Κάνε το Τεστ
μελαγχολία των Χριστουγέννων, μελαγχολία των γιορτών, γιατί νιώθουμε μελαγχολία στις γιορτές, αιτίες μελαγχολίας στις γιορτές, πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την μελαγχολία των γιορτών

Μελαγχολία των γιορτών

Η μελαγχολία των γιορτών

Τα συναισθήματα θλίψης στην εορταστική περίοδο, ειδικά στη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, συχνά αναφέρονται ως μελαγχολία των γιορτών ή κατάθλιψη των γιορτών. Οι περισσότεροι από εμάς συνδέουν τις γιορτές με την αγάπη και τη χαρά. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να είναι μια περίοδος επώδυνης ενδοσκόπησης, θλίψης, μοναξιάς, άγχους και κατάθλιψης.

Ακόμη και οι άνθρωποι που αγαπούν τις γιορτές μπορεί να νιώθουν μελαγχολία στη διάρκεια μιας τόσο απαιτητικής περιόδου. Οι γιορτές περιλαμβάνουν πολλά συναισθήματα και υποχρεώσεις, που μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε αγχωμένοι και εξουθενωμένοι.

Αν ένα άτομο έχει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας είναι ακόμη πιο ευάλωτο στην κατάθλιψη των γιορτών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 64% των ανθρώπων με κάποιο θέμα ψυχικής υγείας αναφέρει επιδείνωση της κατάστασης στις γιορτές. Πώς θα καταλάβουμε όμως ότι νιώθουμε μελαγχολία στις γιορτές;

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το πιο συχνό σύμπτωμα της κατάθλιψης των γιορτών είναι η επίμονη θλίψη που ξεκινά στην περίοδο των γιορτών. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να ποικίλλει σε ένταση και διάρκεια. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν πεσμένοι ψυχολογικά περιοδικά, αλλά βιώνουν σύντομες περιόδους αισιοδοξίας.

Μερικά συμπτώματα της κατάθλιψης των γιορτών περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές στην όρεξη ή στο βάρος
 • Αλλαγές στον ύπνο
 • Ευερεθιστότητα
 • Δυσκολία στη συγκέντρωση
 • Συναισθήματα ενοχών
 • Κόπωση
 • Ανησυχία και νευρικότητα
 • Απώλεια ευχαρίστησης για πράγματα που πριν απολαμβάνατε

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης στις γιορτές;

Η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι αγχωτική. Είμαστε απασχολημένοι με πολλά πράγματα. Και προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στις προσωπικές υποχρεώσεις και αυτό οδηγεί σε περισσότερο στρες. Οι γιορτές είναι και μια οικονομικά απαιτητική περίοδος, καθώς τα δώρα έχουν ένα κόστος για το πορτοφόλι μας.

Και ενώ οι διακοπές είναι μιας περίοδος χαράς, οι άνθρωποι έχουν μερικές φορές μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πως θα έπρεπε να είναι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουν άσχημα όταν αυτές δεν ικανοποιούνται. Αυτή την περίοδο είναι πολύ πιο εύκολο να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους , είναι εύκολο να βλέπουμε τις φωτογραφίες των φίλων μας και να σκεφτόμαστε ότι η ζωή τους είναι τέλεια. Αυτό μας κάνει να υποθέτουμε ότι όλοι οι άλλοι γύρω μας είναι ευτυχισμένοι, και εμείς είμαστε οι μόνοι που δεν τα πάμε καλά.

Τα στερεότυπα μας κάνουν να σκεφτόμαστε ότι οι γιορτές είναι μια περίοδος που περνάμε με την οικογένειά μας ή τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όμως αυτό μπορεί να φέρει και άλλα συναισθήματα στην επιφάνεια. Πολλές οικογένειες έχουν θέματα και δεν είναι πάντα τόσο αγαπημένες όσο στις ταινίες.

Αιτίες

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι βιώνουν κατάθλιψη στις γιορτές και περιλαμβάνουν:

 • Έλλειψη ύπνου: το πολυάσχολο πρόγραμμα στη περίοδο των γιορτών μπορεί να μας στερήσει τον ύπνο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το άγχος.
 • Υπερβολική κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ: πολλοί από εμάς υποκύπτουμε στους πειρασμούς των εορτών. Όμως το υπερβολικό φαγητό και το αλκοόλ αποτελούν ανθυγιεινούς μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει κάποιος την θλίψη και το στρες.
 • Στρες για τα οικονομικά: κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις των γιορτών, να πάρουν δώρα στους φίλους και στην οικογένεια τους, με αποτέλεσμα να νιώθουν περισσότερο άγχος.
 • Απομόνωση και μοναξιά: όταν κάποιος δεν μπορεί να περάσει τις γιορτές με την οικογένεια και τους φίλους του, μπορεί να νιώθει ιδιαίτερα μοναχικά αυτή την περίοδο.
 • Μη ρεαλιστικές προσδοκίες: μερικές φορές οι προσδοκίες για τις γιορτές μπορεί να προκαλέσουν έντονο άγχος. Η εμπορευματοποίηση των γιορτών κάνει πολλούς ανθρώπους να έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Πιστεύουν ότι πρέπει να είναι συνεχώς χαρούμενοι στις γιορτές, πράγμα που δημιουργεί έντονη πίεση.

