Κάνε το Τεστ
πως μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν, τρόποι για να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν, το παρελθόν μας κρατά δέσμιους, τα οφέλη της απελευθέρωσης από το παρελθόν

Πως μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν

Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν

Όλοι μας βιώνουμε δύσκολες εμπειρίες, κάθε στάδιο της ζωής μας έχει νέες προκλήσεις και δυσκολίες που χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε. Συνεχώς μαθαίνουμε νέα πράγματα για τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας. Για κάθε μας επίτευγμα νιώθουμε περήφανοι που καταφέραμε ένα φτάσουμε στο στόχο μας. Σε αυτή την περίπτωση είναι εύκολο να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και να προσχωρήσουμε. Όταν νιώθουμε ικανοποιημένοι από τη ζωή μας είναι πιο εύκολο να αφήσουμε ελεύθερο τον εαυτό μας σε όσα έχει να μας φέρει το μέλλον.

Υπάρχουν , ωστόσο, στιγμές στη ζωή μας που είναι δύσκολες. Νιώθουμε ανησυχία, φόβο και άγχος. Μερικές φορές απλά δεν ξέρουμε που θέλουμε να πάμε και πως να φτάσουμε εκεί. Νιώθουμε κολλημένη σε μια κατάσταση, και ανεξάρτητα με το πόσο προσπαθούμε, δεν μπορούμε να βρούμε διέξοδο. Είτε το πιστεύουμε είτε όχι, αυτό είναι κομμάτι της ζωής μας. Συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς και είναι απολύτως φυσιολογικό. Δεν χρειάζεται να νιώθουμε ντροπή όταν αισθανόμαστε αβεβαιότητα για το μέλλον.

Όμως τι συμβαίνει, όταν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε; Απλά μηρυκάζουμε το παρελθόν, τι συνέβη, τι κάναμε, τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει διαφορετικά. Όλα όσα πιστεύαμε ότι θα μας κάνουν ευτυχισμένους, όλα όσα προσδοκούσαμε, όλες οι ελπίδες και τα όνειρά μας που δεν συνέβησαν ποτέ, μας κρατάνε δέσμιους. Μένουμε κολλημένοι σε αυτά τα συναισθήματα και τα επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά στο μυαλό μας. Οι ενοχές, η ντροπή , η αίσθηση της απώλειας μας κατακλύζουν. Όσο δύσκολο και αν ακούγεται μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν!

Το παρελθόν έχει τελειώσει 

Δυσκολεύεστε να ξεπεράσετε το παρελθόν σας; Κάποιες εμπειρίες είναι τόσο επώδυνες που μπορεί να μένουμε κολλημένοι σε αυτές. Ανεξάρτητα με το πόσο σκληρά κοπιάζουμε για να τις αντιμετωπίσουμε, τις αναπολούμε συνεχώς. Μπορεί να είναι μια αποτυχημένη σχέση, μια χαμένη ευκαιρία, μια προδοσία. Ό,τι και αν συνέβη είναι ανάγκη να το αφήσουμε πίσω μας και να κάνουμε χώρο στη ζωή μας για την ευτυχία, την αγάπη, τη γαλήνη. Τα αρνητικά συναισθήματα αποτελούν εμπόδιο για την ευτυχία μας. Είναι εύκολο να κατηγορούμε τους άλλους για τη μιζέρια μας. Αλλά η ευτυχία είναι πάντα επιλογή.

Η ζωή είναι στα χέρια μας. Άσχημα πράγματα μπορούν να συμβούν καθημερινά στον καθένα μας. Είναι στο χέρι μας πως θα αντιδράσουμε και τι θα κάνουμε για αυτό. Η ζωή είναι δική μας. Όταν αφήνουμε πίσω μας όλα τα αρνητικά κάνουμε χώρο για την ευτυχία.

Το παρελθόν έχει τελειώσει. Όσο και αν το σκεφτόμαστε, όση ενέργεια και αν σπαταλάμε, όσα συναισθήματα και αν νιώθουμε δεν θα αλλάξουν τα γεγονότα. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε όσα συνέβησαν αλλά μπορούμε να αλλάξουμε την αντίδρασή μας σε αυτά. Αντί να αναπολούμε όλα τα αρνητικά συναισθήματα από το παρελθόν, την απογοήτευση, τη θλίψη, μπορούμε να δούμε τα μαθήματα και τη σοφία που αποκομίσαμε από αυτές τις εμπειρίες. Μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να κατανοήσει ότι συνεχώς εξελισσόμαστε και πως όσα συνέβησαν δείχνουν πόσο έχουμε προχωρήσει.

Πώς μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν;

Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας

Δεν είναι εύκολη υπόθεση να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τον εαυτό μας που κάνουμε αυτό το πρώτο βήμα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Βάζουμε τον εαυτό μας πάνω από όλα και έχουμε αποφασίσει να τον αγαπάμε. Από την στιγμή που θα αποφασίσουμε να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν είναι ανάγκη να μείνουμε δεσμευμένοι σε αυτή την απόφαση. Κατανοούμε γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε και τι είναι αυτό που μας κρατά πίσω. Φυσικά και δεν είναι εύκολη διαδικασία, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτη.

Κατανοούμε τα συναισθήματά μας  

Αν κάποιος σας έχει πει να σταματήσετε να νιώθετε θλίψη , αυτό είναι μια κακή συμβουλή. Ο πόνος που νιώθουμε μας δίνει το χρόνο να εκτιμήσουμε τα πράγματα. Αν αυτό δεν γίνει και καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας, τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να κατανοήσει τα συναισθήματα.  Όταν έχουμε χάσει κάποιον κοντινό μας άτομο, είναι φυσιολογικό να νιώθουμε κενό και θλίψη.

