Κάνε το Τεστ
όταν ο πρώην μου δεν μου μιλάει, η πρώην μου δεν μου μιλάει, γιατί δεν μου μιλάει ο πρώην μου, χωρίσαμε και δεν μου μιλάει ο πρώην, για ποιους λόγους δεν μου μιλάει η πρώην μου

Όταν ο πρώην σου δεν σου μιλάει

Όταν ο πρώην σου δεν σου μιλάει

Είναι πραγματικά δύσκολο και ενοχλητικό αν δεν μπορείτε να βρείτε μια απάντηση για την συμπεριφορά του/της πρώην σας, ο οποίος δεν θέλει να σας μιλά. Βέβαια, το τέλος μιας σχέσης πάντα είναι μια πρόκληση.

Αν ο πρώην σας δεν σας μιλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δικό σας ή δικό του λάθος. Μερικές φορές οι καταστάσεις είναι αυτές που απομακρύνουν τους πρώην συντρόφους με αποτέλεσμα την διακοπή στην επικοινωνία.

Επίσης, μπορεί να νιώθει πληγωμένος ή ένοχος επειδή ξεκίνησε την διαδικασία του χωρισμού.  Ή από την άλλη πλευρά, μπορεί να δυσκολεύτηκε να επεξεργαστεί τον πόνο που του προκάλεσε ο χωρισμός.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί αφού χώρισαν ο/η πρώην τους δεν τους μιλάνε.

Για ποιους λόγους δεν μου μιλάει ο πρώην μου;

1. Προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές

Κανείς δεν μπορεί να επουλώσει τις συναισθηματικές πληγές, και να βιώσει όλα τα στάδια του χωρισμού και να κάνει ενδοσκόπηση χωρίς να πάρει απόσταση από τα πράγματα. Όταν κάποιος εκτίθεται συνεχώς σε μια αρνητική κατάσταση ή τις ίδιες συνθήκες τότε αυτό υπονομεύει τη διαδικασία της επούλωσης.

Ακόμη και αν η σχέση δεν τελείωσε άσχημα, ο πρώην σας μπορεί να έχει ανάγκη χώρο και χρόνο. Κανείς δεν μπορεί να επουλωθεί ή να προχωρήσει στη ζωή του όταν μένει κολλημένος στην ίδια κατάσταση.

2. Συνειδητοποιεί ότι δεν θέλει να συνεχίσει να έχει σχέση μαζί σας

Αυτό είναι πολύ δύσκολο να το δεχτεί ο οποιοσδήποτε. Όμως υπάρχει πάντα ένας λόγος για τον οποίο ο πρώην σας δεν θέλει να μιλάτε μετά το χωρισμό.

Ίσως να θέλει να μείνει μακριά σας για να δει τελικά όσα ήταν και δεν ήταν η σχέση σας. Μπορεί να συνειδητοποιεί ότι δεν ήταν ο εαυτός του στη διάρκεια της σχέσης.

3. Προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του

Αν ο πρώην σας είναι βαθιά πληγωμένος, η παρουσία σας δεν θα τον βοηθήσει να κατανοήσει τα συναισθήματά του. Μπορεί να θέλει να πάρει απόσταση από τα social media και να μην έχει καμία αλληλεπίδραση μαζί σας. Επίσης, μπορεί να σας μπλοκάρει από τα social media για ένα χρονικό διάστημα.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο πρώην σας δεν έχει συναισθήματα για εσάς αλλά έχει ανάγκη να πάρει απόσταση από την κατάσταση και να ξεκαθαρίσει όσα αισθάνεται.

4. Είστε επίμονοι

Δεν σέβεστε τα όρια του και συνεχώς πιέζετε τον πρώην σας. Αν στέλνετε μηνύματα, παίρνετε τηλέφωνα ή προσπαθείτε να ανοίξετε μια συζήτηση μαζί του αυτό δεν βοηθά την κατάσταση. Αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρώην σας δεν θέλει να σας μιλά, γιατί τον πιέζετε. Μετά το χωρισμό, έχει ανάγκη χρόνο για να σκεφτεί μόνος τους. Φυσικά, και δεν μπορεί να αξιολογήσει τη σχέση σας αν ασχολείται μαζί σας συνεχώς.