Επειδή οι γιορτές αποτελούν ορόσημο για τη νέα χρονιά, κάνουμε μια ανασκόπηση για το χρόνο που πέρασε και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ενοχών ή αποτυχίας. Αν κάποιος σκέφτεται τους στόχους που είχε και όσα ήθελε να επιτύχει νιώθει αναστάτωση επειδή δεν έχει ικανοποιήσει αυτές τις προσδοκίες.

μελαγχολια των γιορτων

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη των γιορτών;

Ανεξάρτητα με την αιτία που σας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, υπάρχουν τρόποι για να προετοιμαστείτε για αυτή την περίοδο του χρόνου. Η φροντίδα του εαυτού μας είναι πάντα σημαντική, και ακόμη πιο σημαντική στη διάρκεια των γιορτών.

Μένουμε ενεργοί και δραστήριοι

Η άσκηση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπίσει κάποιος την κατάθλιψη την περίοδο των γιορτών. Οι βόλτες στο δάσος, ο περίπατος στο πάρκο της γειτονιάς βοηθούν να αποφευχθεί η απομόνωση και η μοναξιά στη διάρκεια των γιορτών. Ο χρόνος που περνάμε στη φύση είναι ευεργετικός για την ψυχή μας.

Μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας με ένα αγαπημένο άτομο που εμπιστευόμαστε

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους στους οποίους μπορούμε να στηριχτούμε στην περίοδο των γιορτών, είτε είναι η οικογένεια είτε οι φίλοι. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να νιώσει όλα τα συναισθήματα. Ακόμη και αν δεν ξέρετε πως θα αντιδράσει ο φίλος σας σε όσα θα ακούσει. Δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να επουλωθεί.

Όταν μιλάμε ανοιχτά για όσα αισθανόμαστε τότε μπορούμε να δεχτούμε τη συμπόνια των άλλων, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας ώστε να μην νιώθουμε μόνοι μας και να παίρνουμε την υποστήριξη που θέλουμε.

Ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάμε την δύναμη και την αγάπη των δικών μας ανθρώπων. Οι άνθρωποι θέλουν να βοηθούν. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε βοήθεια.

Αξιολογούμε τις σχέσεις μας και βάζουμε τα όριά μας

Παρατηρείστε τα συναισθήματά σας για διαφορετικούς ανθρώπους στη ζωή σας και θέστε τα όρια σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα περιορίσουμε το χρόνο που ξοδεύουμε με ανθρώπους που μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, και θα θέσουμε όρια στην επικοινωνία με αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα όρια μας, και όταν κάτι τα ξεπερνά να αναλαμβάνουμε δράση.

Προσφέρουμε εθελοντική εργασία στη διάρκεια των γιορτών

Η εθελοντική εργασία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη στη διάρκεια των γιορτών. Ο εθελοντισμός έχει πολλά οφέλη, όπως:

 • Μας δίνει νόημα και σκοπό
 • Καλλιεργούμε τη συμπόνια προς τους άλλους
 • Νιώθουμε ότι έχουμε αξία
 • Συμβάλλουμε στη κοινωνία
 • Ενισχύουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις
 • Είμαστε μέρος ενός μεγαλύτερου σκοπού

Η εθελοντική εργασία που ταιριάζει στον κάθε άνθρωπο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τις δραστηριότητες με τις οποίες κάποιος νιώθει άνετα, το πόσο χρόνο μπορεί να αφιερώσει και ποια είναι τα ενδιαφέροντά του.

Μαθαίνουμε στρατηγικές αντιμετώπισης της κατάθλιψης

Μπορείτε σε ένα φύλλο χαρτί να γράψετε όλες τις αγαπημένες σας δραστηριότητες τις οποίες μπορείτε να κάνετε όταν νιώθετε πιο έντονα τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Υπάρχουν πολλά πράγματα που βοηθούν να τονώσετε την διάθεσή σας. Μπορεί να σας αρέσουν τα κεριά στο σπίτι, να ακούτε κλασσική μουσική, να ζωγραφίζετε, να τραγουδάτε, να κάνετε διαλογισμό.

Οι δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν περιλαμβάνουν:

 • Να γράφετε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο
 • Βελονισμός
 • Μουσική
 • Πνευματικότητα
 • Ασκήσεις αναπνοών
 • Θετική συζήτηση με τον εαυτό

Όλοι αξίζουμε όμορφες γιορτές 

Οι γιορτές είναι μια πιεστική περίοδος για όλους. Όμως μπορούμε να απολαύσουμε τις μοναδικές αυτές ημέρες έχοντας στο μυαλό μας θετικά συναισθήματα. Δεν χρειάζεται να είναι όλα τέλεια για να περάσουμε όμορφα. Αν το ΑΓΧΟΣ είναι έντονο, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βοηθά να δείτε την θετική πλευρά των γιορτών.