Κάνε το Τεστ
λουίζα, δραστικές ουσίες λουίζας, ιδιότητες λουίζας, οφέλη λουίζας

Λουίζα: ιδιότητες και οφέλη

Λουίζα

Η λουίζα είναι ένα γνωστό βότανο που προέρχεται από την Λατινική Αμερική αλλά στις μέρες μας το συναντάμε σε όλη την Ευρώπη. Το τσάι λουίζας και το αιθέρια έλαια της έχουν πολλές ιατρικές χρήσεις.

Η λουίζα χρησιμοποιείται για τις γαστρεντερικές διαταραχές όπως το φούσκωμα και η διάρροια, τις μυϊκές βλάβες που προκαλούνται από την άσκηση, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την αϋπνία και άλλες καταστάσεις.

Η λουίζα περιέχει χημικές ουσίες που σκοτώνουν τα ακάρεα και τα βακτήρια, όπως και ενώσεις που μειώνουν την φλεγμονή και βοηθούν στην προαγωγή του ύπνου.

Δραστικές ουσίες λουίζας

Οι κύριες ενώσεις στην λουίζα περιλαμβάνουν:

  • Κιτράλη: μια χημική ένωση που δίνει στο φυτό την χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση των εσπεριδοειδών και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
  • Ευκαλυπτόλη: μια ένωση που καταπολεμά τη φλεγμονή όταν εφαρμόζεται στο δέρμα.
  • Γερανιόλη: ένα αιθέριο έλαιο με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Η λουίζα επιβραδύνει την παραγωγή των λιπαρών οξέων και την συσσώρευση τους αυξάνοντας την αδιπονεκτίνη, μια πρωτεΐνη που ελέγχει τη διάσπαση του λίπους.

Οι αντιφλεγμονώδεις και οι αντιμικροβιακές ιδιότητες της λουίζας οφείλονται στην ουσία verbascoside, η οποία αλληλεπιδρά με τις κυτταρικές μεμβράνες.

Οφέλη λουίζας

1. Ανοσοποιητικό σύστημα

Το οξειδωτικό σ,τρες είναι το αποτέλεσμα της δράσης και της παρουσίας των ελεύθερων ριζών στα όργανα του σώματος, οι οποίες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντας το ευάλωτο σε μεταλλάξεις και χρόνια νοσήματα. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η λουίζα μειώνει τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες και βελτιώνει την συνολική υγεία, μέσω της αντιοξειδωτικής της δράσης.

2. Πεπτικό σύστημα

Το τσάι λουίζας έχει καταπραϋντικές ιδιότητες που παραδοσιακά ανακουφίζουν τις διαταραχές του γαστρεντερικού όπως η δυσπεψία. Η λουίζα έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες που βοηθούν στην χαλάρωση του στομάχου και περιορίζουν τις κράμπες και το φούσκωμα, που οδηγούν σε δυσφορία και προβλήματα του γαστρεντερικού. Το τσάι λουίζας βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης επηρεάζοντας συγκεκριμένες ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη, και έτσι βοηθά στην πρόληψη της δυσφορίας που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

3. Άγχος

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της λουίζας επιδρούν στην ορμονική ισορροπία στο σώμα. Έχει ηρεμιστική δράση και βοηθά στην αντιμετώπιση του χρόνιου άγχους, καθώς προάγει την χαλάρωση στο μυαλό και στο σώμα.

4. Φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι η ρίζα πολλών νοσημάτων και θεωρείται ότι είναι η κύρια αιτία της εμφάνισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στη λουίζα βοηθούν τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

5. Δερματικά προβλήματα

Η καταπολέμηση των μολύνσεων από σταφυλόκοκκο είναι ακόμη και στις μέρες μας μια πρόκληση, καθώς αναπτύσσεται συχνά αντίσταση στα αντιβιοτικά. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν νέοι και φυσικοί τρόποι για την επιτυχή αντιμετώπιση τους. Η λοίμωξη από  Staphylococcus aureus μπορεί να ποικίλλει σε σοβαρότητα από απλούς ερεθισμούς στο δέρμα μέχρι απειλητικές για τον οργανισμό καταστάσεις. Οι ενώσεις που υπάρχουν στη λουίζα προλαμβάνουν την ανάπτυξη του Staphylococcus aureus.

Ενίσχυση του οργανισμού

Για την περαιτέρω γενική ενίσχυση του οργανισμού, του εγκεφάλου, του γαστρεντερικού και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.