Κάνε το Τεστ
φινόκιο, θρεπτική αξία φινόκιο, ιδιότητες φινόκιο, οφέλη φινόκιο στην υγεία

Φινόκιο: ιδιότητες και οφέλη

Φινόκιο

Το φινόκιο είναι ένα αρωματικό φυτό που χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση και άρωμα σε πολλά φαγητά και ταυτόχρονα έχει πολλά οφέλη στην υγεία. Είναι πολύ διαδεδομένο στη Μεσόγειο.

Θρεπτική αξία

Το φινόκιο είναι εξαιρετική πηγή καλίου, φωσφόρου και ασβεστίου. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και φολικό οξύ. Περιέχει ουσιαστικά μεταλλικά στοιχεία  όπως το μαγγάνιο, το χρώμιο, ο χαλκός, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Εκτός από τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία, το φινόκιο περιέχει και πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά και φλαβονοειδή τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Οι μισοί υδατάνθρακες στο φινόκιο είναι φυτικές ίνες και οι άλλοι μισοί είναι φυσικά σάκχαρα. Ο γλυκαιμικός του δείκτης είναι 16, δηλαδή χαμηλός και αυτό σημαίνει ότι συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Το φινόκιο έχει ελάχιστα λιπαρά, τα οποία είναι πολυακόρεστα. Δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Οφέλη

1. Υγεία των οστών

Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει το φινόκιο συμβάλλουν στο σχηματισμό και στη διατήρηση της δομής και της υγείας των οστών με τους εξής τρόπους:

  • Ο φώσφορος και το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικά για το σχηματισμό των οστών.
  • Ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος είναι ουσιαστικά για την παραγωγή του κολλαγόνου.
  • Το μαγγάνιο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό των οστών.
  • Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για οστικά κατάγματα.

2. Υγεία της καρδιάς

Οι φυτικές ίνες, το κάλιο, το φολικό οξύ, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Β6 και τα φυτοθρεπτικά συστατικά του φινόκιο, βοηθούν στην υγεία της καρδιάς.

Το φινόκιο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού καθώς βοηθούν στην μείωση της ολικής χοληστερόλης στο αίμα.

Το κάλιο συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς. Η βιταμίνη Β6 και το φολικό οξύ προλαμβάνουν την συσσώρευση της ομοκυστεϊνης, η οποία μετατρέπεται σε μεθειονίνη. Όταν συσσωρεύονται υψηλά ποσοστά ομοκυστεϊνης , προκαλείται βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και κατά συνέπεια εμφανίζονται προβλήματα στην καρδιά.

3. Απώλεια βάρους

Το φινόκιο συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει την όρεξη και την υπερβολική κατανάλωση φαγητού στα γεύματα. Οι άνθρωποι με παχυσαρκία που έχουν έντονη επιθυμία για φαγητό ωφελούνται από το φινόκιο.

4. Αύξηση της παραγωγής γάλακτος σε γυναίκες που θηλάζουν

Οι γυναίκες που θηλάζουν δυσκολεύονται κάποιες φορές να παράγουν αρκετό γάλα για να καλύψουν τις ανάγκες του μωρού τους. Το φινόκιο βοηθά στην παραγωγή γάλακτος. Η ανιθόλη, μια ουσία που υπάρχει στο φινόκιο, έχει ιδιότητες που μιμούνται τα οιστρογόνα και βοηθούν στην παραγωγή γάλακτος.

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι το φινόκιο αυξάνει την προλακτίνη , την ορμόνη που διεγείρει την παραγωγή γάλακτος. Αν θηλάζετε και έχετε λίγο γάλα, μπορεί το φινόκιο να σας βοηθήσει.

5. Υγεία του δέρματος

Το φινόκιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και προλαμβάνει τις βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του κολλαγόνου, προστατεύει το δέρμα και επιβραδύνει τη γήρανση. Η ανεπάρκεια βιταμίνης C εκδηλώνεται με την αδυναμία σωστού σχηματισμού του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα να αιμορραγούν τα ούλα και να παρατηρείται αιμορραγία κάτω από το δέρμα.

Εξαιτίας αυτών των λειτουργιών , η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης C είναι ουσιαστική για τη μείωση των ρυτίδων και την διατήρηση της υγείας του δέρματος. Το φινόκιο βοηθά ώστε το δέρμα να είναι υγιές μέσα και έξω.

Ενίσχυση του οργανισμού

Για την ενίσχυση του του οργανισμού γενικότερα, του ανοσοποιητικού συστήματος και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές φυσικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.