Κάνε το Τεστ
νεα φαρμακα για διπολικη διαταραχη, θεραπεια διπολικη διαταραχη

Νεα φάρμακα για τη Διπολική Διαταραχή – θεραπεία

Νέα φάρμακα και θεραπεία για τη Διπολική Διαταραχή

Τα τελευταία χρόνια έχουν εγκριθεί κάποια νέα φάρμακα για τη θεραπεία της Διπολικής Διαταραχής, που εμφανίζουν κάποια πλεονεκτήματα συγκριτικά με τα φάρμακα που είχαν κυκλοφορήσει παλιότερα.

Caplyta caplyta, νεα φαρμακα για διπολικη διαταραχη, θεραπεια

Η λουματεπερόνη (lumateperone, Caplyta) είναι ένα άτυπο αντιψυχωσικό. Έχει δύο ιδιότητες που είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής: αποτελεσματικότητα στα καταθλιπτικά επεισόδια της διπολικής διαταραχής ΙΙ και ανεκτές παρενέργειες. Η λουματεπερόνη έχει ποσοστά ακαθησίας, αύξησης βάρους, μεταβολικών διαταραχών και προλακτιναιμίας στις βραχυπρόθεσμες μελέτες διπολικής κατάθλιψης, καθώς και στις μελέτες σχιζοφρένειας. Οι κύριες παρενέργειές της είναι η υπνηλία, η ναυτία, η ξηροστομία και η ζάλη. Η δόση έναρξης είναι η ίδια με τη δόση στόχο (42 mg το βράδυ) και η ίδια με τη δόση για τη σχιζοφρένεια. Εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων το 2019.

Lybalvi lybalvi, νεα φαρμακα για διπολικη διαταραχη, θεραπεια, λυμπαλβη

Το Lybalvi είναι ένας συνδυασμός δύο φαρμάκων (olanzapine και samidorphan) και εγκρίθηκε το 2021 για τη θεραπεία ενηλίκων με διπολική διαταραχή Ι, ως μονοθεραπεία συντήρησης ή για οξεία θεραπεία μανιακών ή μικτών επεισοδίων, ως μονοθεραπεία ή επικουρικά λίθιο ή βαλπροϊκό. Το Lybalvi είναι ένα άτυπο αντιψυχωσικό που χορηγείται μία φορά την ημέρα και αποτελείται από ολανζαπίνη και σαμιντορφάνη. Στις μελέτες το Lybalvi έδειξε αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ήταν καλά ανεκτό, με πλεονέκτημα τη στατιστικά σημαντική μικρότερη αύξηση βάρους συγκριτικά με την ολανζαπίνη.

Άτυπα αντιψυχωσικά φάρμακα για τη Διπολική Διαταραχή

Πληροφορίες για άλλα άτυπα αντιψυχωσικά φάρμακα που ενδείκνυνται στην αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα.

Φάρμακο Ουσία Πληροφορίες
Vraylar Cariprazine / Καριπραζίνη Διπολική κατάθλιψη (1,5-3 mg/ημέρα). Μανία και μικτές καταστάσεις (3-6 mg/ημέρα)
Caplyta Lumateperone Η βραδυνή δόση είναι καλύτερα ανεκτή
Latuda Lurasidone / Λουρασιδόνη Πρέπει να λαμβάνεται με γεύμα με περισσότερες από 350 δερμίδες για να απορροφηθεί
Lybalvi Olanzapine και Samidorphan Ο συνδυασμός αυτός έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη αύξηση βάρους, συγκριτικά με μονοθεραπεία με την ολανζαπίνη
Symbyax Olanzapine και Fluoxetine Εκτός από συνδυασμός, υπάρχει και ως δύο ξεχωριστά φάρμακα (Zyprexa, Ladose) που πολλές φορές προτιμάται
Seroquel Κουετιαπίνη Το Quetiapine XR είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει ορθόσταση

Η Διπολική διαταραχή είναι μία χρόνια νόσος

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει τόσο ο ασθενής όσο και η οικογένειά του, ότι η διπολική διαταραχή είναι μία χρόνια νόσος. Θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι να αναγνωρίζουν τα σημάδια της υποτροπής, τόσο των καταθλιπτικών όσο και των μανιακών επεισοδίων, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται το νωρίτερο δυνατό.