Κάνε το Τεστ
φιστίκια, ιδιότητες φιστικιών, θρεπτική αξία φιστικιών, οφέλη φιστικιών

Φιστίκια: θρεπτική αξία και οφέλη στην υγεία

Φιστίκια

Τα φιστίκια έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών , βιταμινών και μεταλλικών στοιχειών. Διαφορετικοί τύποι φιστικιών έχουν διαφορετικά οφέλη στην υγεία.

Σε αντίθεση με τα πολλά οφέλη στην υγεία, τα φιστίκια είναι πλούσια σε θερμίδες για αυτό καλό είναι να τα καταναλώνετε με μέτρο. Τα φιστίκια περιέχουν κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και για αυτό θεωρούνται πολύ θρεπτικό σνακ.

Τα φιστίκια είναι εξαιρετική πηγή βιοτίνης

Η βιοτίνη είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Η βιοτίνη είναι ένα πανίσχυρο θρεπτικό συστατικό για την υγεία και την ευεξία μας. Η βιοτίνη εμπλέκεται σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα, όπως και στη ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η βιοτίνη είναι ωφέλιμη στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης, του διαβήτη και κάποιων προβλημάτων στον εγκέφαλο. Η βιοτίνη είναι πολύ σημαντική για τις εγκύους και ακόμη και η ήπια ανεπάρκεια αυξάνει τον κίνδυνο  για συγγενείς γενετικές ανωμαλίες.

Τα φιστίκια περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα

Τα φιστίκια αποτελούν μια παγίδα καθώς περιέχουν πολλά λιπαρά οξέα. Ωστόσο, ο τύπος των λιπαρών οξέων που υπάρχει στα φιστίκια είναι ωφέλιμος. Τα φιστίκια περιέχουν 80% ακόρεστα και 20% κορεσμένα λιπαρά οξέα, ένα προφίλ παρόμοιο με αυτό του ελαιολάδου. Αυτά τα ακόρεστα λιπαρά οξέα , που είναι κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού. Η αφθονία μονοακόρεστων λιπαρών οξέων στη διατροφή  βοηθά στην διατήρηση καθαρών αρτηριών , στην καλή ροή του αίματος και στη μείωση του κινδύνου για καρδιακά επεισόδια ή εγκεφαλικό.

Τα φιστίκια περιέχουν αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, τα ασταθή μόρια που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα. Τα αυξημένα επίπεδα ελεύθερων ριζών μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό καρκινικών κυττάρων, για αυτό και τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου.

Το κόκκινο κρασί είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση, και είναι εξαιρετική πηγή του πανίσχυρου αντιοξειδωτικού ρεσβερατρόλη.  Τα φιστίκια είναι μια πηγή ρεσβερατρόλης. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη συνδέεται με αυξημένη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, πράγμα το οποίο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οφέλη φιστικιών

Υγεία της καρδιάς

Τα καρύδια και τα αμύγδαλα είναι πολύ γνωστά για τα υγιή λιπαρά που περιέχουν, τα ακόρεστα λιπαρά. Το ίδιο όμως ισχύει και για τα φιστίκια, τα οποία προστατεύουν την καρδιά μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης. Επίσης αναστέλλουν την δημιουργία μικρών θρόμβων και μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό.

Απώλεια βάρους

Οι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη βοηθούν στην αίσθηση του κορεσμού με λιγότερες θερμίδες. Και μεταξύ των ξηρών καρπών, τα φιστίκια έρχονται δεύτερα μετά τα αμύγδαλα σε περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Αυτό βοηθά στην απώλεια βάρους.

Διαβήτης

Τα φιστίκια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους δεν προκαλεί απότομη αύξηση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φιστικιών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες.

Μείωση της φλεγμονής

Τα φιστίκια είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και συμβάλλουν στην λειτουργία και στην υγεία του εντέρου.