Τι είναι ο επαναλαμβανόμενος διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός (rTMS);

επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση , κατάθλιψη

Επαναλαμβανόμενος Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (rTMS)

Ο επαναλαμβανόμενος διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός (rTMS) είναι μια αποτελεσματική, χωρίς φάρμακα, μη-επεμβατική θεραπεία για την κατάθλιψη, η οποία χρησιμοποιεί την μαγνητική διέγερση για να διεγείρει περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εγγενώς ένα ηλεκτρικό όργανο που λειτουργεί μέσω της μεταβίβασης ηλεκτρικών σημάτων μεταξύ των νευρικών κύτταρων. Η θεραπεία με rTMS δρα στις φυσιολογικές διαδικασίες του σώματος απλά αυξάνοντας τον αριθμό και την συχνότητα της μεταφοράς των μηνυμάτων. Με τον rTMS εφαρμόζεται μαγνητική ενέργεια για τη διέγερση των περιοχών του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Έτσι, μπορεί να αλλάξει επιλεκτικά η δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, επιφέροντας τα επιθυμητά αποτελέσματα για την θεραπεία ποικίλων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών που δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης με τη βοήθεια του rTMS, ενώ ένας στους τρεις ασθενείς αναρρώνουν πλήρως.

Πώς λειτουργεί ο επαναλαμβανόμενος διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός (rTMS);

Ο rTMS επηρεάζει την ηλεκτρική λειτουργία του εγκεφάλου μέσω ενός  μαγνητικού πεδίου. Αυτό το μαγνητικό πεδίο δημιουργείται με τη διέλευση των γρήγορων παλμών ρεύματος μέσω ενός πηνίου. Το πηνίο είναι μέσα σε πλαστικό κάλυμμα και τοποθετείται κοντά στο τριχωτό της κεφαλής του ασθενή έτσι ώστε το μαγνητικό πεδίο να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Το μαγνητικό πεδίο εισχωρεί με ασφάλεια και χωρίς πόνο στο κρανίο, και στοχεύει σε συγκεκριμένα κύτταρα του εγκεφάλου. Επειδή αυτή η διέγερση γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η μέθοδος αναφέρεται ως επαναλαμβανόμενος διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός.

Εφαρμογή του επαναλαμβανόμενου διακρανιακού μαγνητικού ερεθισμού (rTMS) για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Ο επαναλαμβανόμενος διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός (rTMS) είναι μια θεραπευτική επιλογή, ειδικά αν η κατάθλιψη παρουσιάζει αντοχή στην αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή. Όταν τα φάρμακα δεν λειτουργούν ή έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες τότε είναι μια προτιμώμενη επιλογή. Είναι επίσης μια θεραπευτική επιλογή όταν υπάρχουν αντενδείξεις για την φαρμακευτική αγωγή, το φάρμακο δεν λειτουργεί για τον ασθενή ή αν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται κατάλληλα στις ψυχοθεραπευτικές μετρήσεις.

Σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική μέθοδος. Ο μαγνητικός ερεθισμός είναι ανώδυνος και ανεκτός από ασθενείς με κατάθλιψη, και δεν έχει σημαντικές παρενέργειες.

Ο επαναλαμβανόμενος διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός (rTMS) στη θεραπεία της ανθεκτικής κατάθλιψης

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην ανθεκτική κατάθλιψη. Προκειμένου να προσδιοριστεί η ένταση της διέγερσης που απαιτείται και η ιδανική περιοχή διέγερσης για κάθε ασθενή, ένα χαμηλό μαγνητικό πεδίο παράγεται μέσω ενός μαγνητικού πηνίου. Το μαγνητικό πεδίο εφαρμόζεται στο κεφάλι του ασθενή και προκαλεί ηλεκτρική διέγερση στην περιοχή του φλοιού του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα την εκπόλωση των νευρώνων του φλοιού. Μέσω ποικίλων πρωτοκόλλων διέγερσης υψηλής συχνότητας για τη θεραπεία της κατάθλιψης, η δραστηριότητα του φλοιού ρυθμίζεται μέσω στοχευμένης διέγερσης του ραχιοπλευρικού προμετωπιαίου φλοιού. Ένας αριθμός μελετών και μετααναλύσεων δείχνει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, ειδικά στην θεραπεία της κατάθλιψης.

Ο επαναλαμβανόμενος διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός  (rTMS) χρησιμοποιείται ως θεραπεία για πολλές νευροψυχιατρικές διαταραχές

Ο rTMS αποτελεί πιθανή θεραπευτική επιλογή για αρκετές νευροψυχιατρικές διαταραχές. Αυτές περιλαμβάνουν τις εμβοές, την μανία, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, την σχιζοφρένεια, την διαταραχή μετατροπής και τις κρίσεις πανικού. Επιπλέον, ο rTMS  έχει μελετηθεί ως θεραπεία για τους εθισμούς, τις διατροφικές διαταραχές, τη νόσο του Πάρκινσον, το σύνδρομο Τουρέτ, τη δυστονία, τον φανταστικό πόνο, το τραύλισμα κλπ.

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