Κάνε το Τεστ
φροντίδα του εαυτού σας, φροντίστε τον εαυτό σας, πως θα φροντίσετε τον εαυτό σας, τρόποι για να φροντίσετε τον εαυτό σας

Φροντίστε τον εαυτό σας!

Φροντίστε τον Εαυτό σας!

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε το σώμα, το μυαλό και την ψυχή μας καθημερινά και όχι μόνο όταν νιώθουμε πιεσμένοι. Η φροντίδα του εαυτού δεν είναι πάντα εύκολο ζήτημα. Οι περισσότεροι από εμάς τρέχουμε καθημερινά, είμαστε συνεχώς απασχολημένοι και αγχωμένοι για τη δουλειά, τις υποχρεώσεις και την οικογένεια. Η τεχνολογία κατακλύζει την καθημερινότητα και έτσι δεν έχουμε χρόνο για την ουσιαστική φροντίδα του εαυτού μας. Συνήθως οι ανάγκες μας βρίσκονται τελευταίες στην ατζέντα μας ή ακόμη χειρότερα νιώθουμε ενοχές όταν κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας που απαιτεί χρόνο.

Η φροντίδα του εαυτού μας έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Βοηθά στη συνολική μας ευεξία. Όταν αφιερώνετε χρόνο και ενέργεια για να φροντίσετε τον εαυτό σας νιώθετε τα οφέλη στο μυαλό και στο σώμα σας. Η φροντίδα του εαυτού περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Κάποιος μπορεί να φαντάζεται ένα ζεστό ντους, κάποιος άλλος μια βόλτα με το ποδήλατο,  χρόνο με τους φίλους του ή το διάβασμα ενός βιβλίου. Όλα αυτά έχουν μεγάλη αξία για την φροντίδα του εαυτού. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φροντίσετε τον εαυτό σας. Ο καθένας αγαπά κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Δεν χρειάζεται να νιώθετε άσχημα όταν ο εαυτός σας αποτελεί προτεραιότητα. Στην πραγματικότητα ανακουφίζεστε από το στρες όταν δεν χρειάζεται να ευχαριστείτε τους άλλους. Η φροντίδα του εαυτού σας κάνει να νιώθετε όμορφα. Ίσως να δυσκολεύεστε στην αρχή να δημιουργήσετε μια ρουτίνα φροντίδας του εαυτού σας αλλά αυτό θα γίνει ευκολότερο στη συνέχεια. Πρώτα από όλα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας. Ο χρόνος για τον εαυτό σας αφορά την φροντίδα των αναγκών σας. Η καλύτερη φροντίδα για τον εαυτό σας είναι όταν απολαμβάνετε να περνάτε χρόνο μόνοι σας. Η φροντίδα του εαυτού σημαίνει ότι σκέφτεστε τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας. Δεσμεύεστε σε δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να βάλετε σε προτεραιότητα τον εαυτό σας.

Περιορίστε τους τοξικούς ανθρώπους ή τις τοξικές καταστάσεις

Στη διάρκεια της ζωής μας, συναντάμε πολλούς ανθρώπους. Κάποιοι μένουν στη ζωή μας και κάποιοι φεύγουν. Κάποιες φορές πρέπει να αποφασίσετε αν μια σχέση πρέπει να τελειώσει για να προστατεύσετε την σωματική και την ψυχική σας υγεία. Είναι μεγάλη πρόκληση να βγάζετε ανθρώπους από τη ζωή σας αλλά μερικές φορές αυτό είναι το καλύτερο. Όλοι είμαστε συνδεδεμένοι με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Περνάμε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας. Ωστόσο, μερικές φορές τα άτομα με τα οποία αλληλεπιδρούμε δεν μας κάνουν καλό. Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι ένα άτομο είναι τοξικό. Ίσως να μην σέβεται τις πεποιθήσεις σας ή τα συναισθήματά σας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο σας φέρονται τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δώστε σημασία στα προειδοποιητικά σημάδια. Οι τοξικοί άνθρωποι υπάρχουν παντού, στην οικογένεια, στο επαγγελματικό και φιλικό σας περιβάλλον. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την φροντίδα του εαυτού σας είναι ποιους αφήνετε να μπουν στη ζωή σας. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν μπορείτε να τους απομακρύνετε. Αν κάνετε μια δουλειά που σας αρέσει αλλά οι συνεργάτες σας είναι τοξικοί δεν μπορείτε να τους απομακρύνετε. Υπάρχουν όμως πολλές άλλες καταστάσεις στις οποίες μπορείτε να περιορίσετε την τοξικότητα. Μπορεί να είναι ένας φίλος που συνεχώς σας προκαλεί ή δεν σέβεται τις ανάγκες σας. Μπορεί να είναι ένα μέλος της οικογένειας που αρνείται να σεβαστεί τα όριά σας. Μπορείτε να ελέγξετε το χρόνο που περνάτε με αυτούς τους ανθρώπους και αυτό σημαίνει ότι φροντίζετε τον εαυτό σας. Αν ένα μέλος της οικογένειας είναι σκληρό απέναντί σας, απλά απομακρυνθείτε από τη συζήτηση. Δεν πρέπει να αφήνετε τους άλλους να μην σας φέρονται καλά. Ένα μέλος της οικογένειας γνωρίζει τις ευαισθησίες σας. Δεν είναι σωστό και δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να αλληλεπιδράτε μαζί του αν δεν σας φέρεται όμορφα. Πάρτε αποστάσεις από τους τοξικούς ανθρώπους. Σκεφτείτε τους θετικούς ανθρώπους που έχετε στη ζωή σας και πως σας επηρεάζουν. Καλό είναι να έχετε γύρω σας τέτοιους ανθρώπους. Να θυμάστε ότι η ζωή είναι δική σας και εσείς θα αποφασίσετε ποιος θα είναι μέρος της.

Κοιμηθείτε καλά

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τον οργανισμό μας. Ο καλός και ποιοτικός ύπνος έχει τεράστια επίδραση στο πως νιώθουμε σωματικά και συναισθηματικά. Όταν δεν κοιμόμαστε καλά νιώθουμε κουρασμένοι, δεν είμαστε παραγωγικοί, αγχωνόμαστε και δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε ότι κάνουμε. Δημιουργήστε μια ρουτίνα ύπνου. Μείνετε μακριά από την καφεΐνη και την ζάχαρη πριν κοιμηθείτε, διαφορετικά θα μείνετε ξύπνιοι όλη τη νύχτα. Αντιμετωπίστε το στρες και προσπαθήστε να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο σας δεν έχει φως, είναι ήσυχο και δεν έχετε ηλεκτρονικές συσκευές που εκπέμπουν μπλε φως. Φροντίστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε σχεδόν τις ίδιες ώρες.

Αποτοξινωθείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Μπορείτε να είστε σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σας. Είναι συναρπαστικό να μιλάτε online με τους αγαπημένους σας. Μπορείτε να ανταλλάσσετε με τους φίλους σας ιδέες για φαγητά και ασκήσεις, βιβλία και άρθρα. Κομμάτι της φροντίδας του εαυτού είναι και η ευεξία σας. Καλό είναι να ενημερώνεστε για τις τροφές που είναι καλές για την υγεία σας και ποιες μορφές άσκησης σας ταιριάζουν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα πληροφορίες αλλά αυτό δημιουργεί και υπερπληροφόρηση. Ίσως να μην νιώθετε καλά μετά από πολλές ώρες που περνάτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ίσως να ξοδεύετε τόσο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που να μην έχετε χρόνο για την πραγματική ζωή. Καλό είναι να σπάσετε αυτή τη συνήθεια. Η φροντίδα του εαυτού σημαίνει ότι σέβεστε τις ανάγκες σας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σας κάνουν να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Μπορεί να είναι ένα τοξικό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι μιλούν άσχημα.  Ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα σας βοηθήσει. Αφήστε στην άκρη το κινητό σας για δύο ή περισσότερες ημέρες. Η φροντίδα του εαυτού σημαίνει ότι αναλύετε τις ανάγκες σας και τις ικανοποιείτε. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προσθέσουν έντονο στρες στην καθημερινότητά σας.

