Κάνε το Τεστ
iTBS, Theta burst, Θήτα διέγερση, εγκέφαλος, Ερεθισμός, Μαρτυρίες, Κατάθλιψη, Νέα μέθοδος, Ανθεκτική κατάθλιψη, rTMS

iTBS: νέα θεραπεία μαγνητικής διέγερσης εγκεφάλου (Theta Burst)

iTBS - θεραπεία για την ανθεκτική κατάθλιψη

Τι είναι το iTBS;

Το iTBS είναι ένα θεραπευτικό πρωτόκολο μαγνητικής διέγερσης του εγκεφάλου (intermittent Theta Burst Stimulation) που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ανθεκτικών ψυχιατρικών διαταραχών (όπως η ανθεκτική κατάθλιψη). Το iTBS βασίζεται στις ίδιες αρχές και λειτουργίες με το rTMS, όμως χρησιμοποιεί τριπλούς παλμούς σε πολύ υψηλότερη συχνότητα (50hz, Theta Burst Stimulation, διέγερση θήτα) για να διεγείρει τους νευρώνες του εγκεφάλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο χρόνος των συνεδριών να είναι πολύ μικρότερος, 3 λεπτά συγκριτικά με τα 20-40 λεπτά που χρειάζεται το rTMS.

Πως λειτουργεί το iTBS

Χρησιμοποιούνται συσκευές όπως αυτές του rTMS, σε κλινικές ή νοσοκομεία. Χρειάζονται καθημερινές συνεδρίες 3 λεπτών, για 5-6 εβδομάδες περίπου. Το iTBS λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως το rTMS, δηλαδή διεγείροντας τον προμετωπιαίο φλοιό (τις περισσότερες φορές τον έξω ραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό DLPFC).

Τα κύματα θήτα θεωρείται πως έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν ξανά νευρωνικά μονοπάτια του εγκεφάλου που είτε έχουν γίνει πιο αδρανή (υπολειτουργούν) και «καταθλιπτικά» ή πιο υπερδραστήρια και «αγχωτικά». Η μίμηση της δραστηριότητας των κυμάτων θήτα θεωρείται ως μια εξέλιξη συγκριτικά με το rTMS για τη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης. Χρησιμοποιώντας διέγερση υψηλής συχνότητας (50Hz) σε ρυθμό θήτα, το iTBS μπορεί να μιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τη φυσική νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Η διέγερση του εγκεφάλου με αυτόν τον τρόπο έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι οδηγεί σε ενισχυμένη νευροπλαστικότητα.

Παρενέργειες iTBS

Η θεραπεία είναι ασφαλής, ανεκτή και γενικά με λίγες παρενέργειες. Συχνότερη παρενέργεια είναι ο πονοκέφαλος, που διαρκεί συνήθως τις πρώτες 3 ημέρες, και οι μυϊκές συσπάσεις στο πρόσωπο. Η πιο σοβαρή αλλά σπάνια παρενέργεια, είναι η κρίση επιληψίας.

Ποιο είναι καλύτερο, το rTMS ή iTBS;

Εχουν μια παρόμοια θεραπευτική αποτελεσματικότητα.

Η κλινική πραγματικότα είναι πως σε άλλους ασθενείς μπορεί να ταιριάζει καλύτερα (να είναι είτε πιο ανεκτό, με λιγότερες παρενέργειες, ή πιο αποτελεσματικό) το iTBS και σε άλλους το rTMS.

To κόστος του iTBS είναι και αυτό υψηλό, της τάξης των 1,500 ευρώ.

itbs, theta, θητα, εγκεφαλος, μαγνητης, μαγνητικος, διεγερση, θεραπεια, καταθλιψη, μαρτυριες

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα του iTBS;

Οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκουν ανακούφιση από τα συμπτώματα περίπου 6 μήνες έως ένα χρόνο. Τα αποτελέσματα λίγων ασθενών μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ένα χρόνο. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ποσοστό υποτροπής. Όσον αφορά την κατάθλιψη συγκεκριμένα τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι:

  • το 50% των ασθενών με ανθεκτική κατάθλιψη θα υποτροπιάσει μέσα σε 1 χρόνο (δηλαδή θα ξανακάνει καταθλιπτικό επεισόδιο), αν δεν κάνει κάποια θεραπεία συντήρησης.
  • και το 80% των ασθενών με ανθεκτική κατάθλιψη θα υποτροπιάσουν μέσα σε 3 χρόνια χωρίς κάποια θεραπεία συντήρησης.

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής κατάθλιψης

Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία της ανθεκτικής κατάθλιψης, του μετατραυματικού στρες,  ή άλλων ανθεκτικών ψυχιατρικών διαταραχών.

Φυσικές μέθοδοι για τη θεραπεία της κατάθλιψης χωρίς φάρμακα

Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπευτικές μέθοδοι που μπορούν να προσφέρουν πολλά στη θεραπεία της κατάθλιψης χωρίς φάρμακα. Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να προσφέρει πολλά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, όπως και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ χωρίς καμία παρενέργεια και χωρίς αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Με το EMDR μπορούν να αντιμετωπιστούν τα ψυχικά τραύματα που συνδράμουν στην κατάθλιψη. Συμπληρωματικά, η ουσιαστική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση όχι μόνο των συμπτωμάτων αλλά και των πραγματικών αιτιών της κατάθλιψης.