tDCS – Ηλεκτρική διέγερση εγκεφάλου και θεραπεία κατάθλιψης

tdcs τι ειναι, θεραπεια, therapy

tDCS – Ηλεκτρική διέγερση εγκεφάλου

Τι είναι το tDCS;

Το tDCS είναι μια νέα τεχνική νευροτροποποίησης που έχει εγκριθεί για την θεραπεία της ανθεκτικής κατάθλιψης. Το tDCS (transcranial Direct Current Stimulation) χρησιμοποιεί χαμηλά επίπεδα ηλεκτρικού ρεύματος για την διέγερση του εγκεφάλου. Μικρά ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο κεφάλι, και συνδέονται με μία συσκευή που λειτουργεί με μπαταρίες, στέλνοντας μικρής έντασης ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλο του ασθενούς. Πλέον το tDCS προσφέρεται ως θεραπεία σε αρκετά ιατρεία και στην Ελλάδα.

Εκτός από το tDCS υπάρχει και μία ακόμα του μορφή, το tΑCS που η διαφορά του είναι η εφαρμογή εναλλασσόμενου ρεύματος, αντί σταθερού. Οι θεραπείες αυτές είναι γνωστές και ως Transcranial Electrical Stimulation (διακρανιακή ηλεκτρική διέγερση).

Πλεονεκτήματα tDCS

Οι συσκευές tDCS είναι φορητές, δεν απαιτούν παρακολούθηση σε ιατρείο ή κλινική και οι ασθενείς μπορούν να εκπαιδευτούν να χρησιμοποιούν οι ίδιοι τη θεραπεία στο σπίτι, υπό την καθοδήγηση ενός ειδικά εκπαιδευμένου ψυχιάτρου. Συγκρινόμενο με το rTMS έχει πολύ μικρότερο κόστος.

Ενδείξεις tDCS – που βοηθάει;

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι το tDCS therapy έχει την ικανότητα να βοηθά διάφορες ανθεκτικές ψυχικές διαταραχές, όπως η ανθεκτική κατάθλιψη, ο χρόνιος πόνος, οι εθισμοί, η σχιζοφρένεια και η επιληψία, οι ημικρανίες.

Έχει ακόμη αποδειχθεί ότι το tDCS ενισχύει τις γνωσιακές ικανότητες με ιδιαίτερη κλινική σημασία για ειδικές περιπτώσεις εγκεφαλικών βλαβών ή εγκεφαλικών: μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με εγκεφαλικό να ανακτήσουν ταχύτερα την ομιλία και την κίνηση. Η ηλεκτρική θεραπεία με το tDCS διεγείρει την πλαστικότητα του εγκεφάλου (νευροπλαστικότητα) και τον καθιστά πιο ικανό να αντισταθμίσει τις κατεστραμμένες νευρωνικές συνάψεις και να ισορροπήσει τη λειτουργία των νευρωνικών δικτύων.

Οι μελέτες δείχνουν μάλιστα ότι μπορεί να βοηθήσει και υγιείς ενήλικες όσον αφορά τις γνωσιακές λειτουργίες. Για παράδειγμα, την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιήθηκε από την για να ενισχύσει τα αντανακλαστικά και τις αισθήσεις των πιλότων μαχητικών αεροσκαφών.

Πως γίνεται η tDCS θεραπεία;

Οι συσκευές tDCS κυμαίνονται σε μεγέθος, από ένα κινητό τηλέφωνο έως ένα μεγάλο ραδιόφωνο. Σχεδόν πάντα τροφοδοτούνται με μπαταρία και είναι αρκετά ελαφριά για να τα μεταφέρει κανείς. Αυτό καθιστά επίσης ευκολότερη τη χρήση τους εκτός ιατρείων και νοσοκομείων. Για να χρησιμοποιήσει κανείς μια συσκευή tDCS, φοράει ένα είδους κάλυμμα στο κεφάλι (υπάρχουν σε πολλές μορφές, όπως αυτές ακουστικών), το οποίο φέρει ηλεκτρόδια που μεταφέρουν χαμηλής έντασης ρεύμα. Σε αυτά τα ηλεκτρόδια μπορεί να εφαρμόζεται κάποιο τζελ ή υγρό, ανάλογα με την εταιρεία κατασκευής. Οι συσκευές tDCS έχουν έχουν μικρά καλώδια που εκτείνονται από τη συσκευή προς τον χρήστη, τα οποία συνδέονται με αυτά τα ηλεκτρόδια.

Η ισχύς του ρεύματος είναι πολύ χαμηλή και ρυθμίζει τη διεγερσιμότητα του εγκεφάλου, καθιστώντας τα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) περισσότερο ή λιγότερο ανθεκτικούς σε άλλη ενδογενή διέγερση, σύμφωνα με την πολικότητα των ηλεκτροδίων. Το ανοδικό ρεύμα είναι γενικά διεγερτικό προκαλώντας αυξημένη διεγερσιμότητα, αλλά το καθοδικό ρεύμα τη μειώνει.

tdcs ηλεκτρικη διεγερση ρευμα εγκεφαλος καταθλιψη tcas ελλαδα

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα διαφέρουν αναλόγως την ψυχική διαταραχή. Για παράδειγμα, για την ανθεκτική κατάθλιψη περιλαμβάνουν διέγερση με ρεύμα 2 mA για 20-30 λεπτά την ημέρα, για συνολικά 15-30 ημέρες.

Παρενέργειες tDCS

Το tDCS χρησιμοποιεί ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα για να τροποποιήσει ήπια την εγκεφαλική δραστηριότητα. Ως εκ τούτου η tDCS therapy είναι ανώδυνη και συχνά οι ασθενείς συνεχίζουν τις κανονικές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα ή παρακολούθηση τηλεόρασης ενώ λαμβάνουν θεραπεία.

Ψυχιατρικές διαταραχές και tDCS

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής κατάθλιψης

Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία της ανθεκτικής κατάθλιψης ή άλλων ανθεκτικών ψυχιατρικών διαταραχών στην Ελλάδα.

Φυσικές μέθοδοι για τη θεραπεία της κατάθλιψης χωρίς φάρμακα

Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπευτικές μέθοδοι που μπορούν να προσφέρουν πολλά στη θεραπεία της κατάθλιψης χωρίς φάρμακα. Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να προσφέρει πολλά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, όπως και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ χωρίς καμία παρενέργεια και χωρίς αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Με το EMDR μπορούν να αντιμετωπιστούν τα ψυχικά τραύματα που συνδράμουν στην κατάθλιψη. Συμπληρωματικά, η ουσιαστική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση όχι μόνο των συμπτωμάτων αλλά και των πραγματικών αιτιών της κατάθλιψης.