Το αίμα μας περιέχει ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και πλάσμα. Τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν μόνο το 1% του αίματος, αλλά έχουν πολύ σημαντικό ρόλο, και είναι γνωστά ως λευκοκύτταρα. Ποιος όμως είναι ο ρόλος τους στον οργανισμό μας; Ποια είναι η σύνδεση των λευκών αιμοσφαιρίων με το άγχος;
Αρχικά, μας προστατεύουν από τις ασθένειες και τα νοσήματα. Σκεφτείτε τα λευκά αιμοσφαίρια ως πολεμιστές του ανοσοποιητικού μας. Κατά μία έννοια, είναι συνεχώς σε πόλεμο. Ρέουν στην κυκλοφορία του αίματος και καταπολεμούν τους ιούς, τα βακτήρια, και άλλους ξένους εισβολείς που απειλούν την υγεία μας. Όταν το σώμα μας είναι σε κατάσταση στρες και δέχεται επίθεση, τα λευκά αιμοσφαίρια είναι έτοιμα να καταστρέψουν τους επιβλαβείς παράγοντες και να αποτρέψουν κάθε ασθένεια.
Η σύνθεση των λευκών αιμοσφαιρίων συμβαίνει στο μυελό των οστών, και παραμένουν αποθηκευμένα στο αίμα και στους λεμφικούς ιστούς. Επειδή κάποια λευκά αιμοσφαίρια, τα ουδετερόφιλα, έχουν διάρκεια ζωής μικρότερη από μια ημέρα, ο μυελός των οστών συνθέτει συνεχώς λευκά αιμοσφαίρια.
Οι κατηγορίες των λευκών αιμοσφαιρίων περιλαμβάνουν:
Το άγχος είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας. Σε καταστάσεις στρες το σώμα μας παράγει υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης. Η κορτιζόλη ενισχύει το ανοσοποιητικό και περιορίζει τη φλεγμονή. Αλλά όταν το στρες είναι χρόνιο, το σώμα μας συνηθίζει τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα. Και αυτή η κατάσταση ανοίγει την πόρτα στη φλεγμονή.
Επιπλέον, το στρες μειώνει τον αριθμό των λεμφοκυττάρων στο σώμα και των λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Όσο πιο χαμηλός είναι ο αριθμός των λεμφοκυττάρων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τους ιούς, όπως αυτούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.
Τα υψηλά επίπεδα στρες επίσης προκαλούν κατάθλιψη, και αυξάνουν τις πιθανότητες φλεγμονής. Μακροπρόθεσμα, η φλεγμονή ταλαιπωρεί το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να λειτουργεί σωστά για να μας προστατεύει.
Το άγχος μπορεί να οδηγεί στην υπερπαραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος κατά των ασθενειών. Όμως ο αυξημένος αριθμός των κυττάρων μπορεί να παραμένει στα τοιχώματα των αρτηριών, να περιορίζει την ροή του αίματος και να συμβάλλει στο σχηματισμό θρόμβων που μπορεί να προκαλούν απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων σε όλο το σώμα. Άρα, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα, χωρίς να είναι απολύτως ξεκάθαρος ο μηχανισμός μέσω του οποίου αυτό συμβαίνει. Βέβαια, εκτός από το άγχος υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στα νοσήματα του καρδιαγγειακού όπως η αρτηριακή πίεση, οι γενετικοί παράγοντες, η υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα.
Η κατάθλιψη και το άγχος είναι δύο πολύ συχνές διαταραχές της διάθεσης που έχουν άμεση σχέση με την συστηματική φλεγμονή. Τα αυξημένα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων έχουν σχέση με αρνητικές επιδράσεις σε πολλές ψυχικές διαταραχές. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι ένας μη ειδικός δείκτης της φλεγμονής ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν σχέση με άλλους δείκτες της φλεγμονής. Ίσως να υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στους αιματολογικούς δείκτες της φλεγμονής και τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.
Τα στοιχεία των μελετών δείχνουν ότι η κατάθλιψη και το άγχος έχουν σχέση με τους δείκτες της φλεγμονής, ειδικά τα αυξημένα επίπεδα των λευκών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να είναι χαμηλός για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί να καταστρέφονται πολύ γρήγορα από ότι το σώμα μπορεί να τα αντικαταστήσει. Ή ο μυελός των οστών μπορεί να μην συνθέτει αρκετά λευκά αιμοσφαίρια ώστε να παραμένουμε υγιείς. Όταν τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων είναι χαμηλά , έχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο για οποιαδήποτε ασθένεια ή λοίμωξη, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή βλάβη για την υγεία.
Για τον έλεγχο των λευκών αιμοσφαιρίων μπορούν να γίνουν εξετάσεις αίματος. Αν ο αριθμός τους είναι χαμηλός ή υψηλός τότε μπορεί να υποδεικνύει κάποια διαταραχή των λευκών αιμοσφαιρίων.
Ένας αριθμός ασθενειών και καταστάσεων επηρεάζουν τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων όπως:
Η διαχείριση του στρες είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την ευεξία μας αλλά και για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Μπορούμε να κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που θα έχουν μακροπρόθεσμες θετικές επιδράσεις:
Αν νιώθετε ότι το άγχος σας είναι έντονο και δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε με τους παραπάνω τρόπους καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ είναι θεραπευτικές επιλογές με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του άγχους.Αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχους