Κάνε το Τεστ
ψυχολογική κούραση στη δουλειά, ποια είναι τα σημάδια της ψυχολογικής κούρασης στη δουλειά, πως το στρες και η ψυχολογική κούραση επηρεάζουν τη δουλειά, αιτίες ψυχολογικής κούρασης στη δουλειά, αντιμετώπιση ψυχολογικής κούρασης

Ψυχολογική κούραση στη δουλειά

Ψυχολογική κούραση στη δουλειά

Το burnout και η ψυχολογική κούραση μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άνθρωπο όποια και αν είναι η δουλειά που έχει επιλέξει.

Νιώθετε και εσείς την ενέργειά σας να εξαντλείται; Έχετε συνεχώς αρνητικές σκέψεις για τη δουλειά; Σας εκνευρίζουν μικροπράγματα στη δουλειά σας;

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του burnout είναι η ψυχολογική κούραση από τη δουλειά.

Ποια είναι τα σημάδια της ψυχολογικής κούρασης από τη δουλειά;

 1. Αρνητικά συναισθήματα

Η απογοήτευση και η νευρικότητα στη δουλειά είναι συχνά συμπτώματα όταν κάποιος είναι συναισθηματικά εξουθενωμένος. Η απογοήτευση μπορεί να αφορά συγκεκριμένες πτυχές της δουλειάς, την συμπεριφορά των συναδέλφων, την πολιτική της εταιρείας και την ρουτίνα.

 2. Αίσθημα πίεσης

Όταν κάποιος νιώθει ψυχολογική κούραση δεν έχει τις δυνάμεις να διαχειριστεί την πίεση στη δουλειά. Μπορεί να νιώθει πίεση για να επιτύχει, χωρίς να έχει χρόνο να τελειώσει τη δουλειά του ή να αναλαμβάνει επιπλέον δουλειά ή να κάνει υπερωρίες και να μην μπορεί να προγραμματίσει τη ζωή του.

3. Αρνητικές σκέψεις

Οι σκέψεις μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα συναισθήματά μας. Όταν νιώθουμε άσχημα, συχνά κάνουμε αρνητικές σκέψεις. Σκεφτόμαστε, "Είμαι μόνος", όταν δεν υπάρχει υποστήριξη από τους συνεργάτες ή την επιχείρηση. Έτσι, κάνουμε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας. Σκέψεις όπως, "Δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζω τέτοιες καταστάσεις", "Αυτό είναι άδικο" , " Ο διευθυντής μου είναι ανίκανος". Όλες αυτές είναι επικριτικές σκέψεις που εντείνουν την ψυχολογική κούραση.

4. Τεταμένες σχέσεις

Τα συναισθήματα απομόνωσης και αρνητικών σκέψεων για τους συναδέλφους, τους προϊσταμένους και τους διευθυντές μπορεί να δημιουργούν τεταμένες σχέσεις στη δουλειά με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι κανείς δεν εκτιμά τη δουλειά σας.

 5. Αντιπαραγωγικές συμπεριφορές στην εργασία

Όταν νιώθετε ψυχολογική κούραση, μπορεί να γίνεστε πιο συναισθηματικοί στη δουλειά. Η συναισθηματική εξουθένωση, μπορεί να σας κάνει να χάνετε την ψυχραιμία σας και να μην αντιστέκεστε στους πειρασμούς. Σαν αποτέλεσμα, μπορεί να αντιδράτε με άσχημες συμπεριφορές.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να οδηγούν στην ψυχολογική κούραση στη δουλειά, όπως οι πολλές ώρες εργασίας, η έλλειψη εκτίμησης για τη δουλειά σας, οι αυξημένες απαιτήσεις και η ανασφάλεια.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε πότε εμφανίζεται η ψυχολογική κούραση. Όταν νιώθουμε συναισθηματικά εξουθενωμένοι είναι πιο πιθανό να κάνουμε λάθη στη δουλειά. Και οι αντιπαραγωγικές συμπεριφοράς μπορεί να μπαίνουν εμπόδιο στην εξέλιξή μας.

