Κάνε το Τεστ
ασβέστιο, πηγές ασβεστίου, τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου

Πηγές Ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας. Στην πραγματικότητα έχουμε περισσότερο ασβέστιο στο σώμα από οποιοδήποτε άλλο μεταλλικό στοιχειό. Αποτελεί δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών και παίζει κύριο ρόλο στην υγεία της καρδιάς, στη μυϊκή λειτουργία και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου είναι 1000mg για τους περισσότερους ενήλικες, οι γυναίκες άνω των 50 ετών και οι ενήλικες άνω των 70 ετών χρειάζεται 1200mg  την ημέρα, ενώ τα παιδιά 4-18 ετών 1300mg.

Ωστόσο ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δεν καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του σε ασβέστιο από την διατροφή.

Οι κύριες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.  Υπάρχουν ωστόσο και άλλες πηγές ασβεστίου όπως τα θαλασσινά, τα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα.

Σπόροι τσία

Δύο κουταλιές της σούπας σπόρων τσία περιέχουν 179 mg ασβεστίου. Επίσης οι σπόροι τσία περιέχουν βόριο, το οποίο προάγει την υγεία των οστών και των μυών και βοηθά στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου.

Ηλιόσποροι

Μία κούπα ηλιόσπορού περιέχει 109mg ασβεστίου. Οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, το οποίο ισορροπεί τις επιδράσεις του ασβεστίου στο σώμα και ρυθμίζει την νευρική και την μυϊκή λειτουργία.

Επίσης οι ηλιόσποροι περιέχουν βιταμίνη Ε και χαλκό. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά προάγουν την δύναμη των οστών και την ευελιξία και προλαμβάνουν την απώλεια των οστών.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Πολλοί τύποι γιαουρτιού περιέχουν προβιοτικά, τα οποία έχουν πολλά οφέλη στην υγεία. Μια κούπα απλού γιαουρτιού καλύπτει το 30% των ημερήσιων αναγκών μας σε ασβέστιο και περιέχει φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες Β2 και Β12.

Το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά μπορεί να έχει ακόμη περισσότερο ασβέστιο που να καλύπτει το 45% των ημερήσιων αναγκών μας.

Το δικό μας ελληνικό γιαούρτι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.  Η κατανάλωση του βελτιώνει τον μεταβολισμό μας. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν γιαούρτι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Τυρί

Τα περισσότερα τυριά είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Η παρμεζάνα περιέχει 331 mg ασβεστίου σε 28 gr.

Τα πιο μαλακά τυριά έχουν λιγότερο ασβέστιο, με τα 28 gr να περιέχουν 52 mg ασβεστίου.

Το σώμα απορροφά το ασβέστιο που υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα πιο εύκολα από άλλες φυτικές πηγές.

Πολλά τυριά είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως το τυρί τύπου cottage.

Τα παλαιωμένα, σκληρά τυριά έχουν φυσικά λιγότερη λακτόζη και αυτό κάνει πιο εύκολη την πέψη σε ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν πολλά οφέλη στην υγεία. Οι μελέτες δείχνουν ότι μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικό και διαβήτη τύπου 2.