Μπορεί ο πρώην σας να προσπαθεί να κατανοήσει τα συναισθήματα του και τις πράξεις σας ταυτόχρονα. Όσο τον πιέζετε να μιλήσει τόσο περισσότερο απομακρύνεται από εσάς.

5. Προσπαθεί να σας χειραγωγήσει

Ο πρώην σας μπορεί να μην σας μιλά απλά για να παίξει με το μυαλό σας. Αν συνηθίζατε να ανταποκρίνεστε στα ψίχουλα αγάπης που σας έδινε τότε μπορεί να το χρησιμοποιεί αυτό για να σας ελέγχει.

Αυτό μπορεί να το κάνει για να πάρει εκδίκηση για το χωρισμό. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από την προσωπικότητα και τα συναισθήματά του για εσάς.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να σταμάτησε την επικοινωνία μαζί σας επειδή έχει χάσει το ενδιαφέρον του. Αν όμως ο πρώην σας ξεκινά να σας μιλά ξαφνικά τότε καλό είναι να μείνετε επικεντρωμένοι στον εαυτό σας.

6. Είναι μπερδεμένη και αναποφάσιστη

Συνήθως, μετά από ένα χωρισμό η κατάσταση είναι χαοτική. Η πρώην σας μπορεί να προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της ότι πήρε τη σωστή απόφαση.

Αν η πρώην σας ζήτησε να χωρίσετε αλλά το έχει μετανιώσει μπορεί να νιώθει μπερδεμένη και να μην μπορεί να πάρει μια απόφαση. Σε αυτή την περίπτωση, παλεύει για τις επιθυμίες και τις ανάγκες της. Χιλιάδες ερωτήσεις βασανίζουν το μυαλό της και μπορεί να νιώθει ντροπή. Αυτό θα το καταλάβετε από τον τρόπο που σας προσεγγίζει.

Κάποιος που έχει μετανιώσει για τις πράξεις του θα προσπαθήσει να σας αποδείξει ότι έχει αλλάξει ή πόσα σημαίνεται για αυτόν.

7. Παλεύει με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του

Ο πρώην σας μπορεί να επιμένει να μην επικοινωνεί μαζί σας επειδή παλεύει με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Ο εγωισμός του λέει κάτι  ενώ η καρδιά του λέει κάτι άλλο.

Για να αποφεύγει την επαφή μαζί σας, ίσως να έχει δημιουργήσει στο μυαλό του μια κακή εκδοχή σας. Για να δικαιολογήσει τις πράξεις του, είναι ανάγκη να κατηγορήσει εσάς ή να σας κάνει να φαίνεστε κακοί. Μόνο όταν το κάνει αυτό μπορεί να πείσει τον εαυτό του ότι είναι ένα καλό άτομο και κάνει το σωστό. Έχει ανάγκη να δικαιολογήσει τα λάθη και τις αποφάσεις του.

οταν ο πρώην σου δεν σου μιλάει

8. Δεν θέλει να μείνετε φίλοι

Όταν ο/η πρώην δεν σας μιλά πλέον αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει πάρει μια απόφαση. Μπορεί να ήθελε να μείνετε φίλοι αλλά τα συναισθήματά του να είναι διαφορετικά.

Ίσως να σας αγαπά ακόμη και να μην μπορεί να προχωρήσει στη ζωή του με την παρουσία σας. Μπορεί να έχει κάνει τα πάντα για να δουλέψει η σχέση αλλά δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και για την φιλία σας. Η επικοινωνία μαζί σας μπορεί να τον πληγώνει.

9. Έχει ανάμικτα συναισθήματα για την κατάσταση

Όταν ένας σύντροφος έχει υποστεί την εξαπάτηση ή την απιστία, είναι δύσκολο να σας εμπιστευτεί ξανά. Μπορεί να έχει ανάμικτα συναισθήματα απέναντί σας. Δεν μπορεί να γνωρίζει αν έχετε αλλάξει πραγματικά ή αν τα συναισθήματά σας είναι αληθινά.

Αυτό συμβαίνει επειδή αν τον έχετε εξαπατήσει, νιώθει απόρριψη και ότι δεν έχει αξία. Αυτό δεν έχει να κάνει με όσα νιώθει ο ίδιος, αλλά με το πως νιώθει με τις δικές σας πράξεις.