Αν και δεν υπάρχει μονάχα ένας τρόπος να αντιμετωπίσετε την ψυχολογική κούραση από τη δουλειά, το να αναγνωρίσετε το θέμα και να ζητήσετε βοήθεια θα κάνει τη διαφορά.

Πώς το στρες και η ψυχολογική κούραση επηρεάζουν τη δουλειά σας;

Τελικά, το στρες και η ψυχολογική κούραση μπορεί να σας οδηγήσουν στο burnout.

Κάποια σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος επηρεάζει την εργασία σας περιλαμβάνουν:

 • Λέτε συχνά πως είστε άρρωστοι
 • Δεν δείχνετε ενδιαφέρον για τη δουλειά σας
 • Εκνευρίζεστε εύκολα με τους συναδέλφους ή τους πελάτες σας
 • Δεν έχετε ενέργεια
 • Σκέφτεστε ότι η δουλειά σας δεν προσφέρει τίποτα και είναι ανούσια
 • Σκέφτεστε σοβαρά να αλλάξετε δουλειά

Όταν λείπετε συχνά από τη δουλειά σας, νιώθετε ότι η δουλειά σας δεν έχει κανένα σκοπό, και απομακρύνεστε από τους συναδέλφους σας, αυτό μπορεί να επηρεάζει τη δουλειά σας και πως νιώθετε για το ρόλο σας. Τα όρια ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ματιά σας και το κίνητρο για τη δουλειά σας.

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κουραστεί ψυχολογικά από τη δουλειά σας;

1. Δεν θέλετε να πάτε στη δουλειά σας

Αντί να νιώθετε χαρά και ενθουσιασμό που ξυπνάτε το πρωί για να ξεκινήσετε την μέρα σας στη δουλειά, νιώθετε άγχος. Η σκέψη ότι θα πάτε για δουλειά σας αρρωσταίνει. Αυτό είναι ένα τεράστιο σημάδι ότι νιώθετε ψυχολογική κούραση από τη δουλειά σας. Αν δεν θέλετε να εμφανιστείτε καν στο γραφείο σας, μάλλον κάτι συμβαίνει.

2. Οι άνθρωποι γύρω σας , σας ενοχλούν

Αν δεν έχετε γύρω σας ανθρώπους που σας σέβονται και σας συμπαθούν, τότε είναι λογικό να νιώθετε δυσαρεστημένοι και ψυχολογικά κουρασμένοι.

Όταν νιώθετε ότι οι άλλοι δεν εκτιμούν ή δεν σέβονται τη δουλειά σας, αυτό δημιουργεί ένα κύμα αρνητικών συναισθημάτων που επηρεάζουν την απόδοση στη δουλειά και τα συναισθήματα για τη δουλειά. Αν ο εργοδότης σας είναι δύσκολος, αν οι συνάδελφοι σας δεν κάνουν τη δουλειά τους και σας φορτώνουν με επιπλέον εργασίες, τότε είναι απολύτως φυσιολογικό να μην έχετε την διάθεση και την ενέργεια να αντιμετωπίσετε αυτές τις προσωπικότητες.

3. Δεν έχετε κίνητρο για δουλειά

Η ψυχολογική κούραση, μπορεί να σας κάνει να μην ενθουσιάζεστε για τη δουλειά σας. Δεν έχετε πλέον το κίνητρο να συγκεντρωθείτε στις εργασίες σας, με αποτέλεσμα να σκέφτεστε ότι μπορεί να σας επιπλήξουν ή να σας απολύσουν.

Πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας να κάνει όσα πρέπει και μερικές φορές κάνετε τα πάντα με μισή καρδιά. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν ικανοποιείτε τα πρότυπα για τον εαυτό σας ή τις προσδοκίες του εργοδότη σας.

