Η ψυχοθεραπεία ανοίγει το δρόμο προς την αυτογνωσία

αυτογνωσία, ο δρόμος προς την αυτογνωσία, ψυχοθεραπεία και αυτογνωσία, αυταπάτες, πως η ψυχοθεραπεία βοηθά στην αυτογνωσία

Ο δρόμος προς την αυτογνωσία

Ο κάθε άνθρωπος που είναι αφοσιωμένος στην αυτοβελτίωση, την προσωπική ανάπτυξη ή σε ένα υψηλότερο σκοπό είναι ανάγκη να έχει κατανοήσει τον εαυτό του (αυτογνωσία). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο όταν ένα άτομο εντοπίσει τις αδυναμίες του, μπορεί να δουλέψει ώστε να βελτιωθεί.

Η αυτογνωσία είναι:

 1. Η ικανότητα να βλέπει κάποιος βαθιά μέσα του.
 2. Περιλαμβάνει την κατανόηση των δυνατοτήτων, των ικανοτήτων, των δεξιοτήτων, των αδυναμιών, των ελαττωμάτων, των ιδεών, των σκέψεων, των πεποιθήσεων, των αντιλήψεων, των αντιδράσεων, των συμπεριφορών, των συναισθημάτων και των κινήτρων.
 3. Η βαθιά κατανόηση του εαυτού βοηθά κάποιον να κατανοήσει πως τον βλέπουν οι άλλοι.
 4. Το πως επηρεάζονται οι άλλοι βασίζεται στις συμπεριφορές και στις αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους η αυτογνωσία διαχωρίζεται σε δύο διαφορετικούς τύπους, την δημόσια και την ιδιωτική:

 • Δημόσια αυτογνωσία: αυτός ο τύπος αυτογνωσίας παρατηρείται όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν πως τους βλέπουν οι άλλοι. Η δημόσια αυτογνωσία εμφανίζεται σε καταστάσεις στις οποίες οι άνθρωποι είναι το κέντρο της προσοχής, όπως όταν μιλούν δημόσια. Αυτή η μορφή αυτογνωσίας συχνά αναγκάζει τους ανθρώπους να ακολουθούν τα κοινωνικά στερεότυπα. Όταν γνωρίζουμε πως μας βλέπουν οι άλλοι, συχνά προσπαθούμε να συμπεριφερθούμε με τρόπους που είναι κοινωνικά αποδεκτοί και επιθυμητοί. Εμφανίζουμε την καλύτερη συμπεριφορά, η οποία μπορεί να μην αντιπροσωπεύει την αληθινή μας προσωπικότητα. Η δημόσια αυτογνωσία μπορεί να προκαλέσει άγχος, όταν οι άνθρωποι ανησυχούν για το πως τους βλέπουν οι άλλοι.
 • Ιδιωτική αυτογνωσία: αυτός ο τύπος αυτογνωσίας παρατηρείται όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν κάποιες πτυχές του εαυτού τους, αλλά με ιδιωτικό τρόπο. Για παράδειγμα, το να κοιτά κάποιος τον εαυτό του στον καθρέφτη είναι μια μορφή ιδιωτικής αυτογνωσίας. Όταν κάποιος νιώθει στρες επειδή ξέχασε να διαβάσει για τις εξετάσεις ή όταν γνωρίζει ένα άτομο που του αρέσει αυτά είναι παραδείγματα ιδιωτικής αυτογνωσίας. Τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι γνωρίζουν κάποιες από αυτές τις πτυχές του εαυτού σας καθώς είστε ο εαυτός σας μπροστά τους. Έτσι σας προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια ώστε να αξιολογήσετε τον εαυτό σας.

Ψυχοθεραπεία και αυτογνωσία

Η ψυχοθεραπεία είναι μια μέθοδος αυτογνωσίας και η αυτογνωσία είναι αναγκαία για την εξέλιξη του κάθε ανθρώπου. Η αυτογνωσία, η κατανόηση των ικανοτήτων σας , ο χαρακτήρας, οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι επιθυμίες και οι άμυνες σας βοηθούν να μάθετε από την εμπειρία σας, να δημιουργήσετε βαθιές ανθρώπινες σχέσεις και να κατανοήσετε τη θέση σας στον κόσμο.

