Κάνε το Τεστ
άγχος, θεραπεία άγχους, συμπτώματα άγχους, ψυχοθεραπεία για το άγχος

Θεραπεία άγχους

Θεραπεία Άγχους

Τι είναι το άγχος;

Το άγχος αποτελεί ουσιαστικά ένα σύστημα συναγερμού για το σώμα μας, που ενεργοποιείται όταν υπάρχει κάτι επικίνδυνο στο περιβάλλον μας και κινδυνεύει η επιβίωσή μας. Αυτό το σύστημα είναι χρήσιμο όταν υπάρχει μια απειλή στο περιβάλλον ή όταν πρέπει να πάρουμε μια γρήγορη απόφαση, όπως για παράδειγμα όταν οδηγούμε και δούμε ένα εμπόδιο ή κίνηση μπροστά μας. Ωστόσο, όταν είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση για κάποιο επικείμενο κίνδυνο εξαντλούμαστε ενεργειακά, πράγμα το οποίο μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις εξαιτίας των αμυντικών μηχανισμών και του φόβου.

Συμπτώματα του άγχους

Μερικά σημάδια που δείχνουν ότι ο μηχανισμός του άγχους είναι συνεχώς ενεργός περιλαμβάνουν:

 • Υπερβολική ανησυχία και βομβαρδισμό σκέψεων, δυσκολεύεστε να ηρεμήσετε.
 • Αναστάτωση, δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε, μια σταθερή αίσθηση φόβου και απελπισίας.
 • Συνεχή εξουθένωση και κόπωση.
 • Μυϊκή ένταση, χρόνιος πόνος, πόνοι στη μέση, ναυτία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
 • Δυσκολία στη συγκέντρωση.
 • Αποφυγή υποχρεώσεων και αναβλητικότητα.
 • Νευρικότητα, ζαλάδα, εφίδρωση.
 • Δυσκολία στην αναπνοή, σφίξιμο στο στήθος, ταχυπαλμία.
 • Κοινωνικό άγχος.
 • Κρίσεις πανικού.
 • Δυσκολία στον ύπνο ή στο να παραμείνετε κοιμισμένοι.
 • Εκνευρίζεστε και θυμώνετε εύκολα.

Η εμπειρία σας είναι μοναδική

Ανάλογα με το πολιτισμικό σας υπόβαθρο, το DNA σας, την ανατροφή σας και την προσωπικότητά σας, βιώνετε ορισμένα συμπτώματα άγχους. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν το στρες με σωματικά συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, η ζαλάδα, η εφίδρωση, ο πόνος στο στομάχι, η μυϊκή ένταση ή οι πονοκέφαλοι. Άλλοι με ψυχικά συμπτώματα, δηλαδή μπορεί να νιώθουν νευρικοί, ευερέθιστοι και ανήσυχοι. Μερικές φορές είναι ξεκάθαρες οι αιτίες που σας προκαλούν άγχος και κάποιες άλλες η πηγή του άγχους είναι άγνωστη. Το άγχος μπορεί να συνυπάρχει με άλλες ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, τα ψυχικά τραύματα ή οι διατροφικές διαταραχές.

Δεδομένων των πολλών μορφών του άγχους, είναι μερικές φορές δύσκολο να το αναγνωρίσετε. Σύμφωνα με μελέτες υπολογίζεται ότι το 20% των ενηλίκων έχει κάποια μορφή άγχους. Για αυτό να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτό. Με την κατάλληλη υποστήριξη, μπορείτε να μάθετε να ηρεμείτε και να ξανακερδίσετε τον έλεγχο της ζωής σας.

Τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να είναι εξουθενωτικά. Ίσως να δυσκολεύεστε να πάτε στο σχολείο, να είστε λειτουργικοί στη δουλειά σας, να ανταποκρίνεστε στις οικογενειακές και φιλικές σας υποχρεώσεις και να φροντίζετε τον εαυτό σας. Όταν το άγχος αρχίζει να επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή σας λειτουργικότητα, ίσως να είναι η στιγμή να ζητήσετε βοήθεια για τη θεραπεία του. Αυτός ο μηχανισμός έχει να σας πει κάτι σημαντικό για το σώμα σας και δεν είναι εύκολο να τον καταστείλετε, μέχρι να μπορέσετε να αφουγκραστείτε το σώμα σας και να αλλάξετε τη στάση ζωή σας. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα, αλλά επίσης να εξερευνήσετε τις ρίζες του άγχους σας με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας για να αποκτήσετε μακροχρόνια ανακούφιση και να κάνετε τις επιθυμητές αλλαγές στη ζωή σας.