4. Δεν σας ενδιαφέρει να ξεχωρίσετε

Αν είστε ένα άτομο που πάντα αποζητά την τελειότητα από τον εαυτό του και τους ανθρώπους γύρω του, τότε όταν νιώθετε ότι δεν θέλετε να διαπρέψετε αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Μπορεί να κάνετε τη δουλειά σας και ίσως οι άλλοι να μην παρατηρούν τη διαφορά, αλλά εσείς ξέρετε ότι δεν βάζετε τα δυνατά σας. Δεν έχετε πλέον την ενέργεια να πιέσετε τον εαυτό σας.

5. Αρρωσταίνετε συχνά ή έχετε ανεξήγητα σωματικά συμπτώματα

Το σώμα μας έχει έναν ενδιαφέρων τρόπο να αποκαλύπτει τι συμβαίνει στον συναισθηματικό μας κόσμο.

Αν νιώθετε συναισθηματική και ψυχική κόπωση, το σώμα ανταποκρίνεται με ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σωματικά συμπτώματα που δεν έχουν κάποια προφανή αιτία.

Μπορεί να κρυολογείτε συχνά, να έχετε πονοκεφάλους και προβλήματα στο γαστρεντερικό.

Ίσως να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή να ξυπνάτε στη μέση της νύχτας, και αυτά είναι σημάδια συναισθηματικής πίεσης.

Μπορεί να καταλήγετε με κατάθλιψη ή κάποια διαταραχή άγχους που κάνει αδύνατη την απόδοση στη δουλειά.

6. Γυρνάτε από τη δουλειά πολύ κουρασμένοι για να κάνετε το οτιδήποτε

Όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας από τη δουλειά, θέλετε να πάτε γυμναστήριο, να περάσετε χρόνο με τους φίλους σας; Ή νιώθετε κουρασμένοι και θέλετε απλά να φάτε και να κοιμηθείτε;

Αν νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι, ακόμη και μετά από μια τυπική μέρα, και δεν έχετε κίνητρο για τίποτα, τότε σίγουρα η δουλειά σας, σας εξαντλεί.

7. Οι προσωπικές σας σχέσεις υποφέρουν

Ίσως να προσπαθείτε να έχετε μια ισορροπία στη δουλειά σας, να είστε ευγενικοί και να μην μιλάτε απότομα στον εργοδότη σας, όταν σας φέρεται με αγένεια. Αλλά όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας, η σύζυγος, τα παιδιά και οι φίλοι σας είναι αποδέκτες της απογοήτευσης και της κόπωσης. Παραμελείτε τις σχέσεις σας ή σπαταλάτε το χρόνο σας για να παραπονιέστε για τη δουλειά σας.

Η ψυχολογική κούραση που νιώθετε επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις σας με τους ανθρώπους που αγαπάτε.

Ποιες ερωτήσεις μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας για να ανακαλύψετε οποιοδήποτε σημάδι της ψυχολογικής κούρασης;

