Κάνε το Τεστ
emdr , που βοηθά το emdr, ψυχικο τραυμα

Προβλήματα που αντιμετωπίζονται με την θεραπεία EMDR

Σε ποιες περιπτώσεις βοηθά το EMDR

Πως βοηθάει το EMDR στην ανάρρωση από ένα ψυχικό τραύμα;

Το EMDR (απευαισθητοποίηση και επανεπεξεργασία βιωμάτων), είναι μια νέα ψυχοθεραπευτική μέθοδος, η οποία είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των ψυχικών τραυμάτων και του άγχους, των κρίσεων πανικού, των δυσάρεστων αναμνήσεων, του μετατραυματικού στρες και πολλών άλλων ψυχικών προβλημάτων που μπορεί να έχουν προκαλέσει. Αυτές οι καταστάσεις από μόνες τους είναι δύσκολες και χρειάζονται πολύ χρόνο για να θεραπευτούν, αλλά το EMDR μπορεί να διευκολύνει και να επιταχύνει την ανάρρωση. Το EMDR θεωρείται ότι είναι μια επαναστατική θεραπεία εξαιτίας της απλότητας και της γρήγορης και μόνιμης ανακούφισης που μπορεί να προσφέρει.

Το EMDR είναι η πιο αποτελεσματική και γρήγορη μέθοδος για την επούλωση της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) όπως έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες.

Στην απευαισθητοποίηση και επανεπεξεργασία μέσω EMDR γίνεται διέγερση του εγκεφάλου (με κίνηση των ματιών δεξιά/αριστερά ή διέγερση μέσω της αφής ή ακουστικών ερεθισμάτων), ενεργοποιείται επανειλημμένως ο εγκέφαλος, και έτσι απελευθερώνονται οι συναισθηματικές εμπειρίες που είναι ʺπαγιδευμένεςʺ στο νευρικό σύστημα. Αυτό επιτρέπει στο νευροφυσιολογικό νευρικό σύστημα, τη βάση της σύνδεσης μυαλού/σώματος, να απελευθερωθεί από τα εμπόδια από μόνο του και να επανασυνδεθεί.

Πολλές περίπλοκες εικόνες και συναισθήματα επεξεργάζονται από τον εγκέφαλο μέσω της κίνησης των ματιών, τα θέματα επιλύονται και έρχεται η ηρεμία.

Σε ποια ψυχικά τραύματα βοηθά το EMDR;

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το EMDR είναι αποτελεσματικό σε ψυχικά τραύματα. Ενδεικτικά ακολουθεί μία λίστα από περιπτώσεις:

Το EMDR είναι πολύ αποτελεσματικό, και μπορεί να έχει ακόμα ισχυρότερα αποτελέσματα όταν συνδυάζεται με ψυχοθεραπεία. Το EMDR βοηθά τους θεραπευόμενους να αντικαταστήσουν την ανησυχία και το φόβο τους με θετικές εικόνες, συναισθήματα και σκέψεις.

ψυχικο τραυμα εμδρ

Σε ποια συμπτώματα βοηθά το EMDR;

Τα συμπτώματα στα οποία βοηθά το EMDR είναι:

  • Έντονη ανησυχία και έλλειψη κινήτρων
  • Κατάθλιψη
  • Αναμνήσεις της τραυματικής εμπειρίας
  • Φόβο της μοναξιάς
  • Μη ρεαλιστικά συναισθήματα ενοχών και ντροπής
  • Θέματα εμπιστοσύνης
  • Προβλήματα στις σχέσεις

Πληροφορίες για το EMDR

Οι πρώτες ιατρικές μελέτες το 1989 έδειξαν τα θετικά θεραπευτικά αποτελέσματα του ΕΜΔΡ σε ανθρώπους με κάποιο ψυχικό τραύμα:

  • Ανθρώπους που ήταν μάρτυρες ή θύματα μιας καταστροφής (απαγωγής, ατυχήματος, σεισμού, φωτιά, δολοφονίας, τροχαίου, βίας)
  • Ανθρώπους που αντιμετώπιζαν διαταραχή μετατραυματικού στρες
  • Ανθρώπους με κρίσεις πανικού, διαταραχή πανικού, κρίσεις άγχους
  • Ανθρώπους με φοβίες
  • Ανθρώπους με εξαρτήσεις από ουσίες
  • Ανθρώπους που είχαν βιώσει την απώλεια (το θάνατο, το διαζύγιο)
  • Ανθρώπους θύματα εγκλημάτων και αστυνομικούς που είχαν βίαιες αναμνήσεις
  • Ανθρώπους θύματα ατυχήματος, πυρκαγιάς/φωτιάς, σεισμού

Αν και το EMDR είναι μια νέα μέθοδος, είναι πολύ αποτελεσματική. Ο θεραπευόμενος και ο ψυχοθεραπευτής γίνονται συνεργάτες σε ένα ταξίδι που θα βοηθήσει τον θεραπευόμενο να ξεπεράσει τα ψυχικά τραύματα και τα εμπόδια. Μαζί δουλεύουν για να υπερβούν τα εμπόδια και να απελευθερώσουν την ενέργεια, ώστε ο θεραπευόμενος να επιστρέψει στην κανονικότητά του. Ο στόχος της θεραπείας είναι να βοηθηθεί ο θεραπευόμενος, να επουλωθούν οι πληγές και το ψυχικό τραύμα, ώστε να ζει τη ζωή του με γαλήνη.

Πως θα ξέρω αν το EMDR είναι κατάλληλο για εμένα;

Γενικά το EMDR είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να αξιολογηθούν όταν κρίνεται η καταλληλότητα του EMDR για ένα συγκεκριμένο θεραπευόμενο και το ιστορικό του. Στην πρώτη συνεδρία θα συζητήσετε όλους τους σχετικούς παράγοντες με τον ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ σας και μαζί θα πάρετε την απόφαση για το πώς θα επιτύχετε την επούλωση από ένα ψυχικό τραύμα.