Κάνε το Τεστ
η σοφία στη ζωή μας, η αξία της σοφίας, γιατί είναι σημαντική η σοφία στη ζωή μας, συστατικά-κλειδιά της σοφία, πως να καλλιεργήσετε τη σοφία

Η αξία της σοφίας στη ζωή μας

Η αξία της Σοφίας

Η σοφία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη εξέλιξη. Όλοι μας βιώνουμε δυσκολίες και μαθαίνουμε να επιβιώνουμε. Η γνώση και η εμπειρία περνούν από τη μια γενιά στην άλλη και μας δίνουν το πλεονέκτημα επιβίωσης. Χωρίς σοφία δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε σήμερα, και αυτό είναι που κάνει την σοφία βασική αρχή της ζωής.

Τι είναι η σοφία;

Για να κατανοήσουμε γιατί η σοφία είναι βασική στη ζωή μας, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι η σοφία. Η σοφία είναι η γνώση του τι είναι αληθινό και πραγματικό, η κρίση και η ικανότητα να μάθουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη μας.

Μπορείτε να κατανοήσετε τα επίπεδα της σοφίας στη ζωή σας αν αναρωτηθείτε πως προσαρμόζεστε σε μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας, αν είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, προτάσεις και στην  κριτική, αν μπορείτε να λύσετε τα προβλήματα της καθημερινότητας, αν αποδέχεστε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τι είναι η σοφία και γιατί είναι τόσο σημαντική στην καθημερινότητά μας.

Η σοφία σημαίνει να χρησιμοποιείτε τις γνώσεις σας με δύο κυρίως τρόπους:

 1. Να αντιμετωπίζετε κάθε κατάσταση που προκύπτει ανάλογα με την γνώση που έχετε. Μπορεί να χρειαστεί να αποφασίσετε πως θα ξοδέψετε τα επιπλέον χρήματα που έχετε , να κάνετε αποταμίευση ή να αγοράσετε καινούργια ρούχα. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απόφαση, αλλά μπορείτε να διακρίνετε ποια είναι η πιο σοφή επιλογή.
 2. Να σκεφτείτε πως θα ζήσετε τη ζωή σας, τι είναι σημαντικό για εσάς, σε τι πιστεύετε. Ποιες είναι οι αξίες και οι πεποιθήσεις σας.

Και στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει μια σωστή απάντηση. Η σοφία δεν είναι σαν τη γνώση, που μπορείτε να την διαβάσετε σε κάποιο βιβλίο. Η σοφή επιλογή διαφέρει ανάλογα με την χρονική στιγμή, κάποιες φορές μπορεί να είναι σοφό να ακολουθήσετε τη συμβουλή των άλλων ενώ κάποιες άλλες φορές είναι πιο σοφό να μην τους ακούσετε καθώς εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους τι έχετε ανάγκη.

Συστατικά-κλειδιά της σοφίας

Προσαρμοστικότητα

Η προσαρμογή στην αλλαγή είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε για την επιβίωση μας. Χωρίς την προσαρμοστικότητα, είναι δεδομένο ότι δεν θα είχαμε επιβιώσει τόσα χρόνια. Είναι σημαντικό να προσαρμοζόμαστε όχι μόνο στις περιβαλλοντικές αλλαγές αλλά και στις ψυχικές και συναισθηματικές αλλαγές.

Ίσως μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην συναισθηματική και στην ψυχική μας κατάσταση είναι οι σχέσεις. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές. Χρειάζονται χρόνο για να επεξεργαστούν όσα συμβαίνουν και να προχωρήσουν. Για πολλούς είναι αναγκαία η βοήθεια. Συχνά, η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να προσφέρουν την κατάλληλη υποστήριξη και βοήθεια, αλλά ο ψυχοθεραπευτής έχει να σας προσφέρει περισσότερα.

Μαθήματα από τις εμπειρίες των άλλων

Η γνώση μπορεί συχνά να προέρχεται από τις εμπειρίες των άλλων αν έχετε την ικανότητα να ακούτε ενεργά. Όταν μοιράζεστε ιστορίες και απόψεις με τους άλλους κερδίζετε γνώση για τη ζωή και μπορείτε να την εφαρμόσετε στη δική σας ζωή. Την ίδια στιγμή, όταν ζητάτε από τους άλλους να μοιραστούν την ιστορία τους μαζί σας, μπορείτε να τους βοηθήσετε, καθώς μπορείτε να εκφράσετε μια νέα άποψη που δεν την είχαν σκεφτεί.

Ανοιχτό μυαλό  

Είναι πολύ σημαντικό να είστε ανοιχτοί σε νέες απόψεις, ιδέες και στην κριτική.  Με αυτό τον τρόπο μαθαίνετε νέους τρόπους για να βλέπετε τον κόσμο και να λύνετε τα προβλήματά σας. Επίσης αυτό σας διδάσκει να είστε ανθεκτικοί στις πεποιθήσεις, στις απόψεις, στις ιδέες και στον τρόπο ζωής των άλλων. Όταν επιτρέπετε στους άλλους να σας μεταφέρουν τη σοφία τους τότε εσείς κερδίζετε περισσότερη σοφία. Μην υποθέτετε ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες σας είναι η μόνη λύση.

Επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας

Μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να λύνετε τα προβλήματα της καθημερινότητας:

 • Ορίστε το πρόβλημα.
 • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους.
 • Βρείτε εναλλακτικές επιλογές.
 • Συγκρίνετε και αξιολογήστε την κάθε λύση.
 • Επιλέξετε την λύση που πιστεύετε ότι είναι πιο πιθανό να σας οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα.
 • Βάλτε σε εφαρμογή τη λύση σας.
 • Αξιολογήστε τα αποτελέσματα της επιλογής σας και δοκιμάστε μια άλλη αν η πρώτη δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πώς θα καλλιεργήσετε τη σοφία;

Οι σοφοί άνθρωποι βλέπουν με αισιοδοξία τη ζωή, πιστεύουν ότι κάθε πρόβλημα μπορεί να λυθεί και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ήρεμοι όταν έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις. Η νοημοσύνη είναι αναγκαία για την σοφία, αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετή. Η ικανότητα να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα, η ταπεινοφροσύνη και η ενδοσκόπηση συμβάλλουν στην σοφία.

Η σοφία είναι αποτέλεσμα των εμπειριών μας, αλλά οι εμπειρίες δεν μας κάνουν αυτόματα σοφότερους. Υπάρχουν πολλές κοινωνικές, συναισθηματικές και πνευματικές διαδικασίες που μετατρέπουν την εμπειρία σε σοφία.

Η σοφία προκύπτει από την επεξεργασία των εμπειριών του παρελθόντος. Οι σοφοί άνθρωποι ενσωματώνουν τις παρατηρήσεις και τις απόψεις στον τρόπο σκέψης τους, βλέπουν από διαφορετικές οπτικές μια κατάσταση και όχι με την λογική του άσπρου ή μαύρου. Όταν είστε ανοιχτοί σε νέους τρόπους σκέψης, μπορείτε να καλλιεργήσετε τη σοφία.

Η ισορροπία είναι ένα συστατικό κλειδί. Οι σοφοί άνθρωποι γενικά ενεργούν για το κοινό καλό αλλά φροντίζουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους, και προσπαθούν να επιτύχουν την αρμονία ανάμεσα στις απαιτήσεις και στους στόχους τους. Οι σοφοί άνθρωποι συχνά προσπαθούν να κατανοήσουν τα κίνητρα των άλλων ανθρώπων, αντί να τους κρίνουν για τη συμπεριφορά τους. Όταν κατανοείτε και σέβεστε τους άλλους, νιώθετε την αίσθηση του σκοπού.

Η σοφία είναι ένας συνδυασμός εμπειρίας και γνώσης. Η εμπειρία που αποκομίζουμε όταν διαχειριζόμαστε σοβαρές επαγγελματικές αποφάσεις ή επώδυνες προσωπικές συγκρούσεις οδηγούν σε γνώση, μάθηση και αντίληψη.

Όταν προσεγγίζετε μια απόφαση να είστε ανοιχτόμυαλοι, ταπεινοί, να εξετάζετε όλες τις οπτικές ώστε να φτάσετε στο σωστό συμπέρασμα. Αυτά τα χαρακτηριστικά βοηθούν να δείτε την μεγάλη εικόνα, να δείτε όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν μια κατάσταση , τις απαιτήσεις και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η σοφία αποκτάται όσο μεγαλώνουμε, ο καθένας μας σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να την καλλιεργήσει. Αναγνωρίστε τις αξίες, τις αρχές σας, να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και τους άλλους, επικεντρωθείτε στη διαδικασία της επίλυσης ενός προβλήματος και όχι στο αποτέλεσμα, μάθετε από τα λάθη σας και έτσι μπορείτε να γίνετε ένας πιο σοφός άνθρωπος.