Απελευθερώνουμε τα συναισθήματά μας με θετικό τρόπο

Μπορούμε να μιλήσουμε σε κάποιον που εμπιστευόμαστε ή σε έναν ψυχοθεραπευτή. Το θέμα είναι να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και όχι να τα αφήνουμε να συσσωρεύονται μέσα μας. Όταν εκφράζουμε τα συναισθήματα μας και μιλάμε ελεύθερα για τον πόνο και τις απογοητεύσεις , τότε νιώθουμε ελεύθεροι.

Κατανοούμε ότι αυτή η κατάσταση είναι προσωρινή

Τα πράγματα μπορεί να μοιάζουν δύσκολα αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό δεν είναι κάτι μόνιμο. Δεν έχει σημασία πόσο πόνο νιώθουμε τώρα, όλα θα είναι πιο ήπια στο μέλλον. Όταν αντιμετωπίζουμε μια δυσκολία, τα συναισθήματα είναι έντονα. Όμως θα βελτιωθούν και θα νιώσουμε καλύτερα. Χρειάζεται λίγος χρόνος, αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου.

Δεν περιμένουμε τη συγνώμη των άλλων

Όλοι μας έχουμε βιώσει την αδικία. Η συγνώμη δεν είναι κάτι σίγουρο. Είναι ανάγκη να το κατανοήσουμε αυτό. Μπορεί να σας έχει τύχει ένας φίλος σας να μιλήσει άσχημα για εσάς. Μερικές φορές η ζωή είναι άδικη. Και το να περιμένουμε μια συγνώμη δεν θα μας κάνει καλό.

Αν έρθει, την αποδεχόμαστε με ευγνωμοσύνη και προχωράμε. Δεν είναι ανάγκη να γίνουμε ξανά οι καλύτεροι φίλοι. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, είναι ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας κάθε αρνητικό συναίσθημα. Αυτό το κάνουμε για εμάς όχι για τους άλλους.

Συγχωρούμε

Δεν συγχωρούμε επειδή είναι το μόνο σωστό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε. Συγχωρούμε επειδή η πικρία μας κάνει κακό. Ο πόνος μας επηρεάζει. Και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι η συγχώρεση. Συγχωρούμε όσους μας πλήγωσαν, και το σημαντικότερο συγχωρούμε τον εαυτό μας. Αν έχουμε κάνει κάτι λάθος, μαθαίνουμε από αυτό και προχωράμε.

Αφιερώνουμε χρόνο στους ανθρώπους που αγαπάμε

Αν δεν μπορούμε να βρεθούμε από κοντά με τους αγαπημένους μας, τότε προγραμματίζουμε μια βιντεοκλήση. Όταν δείχνουμε στους άλλους την αγάπη μας και τη στοργή μας, τότε νιώθουμε καλύτερα και εμείς και αυτοί. Η πανδημία μας δίδαξε ότι μπορούμε να είμαστε κοντά ακόμη και όταν είμαστε μακριά. Όλα όσα συνέβησαν στη ζωή μας , ήταν ένα δυνατό μάθημα.

Γιατί είναι ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν;

Μαθαίνουμε από το παρελθόν

Κάθε επώδυνη εμπειρία μπορεί να μας διδάξει κάτι. Τα μαθήματα που παίρνουμε μας κάνουν να νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Κάθε δύσκολη εμπειρία ή ανάμνηση έχει κάτι να μας μάθει. Ίσως είναι δύσκολο στην αρχή να το δούμε, αλλά είναι σημαντικό να βλέπουμε την θετική πλευρά της κατάστασης. Είναι ο μόνος τρόπος για να δούμε το φως.

Μαθαίνουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας

Όταν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας λέμε ναι σε όλα τα λάθος πράγματα. Ξοδεύουμε πολύτιμο χρόνο από τη ζωή μας για να πούμε ναι σε:

  • δουλειές που δεν μας κάνουν χαρούμενους
  • έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής
  • ανθρώπους που δεν μας σέβονται επειδή ανησυχούμε για το τι θα πιστεύουν για εμάς

Κάθε εμπειρία αφήνει ένα σημάδι πάνω μας και μας δείχνει πως να βάζουμε σε προτεραιότητα τον εαυτό μας. Όταν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας , δεν μπορούμε να αγαπήσουμε κανέναν άλλο.

Είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε όσα επιθυμούμε

Είτε έχουμε αφήσει πίσω μας μια σχέση ή τη δουλειά μας, μπορούμε να δούμε με αισιοδοξία το μέλλον και όλες τις ευκαιρίες που μας περιμένουν. Εξελισσόμαστε ως άτομα και προσωπικότητες. Έχουμε φτάσει πολύ πιο μακριά από χθες. Το μέλλον μας είναι ένα λευκό χαρτί και εμείς θα αποφασίσουμε πως θα το ζωγραφίσουμε. Όλα όσα έχουμε μάθει από το παρελθόν μας έχουν αλλάξει!

Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και προχωράμε 

Όταν αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν, νιώθουμε ήρεμοι και ευτυχισμένοι. Όλοι μας έχουμε προβλήματα και βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις. Όμως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον πόνο , καθορίζει το ποιοι είμαστε.

Δεν είναι εύκολο να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν, και σίγουρα αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μια νύχτα. Αλλά η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING  θα σας φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία. Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Κάντε ένα βήμα τη φορά. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να μην ξεχνάτε να σας αγαπάτε.