Κάνε το Τεστ
Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού, Τι είναι το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού, Αιτίες συνδρόμου ξεχασμένου μωρού, Αποφυγή του συνδρόμου ξεχασμένου μωρού

Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού

Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού

Τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, ένα αυτοκίνητο μπορεί να θερμανθεί και να φτάσει σε επικίνδυνες θερμοκρασίες μέσα σε δέκα λεπτά. Ο θάνατος από υπερθερμία/θερμοπληξία είναι πολύ συχνή αιτία θανάτου σε μικρά παιδιά που μένουν μόνα στο αυτοκίνητο και είναι αποτέλεσμα του συνδρόμου ξεχασμένου μωρού.

Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία αν μείνουν μόνοι τους σε ένα αυτοκίνητο διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο θερμοπληξίας. Από το 1990, 1050 παιδιά έχουν πεθάνει από θερμοπληξία μέσα σε αυτοκίνητα. Δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι κάθε χρόνο κατά μέσο όρο πεθαίνουν 39 παιδιά επειδή μένουν ξεχασμένα στο αυτοκίνητο. Ένα παιδί δεν έχει την δυνατότητα να βγει από το αυτοκίνητο και να ξεκλειδώσει τις πόρτες του. Επίσης, το σώμα των παιδιών υπερθερμαίνεται 5 φορές πιο γρήγορα από το σώμα των ενηλίκων.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες γονιών στις περιπτώσεις θανάτου των παιδιών στο αυτοκίνητο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Είναι οι γονείς που πραγματικά ξεχνούν ότι το παιδί τους είναι στο αυτοκίνητο, οι γονείς που αναλαμβάνουν το ρίσκο και αφήνουν το παιδί τους στο αυτοκίνητο και οι γονείς που διαπράττουν ανθρωποκτονία από εγκληματική αμέλεια και εκ προθέσεως.

Τι είναι το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού;

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού αφορά σε ότι συμβαίνει όταν οι γονείς αφήνουν κατά λάθος ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί σε ένα κλειδωμένο αυτοκίνητο, και αυτό έχει συνήθως τραγικά αποτελέσματα. Είναι η ιατρική εξήγηση που περιγράφει πως ένας γονιός μπορεί να απομακρυνθεί από το αυτοκίνητο χωρίς να σκεφτεί ότι στο πίσω κάθισμα είναι το παιδί του.

Το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού συνήθως συμβαίνει όταν οι γονείς εστιάζουν στις μελλοντικές υποχρεώσεις τους. Έτσι, δεν δίνουν σημασία στην παρούσα στιγμή. Αυτή η νοοτροπία μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για ένα ήσυχο ή κοιμισμένο μωρό.

Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο προφίλ χαρακτήρα του γονέα που ξεχνά το παιδί του στο αυτοκίνητο. Το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού επηρεάζει όλους τους γονείς ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου, μορφωτικού επιπέδου, προσωπικότητας. Το να ξεχνά κάποιος το παιδί του στο αυτοκίνητο συχνά συμβαίνει όταν ο γονιός έχει αλλάξει την ρουτίνα του ή κάνει πολλά πράγματα ενώ είναι με το παιδί στο αυτοκίνητο.

Σε πολλές περιπτώσεις συνδρόμου ξεχασμένου μωρού, οι γονείς που συνήθως δεν πηγαίνουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό ή στη γυναίκα που το φροντίζει,  κάνουν την ίδια διαδρομή προς και από τη δουλειά κάθε μέρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς ακολουθούν τον ίδιο δρόμο χωρίς καν να το σκεφτούν. Όταν κάποιος κάνει κάτι χωρίς σκέψη, αυτό είναι κινητική μνήμη. Όταν κάποιος κάνει μια δραστηριότητα και χρησιμοποιεί την κινητική του μνήμη, απελευθερώνει χώρο στον εγκέφαλό του για να σκεφτεί όσα έχει να κάνει στο μέλλον. Ένα ήσυχο μωράκι ή ένα μικρό παιδί στο πίσω κάθισμα είναι εύκολο να μείνει ξεχασμένο από τους γονείς. Οι οποίοι μπορεί να ελέγχουν κάτι άλλο εκείνη τη στιγμή ή έχουν στο μυαλό τους το μέλλον.

Το 56% των θανάτων από θερμοπληξία στο αυτοκίνητο συμβαίνουν όταν οι γονείς αφήνουν τα παιδιά στο αυτοκίνητο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους ένα παιδί μπορεί να πεθάνει σε ένα όχημα. Στο 28% των περιπτώσεων, το παιδί αποκτά πρόσβαση στο αυτοκίνητο χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς. Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουν οι γονείς την δεύτερη περίπτωση είναι να έχουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου καλά φυλαγμένα.

Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού, Τι είναι το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού, Αιτίες συνδρόμου ξεχασμένου μωρού

Η αιτία του συνδρόμου είναι το στρες

Τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει και το καλοκαίρι είναι εδώ, επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες σημαίνουν ότι μέσα σε ένα αυτοκίνητο η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα. Και είναι εύκολο οι γονείς να ξεχνούν το παιδί τους στο πίσω κάθισμα  ενώ τρέχουν για να κάνουν τις δουλειές τους. Όμως αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Σύμφωνα με τις μελέτες μια από τις κύριες αιτίες για τα κενά μνήμης, όπως το να ξεχνά κάποιος το παιδί του στο αυτοκίνητο, είναι το άγχος, ειδικά το στρες που αντιμετωπίζουν οι γονείς καθημερινά.

Το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού δεν είναι πρόβλημα παραμέλησης, αλλά ένα πρόβλημα μνήμης.

Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, σε κάθε άνθρωπο ή γονέα. Ανεξάρτητα με το τι πιστεύετε για τον εαυτό σας, αυτό μπορεί να συμβεί.

Όταν ο καιρός είναι καλός και κάνει ζέστη, η ρουτίνα μας αλλάζει. Μπορεί να θέλετε να γυρνάτε πιο γρήγορα στο σπίτι από τη δουλειά. Ίσως να έχετε ραντεβού σε ένα γιατρό και στο οδοντίατρο ή να κάνετε πράγματα που είναι δύσκολο να γίνουν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς των παιδιών.

Με ποιους τρόπους μπορούν να αποφύγουν οι γονείς το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού;

  • Να έχουν ένα λούτρινο ζωάκι στο αυτοκίνητο. Κάθε φορά που βάζουν το παιδί τους στο καθισματάκι του , μπορούν να βάζουν το ζωάκι στη θέση του συνοδηγού.
  • Πάντα να ελέγχουν τις θέσεις του αυτοκινήτου πριν απομακρυνθούν από αυτό. Όταν έχουν συνηθίσει να τσεκάρουν το αυτοκίνητο μπορεί να σώζουν το παιδί τους από τη θερμοπληξία.
  • Να συνηθίζουν να ανοίγουν την πίσω πόρτα του αυτοκινήτου κάθε φορά που παρκάρουν. Με αυτό τον τρόπο θα ελέγχουν αν το μωρό τους είναι στην πίσω θέση.
  • Να αφήνουν την αλλαξιέρα στη θέση του συνοδηγού. Η αλλαξιέρα και το μωρό πάνε μαζί, και έτσι η παρουσία της θα τους υπενθυμίζει ότι το μωρό είναι στο πίσω κάθισμα.
  • Να βάζουν το κάθισμα του μωρού στη μέση της πίσω θέσης. Αν το αυτοκίνητο τους επιτρέπει να το κάνουν αυτό, είναι πιο εύκολο να βλέπουν το παιδί.
  • Να έχουν το νου τους αν αλλάξει κάτι στη ρουτίνα τους. Αν και συνήθως οι οδηγοί είναι σε εγρήγορση, είναι εύκολο να ξεχαστούν όταν κάνουν την ίδια διαδρομή επανειλημμένα. Οι γονείς δεν πρέπει να αφήνουν το μυαλό τους να τρέχει.

Υπευθυνότητα των γονέων 

Σε αρκετές περιπτώσεις στο σύνδρομο ξεχασμένου παιδιού, οι γονείς ξεχνούν το μωρό επειδή έχουν την προσοχή τους στο τηλέφωνο ή στέλνουν μηνύματα.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να δείχνουν υπευθυνότητα και να φροντίζουν για την ασφάλεια των παιδιών τους.

Ασφάλεια των παιδιών 

Το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού δεν είναι πρόβλημα παραμέλησης, αλλά ένα πρόβλημα μνήμης. Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, σε κάθε άνθρωπο ή γονέα. Ανεξάρτητα με το τι πιστεύετε για τον εαυτό σας, αυτό μπορεί να συμβεί.

Οι γονείς είναι ανάγκη να φροντίζουν για την ασφάλεια των παιδιών τους. Φυσικά, για να μπορούν να είναι οι γονείς σε εγρήγορση πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους, να ξεκουράζονται  και να μην φτάνουν στα πρόθυρα του burnout. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορούν να βρουν τρόπους να ηρεμούν και να φροντίζουν τα παιδιά τους.