Κάνε το Τεστ
αγάπη, τι σημαίνει αγαπώ, σημασία αγάπης

Αγαπώ σημαίνει…

Τι σημαίνει αγαπώ;

Σύμφωνα με τον Έρικ Φρομ η αγάπη είναι τέχνη και επομένως απαιτεί προσωπική προσπάθεια για να την κατακτήσουμε. Λανθασμένα όμως επικρατεί η άποψη ότι η αγάπη είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα, που προκύπτει χωρίς κόπο ή είναι θέμα τύχης. Επίσης, το ενδιαφέρον των περισσοτέρων εστιάζεται στο πως να κατακτήσουν την αγάπη των άλλων και όχι πως να προσφέρουν αγάπη. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν πολλά άρθρα που είναι αφιερωμένα στους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να κερδίσει την αγάπη των άλλων. Αντίθετα, δεν έχει αφιερωθεί η αντίστοιχη ενέργεια και χρόνος στο να ερευνήσουν οι άνθρωποι όσα χρειάζεται να ξέρουν για την αγάπη και την τέχνη της. Η αγάπη όμως είναι τέχνη, όπως ακριβώς και η ζωή. Για να δούμε όμως τι σημαίνει αγαπώ…

Τι σημαίνει "αγαπώ";

Αγαπώ σημαίνει… οι δύο να γίνονται ένας και ταυτόχρονα να διατηρούν την ατομικότητά τους. Όποιος αγαπά μπορεί ταυτόχρονα να νικήσει το αίσθημα απομόνωσης, χωρίς όμως να πάψει να είναι ο εαυτός του.

Αγαπώ σημαίνει ελευθερία… Να αφήνεις τον άλλον άνθρωπο, να αναπνέει, να κινείται ελεύθερος, να έρχεται σε εσένα επειδή το θέλει και όχι επειδή πρέπει. Ελευθερία να φύγει αν το θελήσει και να μην κοιτάξει πίσω. Γιατί μόνο όταν κάποιος μένει κοντά σου με τη θέλησή του, μπορείς να τον νιώσεις αληθινά κοντά σου.

Αγαπώ σημαίνει εμπιστοσύνη… Να κοιτάς τα μάτια του άλλου και να είσαι σίγουρος ότι λέει την αλήθεια. Να τον βλέπεις να προχωρά και να ξέρεις πως πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση. Να φανερώνεις τις αδυναμίες σου και να ξέρεις πως δε θα τις χρησιμοποιήσει εναντίον σου. Να έχεις πίστη στην παρουσία του, στον χαρακτήρα του, στην ανταπόδοση της αγάπης.

Αγαπώ σημαίνει θαυμασμός… Να θαυμάζεις τον άνθρωπο που αγαπάς για όλα τα θετικά του και να εστιάζεις σ’ αυτά, συγχωρώντας τις αδυναμίες του. Να τον θαυμάζεις για τα χαρίσματα που τον κάνουν μοναδικό, για τα εμπόδια που ξεπέρασε, για τις δυσκολίες που τον έκαναν δυνατότερο και για τις αξίες που έχει.

Αγαπώ σημαίνει συγχώρεση… Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη και εκείνη τη στιγμή που λυγίζουν, έχουν ανάγκη έναν ώμο να «γείρουν» πάνω του, χωρίς επικρίσεις, αλλά με κατανόηση. Αγαπώ σημαίνει δίνω ευκαιρίες σε κάποιον να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Στέκομαι δίπλα του στα καλά και στα άσχημα, δεν περιμένω να είναι τέλειος, περιμένω να είναι αληθινός και να έχει καλή πρόθεση και διάθεση αυτοβελτίωσης.

Αγαπώ σημαίνει υπομονή….Οι άνθρωποι θέλουν χρόνο για να ανθίσουν, να ανοιχτούν να εμπιστευτούν. Όταν αγαπάς αυτός ο χρόνος δε σε κουράζει, αντίθετα σου φαίνεται απλό να περιμένεις, και κάθε ανταμοιβή όσο και να καθυστερεί, νιώθεις πως είναι θείο δώρο. Στο τέλος νιώθεις ότι άξιζε τον κόπο η προσμονή.

αγαπη, αγαπω, τι σημαινει

Ακόμη αγαπώ σημαίνει...

Αγαπώ σημαίνει απουσία εγωισμού… Είναι δύσκολο να νιώσει βαθιά αγάπη κάποιος που κυριαρχείται από εγωισμό, καθώς στην αγάπη πρέπει να ξέρεις να δίνεις και ο εγωιστής έχει μάθει να ζητάει ή μάλλον να απαιτεί. Αποζητά φροντίδα, αναγνώριση, αποδοχή. Επίσης, ο εγωιστής δε σέβεται την ανάγκη του άλλου για εμπιστοσύνη και για ελευθερία. Όπως όμως ειπώθηκε και παραπάνω, η αληθινή αγάπη προϋποθέτει αυτά τα δύο στοιχεία. Στην αληθινή αγάπη κανείς δε μένει λόγω της απαίτησης του άλλου. Αντίθετα η παραμονή του και η προσφορά του είναι αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησης και πηγαίας εσωτερικής ανάγκης.

