Κάνε το Τεστ
υγιείς σχέσεις, χαρακτηριστικά υγιών σχέσεων, οφέλη υγιών σχέσεων, πως θα δημιουργήσετε υγιείς σχέσεις, οι υγιείς σχέσεις ωφελούν την υγεία

Υγιείς σχέσεις: τα οφέλη τους στην υγεία

Υγιείς Σχέσεις

Οι μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα την σημασία των σχέσεων για την καλή μας υγεία. Οι άνθρωποι με υγιείς σχέσεις έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά το άγχος και γενικά έχουν μια πιο υγιή και καλή ζωή.

Οι άνθρωποι χωρίς υγιείς σχέσεις είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν θέματα κατάθλιψης, να έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους σύστημα και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Χαρακτηριστικά υγιών σχέσεων

Οι άνθρωποι στις υγιείς σχέσεις χρειάζονται αγάπη και υποστήριξη. Βοηθούν ο ένας τον άλλο πρακτικά και συναισθηματικά. Είναι εκεί για τα καλά και τα άσχημα.

Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στα εξής:

 • σεβασμό
 • εμπιστοσύνη
 • ανοιχτή επικοινωνία
 • ισότητα
 • κοινά ενδιαφέροντα
 • κατανόηση
 • ειλικρίνεια
 • φροντίδα

Οφέλη υγιών σχέσεων

Οι άνθρωποι που έχουν υγιείς σχέσεις είναι πιο πιθανό να νιώθουν ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Είναι λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Οι υγιείς σχέσεις:

 • αυξάνουν την αίσθηση της αξίας
 • δίνουν αυτοπεποίθηση
 • υποστηρίζουν την αυτοβελτίωση

Η επικοινωνία είναι το κλειδί για τις υγιείς σχέσεις

Οι σχέσεις είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ζωής μας και χρειάζονται φροντίδα, χρόνο και ενέργεια για να ευημερήσουν και να διατηρηθούν.

Εμπιστοσύνη

Το ασφαλές συναίσθημα της εμπιστοσύνης βοηθά ένα άτομο να δείχνει τις ευαισθησίες του χωρίς να φοβάται την κριτική, την εγκατάλειψη ή την προδοσία. Η εμπιστοσύνη ενισχύεται όταν κάποιος εκφράζει την ανάγκη για συναισθηματική υποστήριξη.

Ενεργή ακρόαση

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δείξετε σε κάποιον ότι τον νοιάζεστε είναι να τον ακούσετε με ανοιχτό μυαλό και αμέριστη προσοχή. Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσετε την τηλεόραση και τίποτα δεν θα αποσπάσει την προσοχή σας. Η επαφή με τα μάτια βοηθά να κατανοήσετε τι σας λέει το άλλο άτομο χωρίς να σας παρασύρει η άποψή σας.

Ευαλωτότητα

Η ευαλωτότητα, είναι η διαδικασία στην οποία ανοίγεστε ειλικρινά σε κάποιο άλλο άτομο σε συναισθηματικό επίπεδο, είναι το κλειδί για τις δυνατές σχέσεις. Μέχρι να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας, ακόμη και όταν δεν είναι ευχάριστα, δεν μπορείτε να δημιουργήσετε δεσμούς εμπιστοσύνης και οικειότητας. Η ευαλωτότητα είναι η κόλλα που κρατά μια σχέση.

Διαχείριση διαφωνιών

Η ξεκάθαρη και ανοιχτή επικοινωνία, ο αμοιβαίος σεβασμός και η συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων είναι χαρακτηριστικά των υγιών σχέσεων. Οι άνθρωποι που διαχειρίζονται με επιτυχία τις διαφωνίες δεσμεύονται στο να αναλύουν τις καταστάσεις και να βρίσκουν λύσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου που εμπλέκεται. Για να γίνει αυτό, και τα δύο άτομα πρέπει να ακούνε ενεργά και να μιλάνε με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο.

Ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα από τα πιο θετικά συναισθήματα, που ενδυναμώνει τις σχέσεις. Η έκφραση της ευγνωμοσύνης μπορεί να είναι ένα απλό ευχαριστώ.

Συγχώρεση

Οι διαφωνίες είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι σε κάθε σχέση. Το πως επιλέγετε να τις διαχειρίζεστε είναι πολύ σημαντικό. Όταν επιλέγετε να συγχωρήσετε τον άλλον, και να αφήσετε πίσω σας το θυμό αυτό έχει θετική επίδραση σε εσάς προσωπικά.

Συμπόνια

Η προθυμία να είστε ευγενικοί και μη επικριτικοί με τους άλλους όταν βλέπετε ότι δεν είναι καλά ή δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες τους ονομάζεται συμπόνια. Δεν είναι ανάγκη να πάρετε τον πόνο των άλλων ή να ρουφήξετε όλα τα αρνητικά συναισθήματα. Η συμπόνια σημαίνει ότι κατανοείτε πως νιώθει κάποιος και  πιστεύετε σε αυτόν ακόμη και αν ο ίδιος δεν πιστεύει στον εαυτό του.