Κάνε το Τεστ
υπερφαγία, διαταραχή υπερφαγίας, αιτίες υπερφαγίας, θεραπεία υπερφαγίας

Τι είναι η διαταραχή υπερφαγίας;

Διαταραχή Υπερφαγίας

Ο καθένας μας μπορεί να φάει παραπάνω κάποιες φορές. Όμως η διαταραχή της υπερφαγίας είναι μια διαφορετική κατάσταση. Ίσως να σας συμβαίνει αν τρώτε πολύ φαγητό μέσα σε λίγες ώρες, ακόμη και όταν δεν πεινάτε για να πνίξετε τα συναισθήματά σας. Στη συνέχεια νιώθετε ντροπή ή ενοχές για αυτή τη συμπεριφορά σας.

Αυτή η διαταραχή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Με τη βοήθεια του γιατρού σας θα μπορέσετε να βρείτε ισορροπία και να διατηρήσετε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα. Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε γιατί τρώτε υπερβολικά.

Υπερβολική κατανάλωση φαγητού και διαταραχή υπερφαγίας

Και οι δύο καταστάσεις αποτελούν απερίσκεπτες συμπεριφορές. Τρώτε υπερβολικά χωρίς να σκέφτεστε γιατί. Αλλά μεταξύ των δύο καταστάσεων υπάρχουν διαφορές.

Κάποια παραδείγματα υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού είναι:

  • Να τρώτε περισσότερα από ένα γλυκά μετά το δείπνο
  • Να τελειώνετε τη σακούλα με το ποπ κορν ενώ βλέπετε μια ταινία

Όταν τρώτε υπερβολικά εξαιτίας ενός ψυχοπιεστικού γεγονότος, όπως ένας χωρισμός, μερικές φορές αυτό αποκαλείται "συναισθηματική κατανάλωση φαγητού".

Παραδείγματα υπερφαγίας είναι:

  • Να κρύβετε στο δωμάτιο σας γλυκά και να τα καταναλώνετε μυστικά
  • Να τρώτε όλο το κέικ μόνο μία φορά και μετά να νιώθετε ενοχές
  • Να τρώτε τρία χάμπουργκερ , ακόμη και αν νιώθετε ήδη πλήρεις

Αιτίες

Οι ακριβείς αιτίες της επεισοδιακής υπερφαγίας δεν είναι γνωστοί. Κάποιοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Τη γενετική: Οι μελέτες δείχνουν ότι η διαταραχή υπερφαγίας ίσως να συνδέεται με τα γονίδια.
  • Το οικογενειακό ιστορικό: Ίσως είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε κάποια διατροφική διαταραχή αν κάποιος στο άμεσο οικογενειακό σας περιβάλλον έχει κάποια διατροφική διαταραχή.
  • Οι ψυχολογικές αιτίες: Οι περισσότεροι άνθρωποι με διαταραχή υπερφαγίας μπορεί να έχουν επίσης κάποια άλλη ψυχική διαταραχή όπως η κατάθλιψη, το άγχος ή κάποια εξάρτηση.
  • Τα διατροφικά προβλήματα και τα θέματα με την εικόνα του σώματος: Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που εμφανίζουν τη διαταραχή υπερφαγίας τείνουν να έχουν αρνητική εικόνα για το σώμα τους και να έχουν ιστορικό με κάποια διατροφική διαταραχή και υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Θεραπεία

Αν νιώθετε ότι οι διατροφικές σας συνήθειες δεν είναι υγιεινές και/ή τρώτε λόγω άγχους, τότε είναι η στιγμή να δώσετε σημασία σε αυτή τη συμπεριφορά. Υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις διατροφικές διαταραχές. Αυτές οι θεραπείες περιλαμβάνουν την ψυχοθεραπεία, την φαρμακευτική αγωγή ή το συνδυασμό και των δύο.

Αντιμετώπιση υπερφαγίας & παχυσαρκίας

Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τα αίτια της υπερφαγίας.

Για τις περιπτώσεις παχυσαρκίας ή εκεί που όλα έχουν αποτύχει, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει φάρμακα όπως ως τα Xenical, Mysimba και Ozempic.