Αγαπώ σημαίνει φροντίζω… Πώς θα μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι κάποιος αγαπάει τα λουλούδια, αν τα πατάει και τα κόβει, ή αν δεν τα ποτίζει;  Πώς θα μπορούσαμε να πιστέψουμε πώς μια μάνα αγαπάει τα παιδιά της, αλλά ξεχνάει να τα ταΐσει; Η φροντίδα λοιπόν αποτελεί θεμέλιο λίθο της αγάπης, και η απουσία φροντίδας είναι αρκετή για να αμφισβητήσουμε την ύπαρξη αγάπης.

Αγαπώ σημαίνει σέβομαι… Σέβομαι τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου, παρά τα ελαττώματά του, τις αδυναμίες του, τις παραξενιές του. Τον σέβομαι, πιστεύω στην αξία του και του το δείχνω. Τι αξία θα είχε το να αγαπάμε κάποιον αν τον υποτιμούμε συνεχώς…;

Αγαπώ σημαίνει γίνομαι καλύτερος… Εξελίσσομαι και βελτιώνω τα τρωτά μου σημεία. Αυτό το κάνω κυρίως για μένα, αλλά το  κάνω και για τους άλλους. Η δική μου βελτίωση προκαλεί σταδιακή βελτίωση και στις σχέσεις μου, οπότε λειτουργεί θετικά και για τους ανθρώπους που αγαπώ.

Αγαπώ σημαίνει είμαι εδώ… Δείχνω την αγάπη μου με την παρουσία μου. Είμαι εδώ στις δύσκολες στιγμές, στηρίζω, συμπαραστέκομαι, βοηθάω. Έχω έναν παρηγορητικό λόγο να προσφέρω και συμβάλλω στην αντιμετώπιση των πρακτικών δυσκολιών. Όμως δεν «είμαι εδώ» μόνο στις λύπες, αλλά και στις χαρές. Χαίρομαι με τη χαρά του άλλου, χωρίς να συγκρίνω, χωρίς να ζηλεύω…Χαίρομαι ειλικρινά και από τα βάθη της καρδιάς μου, και επικοινωνώ αυτή τη χαρά στο άτομο που αγαπώ. Τέλος, είμαι εδώ και στα απλά καθημερινά πράγματα, η συντροφιά στο μεσημεριανό φαγητό, η παρέα σε έναν περίπατο και γενικότερα σε ό,τι περιλαμβάνει μοίρασμα στιγμών και κοινές εμπειρίες.

Τελικά αγαπώ σημαίνει...

Αγαπώ σημαίνει είμαι αληθινός/αληθινή… Δεν προσποιούμαι κάτι άλλο για να κερδίσω ή να διατηρήσω την αγάπη. Άλλωστε το ψέμα είναι πρόσκαιρο και η αλήθεια πάντα φανερώνεται. Επομένως, μόνο μια αγάπη που στηρίζεται στην αλήθεια μπορεί να έχει διάρκεια και γερές βάσεις. Το να προσπαθούμε να δείχνουμε μια ωραιοποιημένη εικόνα του εαυτού μας είναι εξαντλητικό και ψυχοφθόρο. Βέβαια, άλλο η προσποίηση και άλλο η αλλαγή και η εξέλιξη. Είμαι αληθινός δε σημαίνει ότι περιμένω οι άλλοι να δεχτούν αδιαπραγμάτευτα τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα μου χωρίς να κάνω καμία προσπάθεια να τα βελτιώσω. Ωστόσο, αυτή η τάση για αλλαγή πρέπει να πηγάζει από ενδογενή κίνητρα, όπως η εσωτερική ανάγκη βελτίωσης και όχι από εξωγενή. Δε θα πρέπει δηλαδή να «αλλάξω» για να γίνω αποδεκτός/ή. Αλλάζω από ελεύθερη βούληση και εσωτερική ανάγκη αυτοβελτίωσης, και αυτό αβίαστα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας των σχέσεων που δημιουργώ.

Η αγάπη είναι ένα υπέροχο ταξίδι

Η αγάπη είναι ένα υπέροχο ταξίδι με απεριόριστες κενές θέσεις…Σε κάποιους φαίνεται εξαντλητικό, σε κάποιους προκαλεί ανασφάλεια για τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει. Το σίγουρο είναι πως αξίζει τον κόπο να κάνεις αυτό το ταξίδι, γιατί η ζωή χωρίς αγάπη, στερείται νοήματος. Ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει να νιώθει πλήρης ακόμα κι αν στερείται κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα ελεύθερο χρόνο, οικονομική άνεση κ. α. Με κανέναν άλλο τρόπο όμως δεν καλύπτεται το κενό της αγάπης. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορούν να βοηθήσουν τον κάθε άνθρωπο να ανακαλύψει το ταξίδι της αγάπης.