην κορυφή του κεφαλιού.

Καθώς χτυπάτε ανοδικά τα σημεία, μπορείτε να πείτε μια φράση υπενθύμισης ώστε να έχετε την προσοχή σας στο πρόβλημα. Αν η αρχική σας φράση είναι, "Παρόλο που νιώθω λύπη, επειδή η μαμά μου είναι άρρωστη, αποδέχομαι απόλυτα τον εαυτό μου", η φράση υπενθύμισης μπορεί να είναι "Η θλίψη που νιώθω οφείλεται στο γεγονός ότι η μητέρα μου είναι άρρωστη." Καλό είναι να επαναλαμβάνετε αυτή τη φράση σε κάθε σημείο για δύο με τρεις φορές.

5. Έλεγχος της έντασης

Στο τέλος της ακολουθίας, αξιολογήστε το επίπεδο της έντασης των συμπτωμάτων σε μια κλίμακα από το 0 ως το 10. Συγκρίνετε τα αποτελέσματα με τα αρχικά. Αν δεν έχετε φτάσει στο 0, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να τα καταφέρετε.

Είναι αποτελεσματικό το EFT;

Το EFT είναι μια αποτελεσματική τεχνική για τους βετεράνους και τους μάχιμους στρατιωτικούς με μετατραυματικό στρες (PTSD). Οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν μια σημαντική βελτίωση του συναισθηματικού στρες μετά από τις συνεδρίες EFT. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που αποδεικνύουν την αποτελεσματική δράση του EFT ενάντια στο στρες.

Το EFT είναι μια εναλλακτική τεχνική για την αποκατάσταση της ενέργειας στο σώμα. Αποτελεί μια πιστοποιημένη θεραπεία για τους βετεράνους με διαταραχή μετατραυματικού στρες και έχει πολλά οφέλη σε περιπτώσεις άγχους, κατάθλιψης, σωματικού πόνου και αϋπνίας.

Γιατί να δοκιμάσω το EFT;

Το tapping είναι μια πολύ απλή και αποτελεσματική μέθοδος που επιτρέπει στον καθένα να ανακουφιστεί από τον πόνο και τα αρνητικά συναισθήματα. Τα αποτελέσματά του είναι ακόμη πιο εμφανή όταν συνδυάζεται με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING.

Όλοι μας έχουμε ενέργεια που ρέει σε όλο μας το σώμα σε συγκεκριμένα κανάλια, τους μεσημβρινούς. Όταν η ενέργεια δεν ρέει σωστά, το σώμα μας δεν λειτουργεί σωστά. Τα χτυπήματα σε αυτούς τους μεσημβρινούς ξεμπλοκάρουν την ενέργεια, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε καλύτερα.