Κάνε το Τεστ
κόκκινο λάχανο, ιδιότητες κόκκινου λάχανου, θρεπτική αξία κόκκινου λάχανου, οφέλη κόκκινου λάχανου

Κόκκινο λάχανο: θρεπτική αξία και οφέλη

Κόκκινο Λάχανο

Το κόκκινο λάχανο είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Το χρώμα του οφείλεται στις ανθοκυανίνες , τα γνωστά φλαβονοειδή,  και στα επίπεδα οξύτητα του εδάφους στο οποίο μεγαλώνει. Όπως τα περισσότερα χρωματιστά λαχανικά, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, έχει ελάχιστες θερμίδες και λιπαρά οξέα και πολλά οφέλη στην υγεία.

Θρεπτική αξία κόκκινου λάχανου

Το κόκκινο λάχανο περιέχει ελάχιστες θερμίδες και αποτελείται από 90% νερό. Περιέχει μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, λιπαρών οξέων και υδατανθράκων. Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.

Το κόκκινο λάχανο περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ειδικά φολικό οξύ, το οποίο είναι σημαντικό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και βοηθά στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επίσης περιέχει βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην προστασία των κυττάρων καθώς έχει αντιοξειδωτική δράση. Περιέχει επίσης κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς.

Οφέλη κόκκινου λάχανου

Υγεία των οστών

Το κόκκινο λάχανο περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η βιταμίνη D και το ασβέστιο είναι σημαντικά για την υγεία των οστών, ουσιαστικό ρόλο παίζουν και άλλα στοιχεία όπως το μαγνήσιο και η βιταμίνη Κ.

Το κόκκινο λάχανο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Κ ,ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου που συμβάλλουν στην υγεία των οστών.

Υγεία του πεπτικού

Το κόκκινο λάχανο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πέψη της τροφής και κρατούν το πεπτικό σύστημα υγιές.

Οι φυτικές ίνες διευκολύνουν την μετακίνηση της τροφής στην πεπτική οδό και μειώνουν την δυσκοιλιότητα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες στο κόκκινο λάχανο είναι ωφέλιμες για τα καλά βακτήρια του εντέρου. Βοηθούν στην διατήρηση της υγιούς ισορροπίας των πρεβιοτικών στο πεπτικό σύστημα.

Το κόκκινο λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος και των προβιοτικών στο πεπτικό σύστημα.

Καταπολέμηση της φλεγμονής

Το κόκκινο λάχανο περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής. Το κόκκινο λάχανο περιέχει σουλφοραφάνη που βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όπως το κόκκινο λάχανο που είναι πλούσιο σε ανθοκυανίνες βοηθά στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.