 • Νιώθετε ψυχολογική κούραση εξαιτίας μιας προσωρινής κατάστασης στη ζωή ή στη δουλειά σας;
 • Είναι κάτι που θα περάσει με τον καιρό και απλά πρέπει να περιμένετε;
 • Νιώθετε ότι έχετε ακολουθήσει λάθος καριέρα γενικά;
 • Δεν νιώσατε ποτέ πάθος για τη δουλειά που κάνετε, αλλά την είχατε συνηθίσει και συνεχίζατε χωρίς να νιώθετε εξάντληση. Αλλά πλέον δεν μπορείτε απλά να το κάνετε άλλο;
 • Δυσκολεύεστε να πείτε ΟΧΙ σε ανθρώπους που σας αναθέτουν επιπλέον δουλειές ενώ ήδη έχετε πολλές ευθύνες;
 • Έχετε αναλάβει περισσότερα από όσα μπορείτε να κάνετε επειδή δεν θέλετε να απογοητεύετε τους άλλους;
 • Είστε τελειομανείς και θέλετε να αποδίδετε 110% κάθε φορά;
 • Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τις εργασίες που έχετε αναλάβει;
 • Σας αρέσει η δουλειά που κάνετε, αλλά έχετε έναν εργοδότη που σας κάνει τη ζωή δύσκολη, και δεν βλέπετε να αλλάζουν τα πράγματα;
 • Έχετε παραμελήσει την προσωπική σας ζωή;
 • Περνάτε πολλές ώρες στη δουλειά, αλλά ξεχνάτε να κάνετε τη γυμναστική σας, να βγείτε με τους φίλους σας ή να φάτε;
 • Απολαμβάνετε τη δουλειά που κάνετε, αλλά νιώθετε ότι οι άλλοι δεν σας εκτιμούν;
 • Έχετε δουλέψει σκληρά για να αποδείξετε τι αξίζετε, και κανείς δεν αναγνωρίζει την προσπάθειά σας;
 • Συμβαίνει κάτι άλλο στη ζωή σας που σας προκαλεί άγχος, και σας ρουφά την ενέργεια και το κίνητρο;

Γράψτε τις απαντήσεις σας, σκεφτείτε προσεκτικά όλες τις αιτίες πίσω από την ψυχολογική κούραση στη δουλειά.

Αν κατανοήσετε τους λόγους για τους οποίους νιώθετε εξουθενωμένοι, τότε θα μπορέσετε να κάνετε τα απαραίτητα βήματα για να προχωρήσετε.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την ψυχολογική κούραση;

1. Ξεκινήστε την έρευνα

Αν δεν έχετε πάθος για τη δουλειά που κάνετε, ή απλά ξέρετε ότι δεν είναι η κατάλληλη δουλειά για εσάς, τότε είναι η στιγμή να ανακαλύψετε το πάθος σας και να βρείτε μια δουλειά που θα σας προσφέρει χαρά και ικανοποίηση.

2. Ζητήστε υποστήριξη

Αν η κατάσταση είναι προσωρινή μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους σας.

3. Ξεκινήστε να λέτε όχι

Αν ο εργοδότης σας θέλει να σας αναθέσει επιπλέον εργασίες , σκεφτείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να πείτε ευγενικά όχι. Να είστε ρεαλιστικοί με τον χρόνο που απαιτεί κάθε εργασία και να επικοινωνείτε με τον εργοδότη σας.

Δεν εξυπηρετεί κανέναν η εξουθένωση για αυτό μην προσπαθείτε να είστε υπερήρωες.

4. Σκεφτείτε την ψυχοθεραπεία

Αν είστε τελειομανείς, τότε θα αναγνωρίζετε ότι αποτελεί την αιτία της εξουθένωσης. Η τελειομανία είναι ένα σύμπτωμα της έλλειψης αυτοπεποίθησης ή της χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Μπορεί να σκεφτείτε την ψυχοθεραπεία για να σπάσετε τον κύκλο της τελειομανίας ώστε να επικεντρωθείτε σε όσα είναι σημαντικά.

5. Βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στην δουλειά και στην προσωπική ζωή

Αν σας αρέσει η δουλειά σας, αλλά αφιερώνετε πολύ χρόνο σε αυτή και δεν έχετε χρόνο για τον εαυτό σας, τότε είναι η στιγμή να βρείτε την ισορροπία.

Ψυχική ενδυνάμωση

Η πρώιμη αναγνώριση των συμπτωμάτων του burnout βοηθά στην πρόληψή του. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να μάθετε να θέτετε προτεραιότητες, να φροντίζετε τον εαυτό σας και να ζητάτε βοήθεια όταν την έχετε ανάγκη. Να θυμάστε ότι η φροντίδα του εαυτού είναι το πρώτο βήμα για να ζήσετε μια ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή.