Κάνε το Τεστ
Διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός, TMS, ΤΜΣ, Εφαρμογές διακρανιακού μαγνητικού ερεθισμού

Διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός (TMS)

Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (TMS)

Ο διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός είναι μια θεραπευτική μη-φαρμακευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο (όμοιου τύπου και έντασης με εκείνων που χρησιμοποιούνται στην μαγνητική τομογραφία (MRI) σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου ώστε να στοχευθούν και να διεγερθούν περιοχές-κλειδιά στον εγκέφαλο που ελέγχουν την διάθεση, τον πόνο και την επιθυμία. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου σε συγκεκριμένες νευροψυχιατρικές διαταραχές είναι γνωστό ότι είτε είναι υπερδραστήριες, είτε υπολειτουργούν.

Το αξιοσημείωτο σε αυτή τη νέα θεραπευτική επιλογή είναι ότι προάγει την ανακούφιση των συμπτωμάτων χωρίς τις παρενέργειες που συνήθως συνδέονται με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μειώνονται σημαντικά μετά από 6 εβδομάδες θεραπείας με διακρανιακό μαγνητικό ερεθισμό, όπως δείχνουν τα κλινικά δεδομένα μελετών.

Ο διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός είναι μια εγκεκριμένη θεραπεία και χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον σε ασθενείς που δεν είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ή της ψυχοθεραπείας.

Παρενέργειες διακρανιακού μαγνητικού ερεθισμού

Οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και προσωρινές, δεν επηρεάζει ολόκληρο το σώμα όπως τα φάρμακα. Επειδή ο διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός εφαρμόζεται στον ασθενή σε εστιασμένα σημεία, δεν παρατηρούνται σοβαρές παρενέργειες. Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι η ήπια δυσφορία στο τριχωτό της κεφαλής, η οποία τυπικά υποχωρεί μετά από τις πρώτες θεραπευτικές συνεδρίες και μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα αν αυτό είναι αναγκαίο.

Διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός, TMS, ΤΜΣ, Εφαρμογές διακρανιακού μαγνητικού ερεθισμού

Θεραπευτικές εφαρμογές διακρανιακού μαγνητικού ερεθισμού

Ο διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός χρησιμοποιείται για την θεραπεία των ακολούθων ψυχιατρικών διαταραχών:

1. Μείζονα καταθλιπτική διαταραχή

Ο διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός είναι μία εγκεκριμένη μέθοδος για την θεραπεία της κατάθλιψης για τους ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονταν στην φαρμακευτική αγωγή ή που είχαν σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Στη θεραπεία της κατάθλιψης, το επίκεντρο είναι ο αριστερός ραχιοπλευρικός προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου. Με αυτό τον τρόπο εκπολώνονται οι νευρώνες αυτού του λοβού, διεγείρονται οι νευροδιαβιβαστές της μονοαμίνης και αυξάνεται η μεταβίβαση των ηλεκτρικών μηνυμάτων που δραστηριοποιούν τον εγκέφαλο. Η αύξηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου προκαλεί αύξηση της ροής του αίματος, των επιπέδων του οξυγόνου και τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Το αποτέλεσμα είναι η βελτιωμένη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών της ʺχαράςʺ (ντοπαμίνη, σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη) που ανακουφίζουν δραστικά από τα συμπτώματα της κατάθλιψης και έτσι υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθεί πλήρης ύφεση στους μισούς περίπου ασθενείς που ολοκληρώνουν αυτό το πρωτόκολλο.

2. Διαταραχή γενικευμένου άγχους

Το επίκεντρο αυτής της θεραπείας είναι ο δεξιός ραχιοπλευρικός προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου ώστε να εκπολωθούν οι νευρώνες και να ρυθμιστεί καλύτερα η δραστηριότητα του εγκεφάλου. Για τους ανθρώπους που ψάχνουν ανακούφιση από το άγχος πέρα από την φαρμακευτική αγωγή και την ψυχοθεραπεία, ο διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός μπορεί να ερευνηθεί ως εναλλακτική και συμπληρωματική θεραπευτική επιλογή. Πολλές φορές το πρωτόκολλο της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής επεκτείνεται για το άγχος, και αυτή η διμερής διαδικασία αντιμετωπίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ κατάθλιψης και άγχους με στόχο την συνολικά καλύτερη διάθεση.

3. Διαταραχή μετατραυματικού στρες

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι μια αγχώδης διαταραχή που προκαλείται από τραυματικές εμπειρίες. Μέχρι σήμερα, η ψυχοθεραπεία, το EMDR και η φαρμακευτική αγωγή ήταν οι μοναδικές διαθέσιμες επιλογές για την θεραπεία της, αλλά πολλοί άνθρωποι που αντιμετώπιζαν αυτή τη διαταραχή συνέχιζαν να ψάχνουν για ανακούφιση πέρα από αυτές τις θεραπείες. Συγκεκριμένα πρωτόκολλα διακρανιακού μαγνητικού ερεθισμού μπορούν να βοηθήσουν στην κατάθλιψη που συνοδεύει πολλές φορές το μετατραυματικό στρες, καθώς στοχεύει στους υπερδραστήριους νευρώνες στο δεξιό ραχιοπλευρικό προμετωπιαίο φλοιό για να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους. Αυτή η μορφή διακρανιακού μαγνητικού ερεθισμού που επικεντρώνεται στο άγχος, αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή για αυτούς τους ανθρώπους.

4. Χρόνιος πόνος

Όπως το μετατραυματικό στρες είναι αποτέλεσμα ενός ψυχικού τραύματος, έτσι και ο χρόνιος πόνος μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας τραυματικής εμπειρία ή σωματικής βλάβης. Ο χρόνιος πόνος οδηγεί σε συμπτώματα κατάθλιψης λόγω της αμείλικτης αγωνίας που προκαλεί ο πόνος. Η ανακούφιση από την κατάθλιψη είναι ουσιαστική για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, και υπάρχουν πρωτόκολλα διακρανιακού μαγνητικού ερεθισμού που στοχεύουν άμεσα στους λοβούς του εγκεφάλου που συνδέονται με τον πόνο.

5. Άλλες ψυχιατρικές διαταραχές

Ο διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός εφαρμόζεται και για άλλες γνωστικές βλάβες (αυτισμός, απώλεια μνήμης, φλεγμονή του εγκεφάλου, εμβοές (βουητό), ημικρανίες), διαταραχές άγχους (ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή), για την ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών (ενέργεια, απόδοση) και σύνδρομο χρονίας κοπόσεως.

Θεραπεία της κατάθλιψης χωρίς φάρμακα

Εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπευτικές μέθοδοι που μπορούν να προσφέρουν πολλά στην θεραπεία της κατάθλιψης χωρίς φάρμακα είναι η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός και η ψυχοθεραπεία.

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να προσφέρει πολλά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, χωρίς καμία παρενέργεια και χωρίς αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Με το EMDR μπορούν να αντιμετωπιστούν τα ψυχικά τραύματα που συνδράμουν στην κατάθλιψη. Η βραχεία ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να υποστηρίξουν σημαντικά την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά και των αιτιών της κατάθλιψης, χωρίς φάρμακα.