Κάνε το Τεστ
ύπνος, αϋπνία, μύθοι

Μύθοι για την Αϋπνία

Μύθοι για την Αϋπνία

Υπάρχουν κάποιοι μύθοι γύρω από την αϋπνία και είναι οι εξής :

1. Ένα ποτό βοηθά

Η αϋπνία, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα στο οποίο κάποιος δεν μπορεί να κοιμηθεί , μένει ξύπνιος και μπορεί να οδηγήσει στην απελπισία καθώς το άτομο αποζητά έναν καλό βραδινό ύπνο. Νομίζετε ότι ένα κοκτέιλ πριν τον ύπνο θα σας βοηθήσει; Σκεφτείτε το ξανά. Αυτός ο μύθος προφανώς υπάρχει επειδή το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στο να αποκοιμηθεί κάποιος. Αλλά καθώς το αλκοόλ κυκλοφορεί στο αίμα σας μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο, ή να σας κάνει να ξυπνάτε νωρίτερα.

2. Η αϋπνία είναι αυστηρά ζήτημα ψυχικής υγείας

Είναι αλήθεια ότι τα ψυχολογικά θέματα μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία. Ο κύριος παράγοντας έλλειψης ύπνου είναι το άγχος. Αλλά δεν είναι η μόνη αιτία που προκαλεί αϋπνία. Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία, όπως μια ασθένεια, οι παρενέργειες κάποιων φαρμάκων , ο χρόνιος πόνος ή η υπνική άπνοια.

3. Ο χρόνος μπροστά σε μια οθόνη βοηθά στην χαλάρωση

Είναι δελεαστικό να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε διαβάζοντας στον υπολογιστή ή παρακολουθώντας τηλεόραση πριν κοιμηθείτε, αλλά και τα δύο στην πραγματικότητα διεγείρουν το νευρικό σύστημα. Το φως και ο ήχος της τηλεόρασης και του υπολογιστή μειώνουν τα επίπεδα της μελατονίνης. Τα επίπεδα της μελατονίνης χρειάζεται να είναι αυξημένα πριν κοιμηθείτε γιατί βοηθούν στο να σας πάρει ο ύπνος. Αν χρειάζεστε λίγο ήχο για να χαλαρώσετε, προσπαθήστε να ακούσετε χαλαρωτική μουσική.

4. Τα υπνωτικά δεν έχουν κανένα κίνδυνο

Είναι αλήθεια ότι στις μέρες μας τα υπναγωγά χάπια είναι ασφαλέστερα και πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τα παλιότερα. Αλλά η φαρμακευτική αγωγή έχει πιθανούς κινδύνους, όπως η εξάρτηση όταν γίνεται μακροχρόνια κατάχρηση. Πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε υπναγωγά χάπια. Κάποια από αυτά βοηθούν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας προσωρινά. Δεν θεραπεύουν την αϋπνία. Η καλύτερη προσέγγιση για την αϋπνία είναι αντιμετωπίζοντας τα θέματα υγείας και εξασφαλίζοντας το καλύτερο περιβάλλον για τον ύπνο σας .

5. Μπορείτε να αντισταθμίσετε τον χαμένο ύπνο

Είναι αδύνατο να αναπληρώσετε πλήρως τον ύπνο που έχετε χάσει. Το να κοιμάστε μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα ή το σαββατοκύριακο ίσως να προκαλέσει αναστάτωση στο βιολογικό σας ρολόι. Αυτή η αποδιοργάνωση ίσως κάνει δυσκολότερο τον ύπνο σας στη συνέχεια. Ο μόνος τρόπος να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο είναι ένα φυσιολογικό πρόγραμμα ύπνου.

6. Ένας υπνάκος αντισταθμίζει την αϋπνία

Ένας ελαφρύς ύπνος επηρεάζει διαφορετικά τον καθένα. Για κάποιους ανθρώπους, ένας ύπνος 10-20 λεπτά μπορεί να είναι αναζωογονητικός. Για πολλούς ανθρώπους με αϋπνία, ωστόσο, ένας απογευματινός ύπνος μπορεί να αποσυντονίσει τον εγκέφαλο. Αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τον βραδινό ύπνο.

7. Θα μάθετε να χρειάζεστε λιγότερο ύπνο

Αν πιστεύετε σε αυτό το μύθο μπορεί να οδηγηθείτε σε σοβαρές συνέπειες. Ο καθένας μας γεννιέται με συγκεκριμένες ανάγκες ύπνου. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-8 ώρες. Μπορείτε να μάθετε να κοιμάστε λιγότερο, αλλά δεν μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σώμα σας να χρειάζεται λιγότερο ύπνο. Αν στερείστε τον ύπνο, είναι δυσκολότερο να συγκεντρωθείτε ή να θυμηθείτε πράγματα. Η χρόνια κόπωση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως μειωμένη απόδοση στη δουλειά, αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων και προβλήματα υγείας.

8. Τα προβλήματα ύπνου φεύγουν από μόνα τους

Μέχρι να μάθετε τι προκαλεί σας την αϋπνία- ότι και αν είναι αυτό, άγχος, φαρμακευτική αγωγή, ασθένεια, ή άλλο ζήτημα- μην περιμένετε να εξαφανιστεί από μόνη της. Αν έχετε προβλήματα στον ύπνο ή μένετε ξύπνιος, ή αν ξυπνάτε κουρασμένος μετά από τον βραδινό ύπνο, ίσως να έχετε κάποια διαταραχή ύπνου, και είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσετε με τον γιατρό σας για θεραπεία.