Η αυτογνωσία ενισχύεται όταν:

 • νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνουν
 • σκεφτόμαστε αντί να αντιδρούμε
 • βλέπουμε την ταπεινή μας φύση στον κόσμο

Η αυτογνωσία ξεκινά από τις πρώιμες σχέσεις μας. Τα παιδιά γεννιούνται και λαχταρούν τους γονείς τους. Αυτή η δέσμευση, και η κατανόηση από τους γονείς είναι η βάση της αυτογνωσίας.

Η δέσμευση βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα που δεν είναι σύμφωνη με τις φαντασιώσεις της παντοδυναμίας τους, τα βοηθά να μάθουν από τις απογοητεύσεις. Σε καταστάσεις έντασης, τα παιδιά αναζητούν και εξασκούν τις δεξιότητές τους, και ταυτόχρονα ενισχύουν την αντοχή τους στην απογοήτευση.

Η δέσμευση δημιουργεί ένα ασφαλές χώρο στον οποίο τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν τον εσωτερικό τους κόσμο, να σκεφτούν τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους, και να εξασκήσουν το μυαλό τους ώστε να εξελιχθούν. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να καλύπτουν τα οδυνηρά κενά ανάμεσα στη επιθυμία τους και στην πραγματικότητα. Η σκέψη τα βοηθά να χρησιμοποιήσουν τα συναισθήματά τους για να λύσουν τα προβλήματα που τα απασχολούν, να επικοινωνήσουν και να αναζητήσουν την απόλαυση. Η σκέψη τα βοηθά να διαχωρίσουν το σωστό από το λάθος. Η σκέψη βοηθά να κατανοήσουν τον εσωτερικό τους κόσμο.

Όσο τα παιδιά ωριμάζουν, η αυτογνωσία τα βοηθά να αξιολογούν τις αξίες τους. Η κατανόηση των αξιών όχι μόνο βοηθά να γνωρίσουν τον εαυτό τους αλλά να ζουν μια αυθεντική ζωή.

Οι άνθρωποι που δίνουν ιδιαίτερη αξία στην αγάπη και στην οικειότητα αντιλαμβάνονται τη σημασία της αυτογνωσίας. Σκεφτείτε, αν δεν ξέρετε τον εαυτό σας, πως θα γνωρίσετε την αυθεντική αγάπη; Αν δεν ξέρετε τον εαυτό σας, πώς θα γνωρίσετε το παιδί σας; Πώς θα διαχωρίσετε τις ανάγκες σας από τις ανάγκες των άλλων;

Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που εξηγούν γιατί είναι σημαντική η αυτογνωσία στη ζωή μας. Η βαθιά κατανόηση των αναγκών μας κάνει ταπεινούς.

Το κόστος της αυταπάτης

Η αυταπάτη αποδυναμώνει τους συναισθηματικούς μύες και μπορεί να εμφανιστεί ως άγχος, κατάθλιψη ή κοινωνικά προβλήματα.

Όταν οι πρώιμες συναισθηματικές σχέσεις αποτυγχάνουν, ο θυμός, η θλίψη και το άγχος οδηγούν στην αυταπάτη. Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τα συναισθήματα, και λόγω της αδυναμίας μας, αντιδρούμε σε αυτά. Ένα μικρό αγόρι που βλέπει τους φίλους του όλους μαζί να παίζουν, μπλοκάρει. Σαν έφηβος, προσβάλλει τους φίλους του, χρόνια αργότερα, λόγω της παραμέλησης, αποφεύγει τη γυναίκα του. Τα ξεσπάσματά του μπλοκάρουν την επικοινωνία και κλέβουν την ενέργεια από τα πραγματικά προβλήματα που χρειάζονται επίλυση. Αυτές οι αυταπάτες, προκύπτουν από την συναισθηματική αδυναμία, η οποία εμφανίζεται ως άγχος, κατάθλιψη, καταναγκαστικές συμπεριφορές ή κοινωνικά προβλήματα. Φυσικά, τα γονίδια συμβάλλουν στα συναισθηματικά προβλήματα. Η νευροεπιστήμη, ωστόσο, δείχνει ότι οι εμπειρίες της ζωής, πριν και μετά τη γέννηση, ενεργοποιούν ή όχι τα γονίδια. Και αυτό δείχνει ότι οι εμπειρίες της ζωής, ειδικά η ανθρώπινη οικειότητα, διαμορφώνει τις περιοχές του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται για την διαχείριση των συναισθημάτων. Είναι ένας φαύλος κύκλος, οι πρώιμες σχέσεις αποτυγχάνουν, η αυταπάτη μεγαλώνει, οι σχέσεις στην ενήλικη ζωή υποφέρουν, οι συναισθηματικοί μύες ατροφούν και η αυταπάτη γίνεται πιο βαθιά. Αλλά η αυτογνωσία και η εξέλιξη μπορούν να ξεκινήσουν κάθε στιγμή. Μπορείτε πάντα να βάλετε τέλος στις αυταπάτες. Η ψυχοθεραπεία σας δίνει μια δεύτερη ευκαιρία για να ωριμάσετε και να ευημερήσετε.