Κάντε κάτι δημιουργικό

Μια εξαιρετική δραστηριότητα για να φροντίσετε τον εαυτό σας είναι να φτιάξετε κάτι μόνοι σας. Μπορεί να θέλετε να γράψετε ένα ποίημα ή να κάνετε μια χειροτεχνία. Μπορείτε να αλλάξετε τα έπιπλα στο σπίτι σας.  Εξαρτάται από εσάς τι θέλετε να κάνετε. Κάποιοι άνθρωποι λατρεύουν τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Μπορείτε να φτιάξετε ένα κολάζ. Με αυτό τον τρόπο κάνετε κάτι δημιουργικό που βάζει σε λειτουργία τον εγκέφαλό σας.

Οι δραστηριότητες που αφορούν την φροντίδα του εαυτού είναι ανάγκη να εξυπηρετούν ένα σκοπό , να σας κάνουν να νιώθετε όμορφα. Το να κατασκευάζετε ή να δημιουργείτε κάτι είναι ένας φανταστικός τρόπος για να νιώσετε περήφανοι για τον εαυτό σας. Έχετε καταφέρει κάτι και παραμένετε δημιουργικοί.

Γίνετε μέλος μιας ομάδας υποστήριξης

Όταν είστε μέλος μιας ομάδας φροντίζετε βαθιά τον εαυτό σας. Είναι σπουδαίο να συμμετέχετε σε μια ομάδα υποστήριξης που αποτελείται από ανθρώπους που θέλουν να γίνουν καλύτεροι. Η συμμετοχή σε μια τέτοια ομάδα σας φέρνει πιο κοντά με ανθρώπους που σας καταλαβαίνουν. Μια ομάδα υποστήριξης είναι μια ομάδα ανθρώπων που έχουν παρόμοια προβλήματα και δυσκολίες. Κάποιες καταστάσεις κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν απομονωμένοι και σε αυτό βοηθούν οι ομάδες υποστήριξης.

Προγραμματίστε το χρόνο για τον εαυτό σας

Προγραμματίστε τον χρόνο για τον εαυτό σας και προσπαθήστε να τηρείτε το πρόγραμμα. Είναι δύσκολο για όλους να βρούμε επιπλέον χρόνο. Αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να σχεδιάζετε πράγματα για εσάς. Οι στιγμές με τον εαυτό σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να σκεφτείτε τη ζωή σας. Φυσικά και ο χρόνος με τους φίλους και την οικογένεια σας ηρεμεί και σας χαλαρώνει. Ανεξάρτητα με το τι θα επιλέξετε εσείς για να κάνετε είτε πρόκειται για ένα περίπατο είτε για ένα ζεστό μπάνιο βάλτε το στο πρόγραμμα σας ως προτεραιότητα. Αν για παράδειγμα θέλετε να κάνετε διαλογισμό ξυπνήστε 15 λεπτά νωρίτερα πριν ξεκινήσει η μέρα σας και απολαύστε αυτές τις στιγμές. Όσο πιο πολύ βάζετε την φροντίδα του εαυτού σας στο πρόγραμμα σας, τόσο περισσότερο θα απολαμβάνετε τη ζωή σας και θα ευημερείτε.

Ξεκινήστε ψυχοθεραπεία

Ίσως να μην το συνειδητοποιείτε αλλά η ψυχοθεραπεία είναι μια εξαιρετική επιλογή για την φροντίδα του εαυτού σας. Όταν επιλέγετε να δουλέψετε για την ψυχική σας υγεία, αυτή είναι μια απόφαση που βάζει την ευεξία σας σε προτεραιότητα. Στην ψυχοθεραπεία μπορείτε να μιλήσετε ελεύθερα για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα θέματα που σας απασχολούν και να βρείτε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης. Η φροντίδα του εαυτού δεν είναι εγωιστική.