10. Δεν είναι έτοιμος να σας συγχωρήσει

Αν δεν έχετε προσπαθήσει για τη σχέση σας τότε μπορεί να μην είναι έτοιμος να σας συγχωρήσει. Μετά από ένα χωρισμό, ο πρώην  σας δεν είναι το ίδιο άτομο με πριν.

Ο χωρισμός μπορεί να αλλάξει έναν άνθρωπο και έχει τεράστια επίδραση στην προσωπικότητά του. Ανάλογα με τις συνθήκες που οδήγησαν στο χωρισμό, η συγχώρεση δεν είναι πάντα δεδομένη. Καλό είναι λοιπόν να είστε υπομονετικοί και να δείξετε συμπόνια στον πρώην σας.

11. Υπάρχει θυμός από το χωρισμό

Αν υπήρχαν πολλές συγκρούσεις στη διάρκεια ή μετά το χωρισμό ή αν η σχέση είχε πολλές διαφωνίες και αρνητική αλληλεπίδραση τότε ίσως είναι λογικό ο/η πρώην σας να μην θέλει καμία επαφή μαζί σας.

Φυσικά, το χειρότερο σενάριο είναι να θέλετε πίσω τον πρώην σας. Ο πρώην σας μπορεί να μην θέλει καμία επαφή μαζί σας αν νιώθει θυμό για την κατάσταση. Έτσι, η προσπάθεια επικοινωνίας μπορεί να καταλήξει στο κενό.

οταν ο πρώην σου δεν σου μιλάει

12. Δεν θέλει να σας πληγώσει

Ο πρώην σας είναι μέχρι στιγμής σίγουρος ότι ο χωρισμός είναι αυτό που θέλει. Ίσως να πιστεύει ότι θέλετε την επικοινωνία για να γυρίσει πίσω. Φυσικά, δεν θέλει να σας πληγώσει και να σας πει ότι δεν θέλει καμία επαφή μαζί σας.

Σε αυτή την περίπτωση, σας αγνοεί, σας αποφεύγει και δεν θέλει καμία επικοινωνία μαζί σας επειδή δεν θέλει να πληγώσει τα συναισθήματά σας. Βέβαια, μπορεί να νιώθει οίκτο για την κατάσταση σας. Όμως ο οίκτος δεν είναι έλξη.

13. Σας έχει μπλοκάρει στο τηλέφωνο και στα social media

Αν ο πρώην σας έχει μπλοκάρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε η κατάσταση μπορεί να είναι περίπλοκη. Αν σας έχει μπλοκάρει, αυτό σημαίνει ότι δεν θα λάβετε καμία απάντηση στα μηνύματα ή στις κλήσεις.

Σε αυτή την περίπτωση, ο πρώην σας δεν θέλει να ξέρει ότι τον ψάχνετε, οπότε μην παίρνετε προσωπικά την έλλειψη ανταπόκρισης.

14. Έχει προχωρήσει στη ζωή του 

Μπορεί να είναι ένας λόγος που δεν θέλετε να πιστέψετε αλλά είναι ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο ο πρώην σας δεν θέλει να σας μιλάει. Έχει προχωρήσει στη ζωή του και εσείς αποτελείτε κομμάτι του παρελθόντος και όχι του παρόντος.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επικοινωνεί μαζί σας, καθώς έχει προχωρήσει στη ζωή του. Δεν τον ενδιαφέρει να προσπαθήσει να σώσει κανένα κομμάτι της σχέσης, επειδή καλύπτεται συναισθηματικά από κάποιο άλλο άτομο.

Και ίσως, η νέα σύντροφος να του έχει πει να μείνει μακριά σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα.

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να φανείτε απελπισμένοι όταν ο πρώην σας έχει ήδη ξεκινήσει μια νέα σχέση. Και ακόμη και αν θέλετε να κερδίσετε την συμπάθειά του, αυτό θα σας κάνει να φαίνεστε λιγότερο ελκυστικοί στα μάτια του.

15. Σας αποφεύγει γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σας ξεπεράσει

Ο πρώην σας μπορεί να είναι απογοητευμένος με τη συμπεριφορά σας και να θέλει να κόψει κάθε επαφή μαζί σας.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι ακόμη τρελά ερωτευμένος μαζί σας και ο μόνος τρόπος για να σας ξεπεράσει είναι να διακόψει κάθε επικοινωνία μαζί σας. Μπορεί να είστε η αγάπη της ζωής του και να του προκαλείτε συναισθήματα που δεν είχε νιώσει ποτέ ξανά στη ζωή του.