Ψυχοθεραπεία για το άγχος

Όταν ξεκινάτε ψυχοθεραπεία για το άγχος, ο ψυχοθεραπευτής πρώτα από όλα θα ακούσει την ιστορία σας και θα προσπαθήσει να σας κατανοήσει. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη συζήτηση για τους παράγοντες άγχους, τα συμπτώματα, τη δυναμική των σχέσεων σας, τις εμπειρίες του παρελθόντος, το οικογενειακό ιστορικό, το κοινωνικοπολιτικό σας υπόβαθρο, την κουλτούρα σας, την προσωπικότητά σας, τις δεξιότητές σας, τα μοτίβα που έχετε παρατηρήσει στη ζωή σας, τις δυνάμεις σας και την αντοχή σας κλπ.  Στη συνέχεια θα συζητήσετε για τα θέματα που σας απασχολούν περισσότερο και θα τα ψάξετε πιο βαθιά. Πιστεύω ότι τα συναισθήματά μας δίνουν ενδείξεις για τη μεγαλύτερη εικόνα και είναι επίσης η κινητήριος δύναμη για την αλλαγή. Στη συνέχεια θα εξερευνήσετε τα συναισθήματα σας και θα προσπαθήσετε με τον ψυχοθεραπευτή σας να αποκρυπτογραφήσετε τι προσπαθεί να σας πει το άγχος σας. Επίσης θα δουλέψετε τις δεξιότητες διαχείρισης ή θα μάθετε νέες, καλύτερες για να μπορείτε να αντιμετωπίσετε καλύτερα το στρες και τα έντονα συναισθήματα. Το άγχος είναι μοναδικό για κάθε άνθρωπο για αυτό και η θεραπεία διαφέρει μεταξύ των ατόμων. Επίσης αυτό σημαίνει ότι η διάρκεια της ψυχοθεραπείας διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της ιστορίας σας, την προσωπικότητά σας, τις σχέσεις σας και τη ζωή σας.

Πώς θα καταλάβω αν υπάρχει πρόοδος στην ψυχοθεραπεία;

Η πρόοδος στην ψυχοθεραπεία δεν έχει γραμμική πορεία στην πάροδο του χρόνου, αλλά είναι ένα κυκλικό ταξίδι προς την υγεία και την επούλωση. Στην ψυχοθεραπεία ίσως να νιώθετε ότι περιστρέφεστε γύρω από τα ίδια θέματα, αλλά κάθε φορά που ασχολείστε με αυτά πάτε και πιο βαθιά. Μέσω των αποτελεσματικών στρατηγικών αντιμετώπισης, θα μπορέσετε να αναγνωρίσετε τις πιο επώδυνες πτυχές της ζωής σας και να μειώσετε τα συμπτώματα που υπονομεύουν την καθημερινότητά σας. Από αυτό το σημείο και μετά, μπορείτε να φτάσετε βαθιά και να εξερευνήσετε τις ρίζες της ανησυχίας σας (αρκετά συχνά οι ρίζες αυτές είναι στην παιδική ηλικία και στις σχέσεις με τους γονείς). Όταν παρατηρείτε σημαντική βελτίωση στη διάθεση, στις σχέσεις και στη λειτουργικότητα σας, μπορείτε να στρέψετε την ενέργειά σας στην πρόληψη του άγχους στο μέλλον και να εξερευνήσετε τρόπους που να ταιριάζουν σε εσάς ώστε να ζήσετε μια ζωή γεμάτη ελπίδα, χαρά και  ικανοποίηση.

Για να αποκομίσετε τα μέγιστα από την ψυχοθεραπεία, χρειάζεται να αναλάβετε το δικό σας μερίδιο ευθύνης στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας: να είστε συνεπείς, να επικοινωνείτε εγκαίρως για τις ακυρώσεις των συνεδριών σας, να σκέφτεστε από πριν όσα θέλετε να συζητήσετε στην συνεδρία, να ολοκληρώνετε τις εργασίες σας, να είστε έτοιμοι και να έχετε κίνητρα για να κάνετε αλλαγές στη ζωή σας,  να αξιολογείτε την εποικοδομητική κριτική, να παίρνετε ρίσκα, να δοκιμάζετε νέα πράγματα και να εφαρμόζετε νέες στρατηγικές διαχείρισης στη ζωή σας.

Είστε ένα μοναδικό άτομο, και ίσως να μην είναι η πρώτη φορά που έχετε θέματα άγχους και ζητάτε την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Ως ψυχοθεραπευτής προσφέρω μια ολιστική προσέγγιση με όλες τις διαθέσιμες ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις (ψυχοθεραπεία, ομοιοπαθητική, βελονισμός, EMDR) για να αντιμετωπίσετε το άγχος σας. Μαζί μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος, τα ψυχικά τραύματα, τα προβλήματα στις σχέσεις σας ώστε να μπορέσετε να κάνετε μακροχρόνιες αλλαγές και να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ζωής στο μέλλον.