Πώς η ψυχοθεραπεία βοηθά στην αυτογνωσία;

Η ψυχοθεραπεία, είναι διαθέσιμη στον καθένα, βοηθά στην βαθιά κατανόηση του εαυτού σας και στην ενίσχυση της αυτογνωσίας. Διδάσκει νέους τρόπους επίλυσης των παλιών συναισθηματικών θεμάτων και ενισχύει την αντοχή. Στην ψυχοθεραπεία, μπορείτε να εξερευνήσετε την πορεία σας ώστε να ανακαλύψετε το γιατί και το πως αρχικά κρύβατε τα συναισθήματα σας.

Στην ψυχοθεραπεία θα :

 • ανακαλύψετε τις αυταπάτες σας
 • χτίσετε την αντοχή σας σε συναισθήματα που αποφεύγατε για πολύ καιρό
 • μάθετε πιο ευέλικτους τρόπους να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας

Η εμπειρία μου ως ψυχοθεραπευτής έχει δείξει ότι πίσω από τις άμυνες των ενηλίκων κρύβονται οι φόβοι και τα τραύματα που έκαναν αυτές τις αμυντικές συμπεριφορές αναγκαίες. Καθώς οι αμυντικές στρατηγικές γίνονται οικείες, θα αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τα συναισθήματα που αποφεύγατε για πολύ καιρό. Θα ανακαλύψετε πιο ευέλικτους τρόπους να αντιμετωπίζετε αυτά τα συναισθήματα. Στην ψυχοθεραπεία, θα αναγνωρίσετε τις αμυντικές συμπεριφορές και το σκοπό τους, θα καλλιεργήσετε την  αυτογνωσία, το φρουρό της συναισθηματικής δύναμης.

Στην ψυχοθεραπεία, οι άνθρωποι συζητούν για όσα έχουν στο μυαλό τους. Μερικές φορές μιλούν για τα προβλήματα της καθημερινότητας και όταν ως ψυχοθεραπευτής βλέπω τη λύση, την μοιράζομαι μαζί τους. Αλλά καθώς εξερευνάτε τα προβλήματα της καθημερινότητας, πάντα ο υψηλότερος στόχος είναι η αυτογνωσία και η κατανόηση των αυταπατών που σας παρεμποδίζουν. Μπορείτε να μιλήσετε για τα όνειρα, τις ευχές και τις επιθυμίες σας. Με τον καιρό, όσο οι συνεδρίες γίνονται πιο συχνές, η ψυχοθεραπεία μετατρέπεται σε μια έντονη ψυχαναλυτική εμπειρία. Αυτό μπορεί να σας βοηθά, όχι μονάχα στο να λύσετε τα προβλήματα που σας οδήγησαν στην ψυχοθεραπεία, αλλά στο να αναλάβετε πιο ενεργό ρόλο στις σχέσεις σας. Αυτή είναι η δεύτερη ευκαιρία σας για εξέλιξη, το δώρο της ψυχανάλυσης, ένα δώρο που κάθε ψυχοθεραπευτής απολαμβάνει να προσφέρει στους ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Ο δρόμος προς την αυτογνωσία

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βοηθά να  εξασκείστε στην αυτογνωσία έτσι όσο περισσότερο κατανοείτε τον εαυτό σας και το πως σας βλέπουν οι άλλοι, τόσα περισσότερα μαθαίνετε πολλές πτυχές του εαυτού σας που δεν γνωρίζατε. Έτσι είστε σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσετε τα προσωπικά σας προβλήματα και να κατανοήσετε τις δυνατότητες σας.

Σχετικά άρθρα

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