Αποδεχτείτε τα πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε και αλλάξτε όσα μπορείτε

Το να μάθετε να αποδέχεστε καταστάσεις που δεν μπορούν να αλλάξουν είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για να κερδίσετε σοφία. Είναι σημαντικό για την ψυχική σας υγεία να αποδεχτείτε ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Η ανησυχία για πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στην συνολική σας ευεξία. Υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται με αυτό. Αντί να επικεντρώνεστε σε πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε καλό θα ήταν να συγκεντρωθείτε σε καταστάσεις που μπορούν να αλλάξουν. Η εφαρμογή αυτών των αλλαγών θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τον έλεγχο στη ζωή σας, να προχωρήσετε, και να κερδίσετε σοφία από την εμπειρία, την αποδοχή και την προσαρμοστικότητα.

Μάθετε από τα λάθη και τις εμπειρίες σας

Οι άνθρωποι συχνά παραπονιούνται και νιώθουν άσχημα με τον εαυτό τους όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελαν. Αντί λοιπόν να ακολουθείτε αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς, εξετάστε γιατί τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα θέλατε και επιδιορθώστε τα, αν μπορείτε. Η επίλυση των προβλημάτων σας και η αντίδρασή σας σε αυτά θα σας βοηθήσει να γίνετε πιο δυνατοί και να κερδίσετε σοφία για τις αντιξοότητες που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον. Πάρτε χρόνο για να επεξεργαστείτε τις εμπειρίες της καθημερινότητας και αυτό θα σας βοηθήσει να μάθετε από αυτές και να μην κάνετε τα ίδια λάθη. Ένας άλλος τρόπος μέσω του οποίου κερδίζετε σοφία είναι να ρωτάτε τους ανθρώπους που εμπιστεύεστε για τα μειονεκτήματά σας και στη συνέχεια να δουλεύετε σε αυτά ώστε να τα αλλάξετε. Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να μάθουν από τις εμπειρίες τους και τα λάθη τους.

Οι αποτυχίες είναι τελικά αυτές που οδηγούν στην επιτυχία

Οι προσπάθειες είναι αυτές που σας βοηθούν να αποκτήσετε ψυχική αντοχή. Η αποτυχία είναι μια εμπειρία μάθησης. Κάθε φορά που προσπαθείτε και αποτυγχάνετε , μαθαίνετε τι δεν λειτουργεί. Τελικά, μαθαίνετε τι είναι αυτό που θα σας οδηγήσει στην επιτυχία. Τα εμπόδια στη ζωή εξυπηρετούν ένα σκοπό, καθώς σας μαθαίνουν πως να επιλύετε τα προβλήματά σας. Μέσα από την αποτυχία αποκομίζετε σοφία και τελικά επιτυχία.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν κάποια χαρακτηριστικά που τους έχουν οδηγήσει στην επιτυχία:

 • Νιώθουν ευγνωμοσύνη
 • Συγχωρούν τους άλλους για τα λάθη τους
 • Επικροτούν τους άλλους για τις επιτυχίες τους
 • Αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα λάθη τους
 • Προσφέρουν συμβουλές χωρίς να είναι επικριτικοί
 • Θέτουν στόχους και δημιουργούν ένα πλάνο για την επίτευξή τους
 • Μαθαίνουν συνεχώς
 • Προσαρμόζονται και αγαπούν την αλλαγή

Τα χαρακτηριστικά αυτά τα έχουν κερδίσει μέσα από τις αποτυχίες, που τελικά οδηγούν στην επιτυχία τους.

Από τη στιγμή που θα κατανοήσετε την αξία της σοφίας, είναι πολύ πιο εύκολο να δείτε γιατί είναι τόσο σημαντική στη ζωή μας. Η σοφία περιλαμβάνει όλα όσα μαθαίνουμε από τη ζωή με τρόπο που μας επιτρέπει να επιτύχουμε και να έχουμε μια καλή ζωή. Οι περισσότεροι από εμάς θέλουν να έχουν μια ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή. Ο μοναδικός αληθινός τρόπος για να το επιτύχετε αυτό και να το διατηρήσετε μακροπρόθεσμα είναι η σοφία. Η σοφία μπορεί να βελτιώσει όλες τις πτυχές της ζωής σας, την σωματική, την ψυχική, την συναισθηματική σας υγεία, την προσωπική και την επαγγελματική σας ζωή.