Κάνε το Τεστ
επίδραση θεμάτων ψυχικής υγεία στην οικογένεια, πως επηρεάζεται η οικογένεια από τα θέματα ψυχικής υγείας, οι φροντιστές χρειάζονται φροντίδα, στήριξη της οικογένειας

Επίδραση θεμάτων ψυχικής υγείας στην οικογένεια

Πώς επηρεάζουν τα θέματα Ψυχικής Υγείας την οικογένεια;

Όταν η κατάθλιψη, το άγχος ή κάποιο άλλο θέμα ψυχικής υγείας εμφανιστεί σε ένα μέλος της οικογένειας , το συναισθηματικό κόστος μπορεί να είναι μεγάλο και τα μέλη της οικογένειας να επηρεαστούν βαθιά. Ανάλογα με τις συνθήκες, μπορεί να προσπαθείτε να βοηθήσετε ένα μέλος της οικογένειάς σας που δεν έχει πρόσβαση στη φροντίδα ή μπορεί να μην θέλει να απευθυνθεί σε έναν ψυχίατρο. Είναι ανάγκη να μάθετε πως να υποστηρίζετε και να ενθαρρύνετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα, και να μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα και τις συμπεριφορές που είναι σημάδια της νόσου.

Αν για παράδειγμα ένα ενήλικο μέλος της οικογένειά σας έχει διπολική διαταραχή και επιστρέφει να ζήσει με τους γονείς του, τότε ολόκληρη η οικογένεια επηρεάζεται. Ή αν ο σύντροφός σας έχει σοβαρά συμπτώματα σχιζοφρένειας αλλά αρνείται να πάρει την φαρμακευτική του αγωγή.

Πολλές οικογένειες που είναι μέλη σε ομάδες υποστήριξης τελικά δεν ξέρουν πως να διαχειριστούν μια κατάσταση και δεν μπορούν να φροντίσουν τελικά ούτε τον εαυτό τους.

Οι φροντιστές χρειάζονται υποστήριξη

Κάποια από τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της οικογένειας είναι:

  • Η ψυχική ασθένεια γίνεται η προτεραιότητα της οικογένειας.
  • Τα μέλη της οικογένειας έχουν διαφορετική αντίληψη για το πρόβλημα και διαφωνούν για τις λύσεις.
  • Νιώθουν αβοηθητότητα, απογοήτευση, ενοχές και κόπωση.

Επιδράσεις θεμάτων ψυχικής υγείας στην οικογένεια

Τα θέματα ψυχικής υγείας μπορεί να είναι πολύ επώδυνες και τραυματικές εμπειρίες για όλη την οικογένεια και να έχουν τεράστια επίδραση στα οικονομικά και στην συναισθηματική υγεία. Όταν πρόκειται για θέματα ψυχικής υγείας, οι συναισθηματικές και συμπεριφορικές συνέπειες στα μέλη της οικογένειας αγνοούνται. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι τα άτομα με θέματα ψυχικής υγείας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την οικογένεια.

Η φροντίδα ενός μέλους της οικογένειας που αντιμετωπίζει ένα θέμα ψυχικής υγείας μπορεί να είναι ιδιαίτερα πιεστική και η διαχείριση του άγχους που περιλαμβάνει  σωματικά συμπτώματα (ημικρανίες, κόπωση, διαταραχές στον ύπνο, απώλεια της όρεξης), συμπεριφορικά και συναισθηματικά συμπτώματα (ανησυχία, ενοχές, φόβο, θυμό , σύγχυση).

Τα μέλη της οικογένειας επηρεάζονται άμεσα για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να φροντίζουν και οι ίδιοι τον εαυτό τους και να ζητούν βοήθεια. Ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας προσθέτει επιπλέον στρες στην οικογένεια.