Όμως για κάποιο λόγο γνωρίζει ότι αυτή η σχέση δεν είναι καλή για αυτόν και για εσάς, τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή.

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι σας αποφεύγει για το δικό του καλό και είναι σημαντικό να σεβαστείτε την απόφασή του ώστε να νιώθει καλά.

Βέβαια, μπορείτε να του εξηγήσετε ότι απλά θέλετε να μιλάτε και τίποτε άλλο.

16. Δεν θέλει καμία φιλική επαφή μαζί σας

Όταν μια σχέση δεν τελειώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τότε η πρώην σας μπορεί να μην θέλει να μιλήσετε ποτέ ξανά.

Οι περισσότερες ερωτικές σχέσεις δεν μπορούν να γίνουν φιλικές , έτσι ποιο είναι το νόημα να μένετε στη ζωή κάποιου αν συνεχώς συγκρούεστε;

Είναι επίσης πιθανό αν μια σχέση τελειώνει άσχημα  ο/η πρώην σας να προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τις σκέψεις της.

Μπορεί να μην της αρέσει να είστε στις σκέψεις της και να μην θέλει καμία επαφή μαζί σας, ούτε καν φιλική.

17. Δεν τα πηγαίνει καλά με τα συναισθήματα

Πολλοί άνδρες μπορεί να αποφεύγουν την επαφή με τις πρώην συντρόφους τους,  γιατί θέλουν χρόνο να καταλαγιάσουν τα συναισθήματά τους.

Η επικοινωνία μπορεί αν του δημιουργεί συναισθήματα τα οποία δεν μπορεί να ελέγξει.  Αυτό σημαίνει ότι θέλει να ανακτήσει τον αυτοέλεγχό του και για αυτό δεν σας μιλά.

Το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι να έχει επαφή μαζί σας. Αν ο πρώην σας δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να τον αφήσετε μόνο του για να ξεδιαλύνει όσα νιώθει.

Τι μπορώ να κάνω αν χωρίσαμε και ο πρώην μου δεν μου μιλάει;

Δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν ο/η πρώην σας δεν σας μιλά αλλά πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.

  • Δεν είναι ανάγκη να μένετε κολλημένοι στο παρελθόν και να τον κατηγορείτε.
  • Να είστε ειλικρινείς και να λέτε γιατί θέλετε την επικοινωνία και να ρωτάτε τους λόγους για τους οποίους δεν θέλει να σας μιλά.
  • Αν έχετε πληγώσει τον πρώην σας καλό είναι να ζητάτε συγνώμη αρχικά και στη συνέχεια να ακούτε όσα έχει να σας πει.
  • Να είστε προσεκτικοί με τα λόγια σας και να σέβεστε τα όρια.
  • Να είστε προετοιμασμένοι για κάθε αποτέλεσμα.

Σεβαστείτε τα όρια

Στο τέλος της ημέρας, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε αν ο/η πρώην σας δεν θέλει να μην σας μιλήσει ποτέ ξανά.

Καλό είναι να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να ξεκαθαρίζετε γιατί θέλετε την επικοινωνία και ποιες είναι οι προθέσεις σας. Θέλετε να απολογηθείτε για τη συμπεριφορά σας ή να νιώσετε καλύτερα για τα λάθη σας; Θέλετε να μείνετε φίλοι ή να κάνετε επανεκκίνηση στη σχέση σας;

Όταν κατανοείτε τα κίνητρά σας για την επικοινωνία με τον πρώην σας αυτό είναι ένα καλό βήμα. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να θέσετε υγιή όρια και να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.

Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να σέβεστε τα προσωπικά όρια του άλλου και να κατανοείτε τη θέση του.

Αντιμετώπιση του χωρισμού 

Κανένας χωρισμός δεν είναι ανώδυνος και κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει διαφορετικά την κατάσταση. Αν ο πρώην σας δεν θέλει να έχει καμία επικοινωνία μαζί σας , σίγουρα θα έχει τους λόγους του. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να σεβαστείτε τα όριά του. Ανεξαρτήτως με το εάν ο χωρισμός σας είναι επώδυνος ή όχι, μπορείτε στην ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας, να μάθετε πράγματα για τον εαυτό σας και να προχωρήσετε στη ζωή σας.