Κάνε το Τεστ
αγχος καταθλιψη χριστουγεννα

Πως να αντιμετωπίσεις το άγχος και την κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα είναι αναμφίβολα μια πολύ ιδιαίτερη εποχή του χρόνου. Αν και για τους περισσότερους ανθρώπους οι γιορτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την χαρά και την αγάπη, υπάρχουν και αυτοί που βιώνουν τελείως διαφορετικά συναισθήματα. Μπορεί να είναι μια περίοδος γεμάτη άγχος, θλίψη και μοναξιά. Όμως δεν χρειάζεται τα πράγματα να είναι έτσι. Ποιες είναι οι αιτίες που μας προκαλούν κατάθλιψη στις γιορτές;

Ποιες είναι οι αιτίες της κατάθλιψης στις γιορτές;

Οι περισσότεροι άνθρωποι παθαίνουν κατάθλιψη τα Χριστούγεννα εξαιτίας της υπερβολικής εμπορευματοποίησης της εποχής, με τα δώρα και τις "τέλειες" σχέσεις και κοινωνικές επαφές να κυριαρχούν. Άλλοι αισθάνονται μελαγχολία και κατάθλιψη τα Χριστούγεννα επειδή αυτή η περίοδος αποτελεί αφορμή για προσωπικές συγκρίσεις και προβληματισμό για τις επιλογές ζωής. Άλλοι αισθάνονται στρες επειδή η πίεση (τόσο εξωτερικά/εμπορικά όσο και εσωτερικά) να ξοδέψουν πολλά χρήματα για δώρα είναι μεγάλη. Άλλοι φοβούνται τα Χριστούγεννα επειδή οι προσδοκίες για τις κοινωνικές επαφές με την οικογένεια και τους φίλους δεν τους εκφράζουν. Και τελικά, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πολύ μόνοι τα Χριστούγεννα επειδή έχουν χάσει ένα αγαπημένο πρόσωπο ή την δουλειά τους.

Οι παράγοντες που οδηγούν σε κατάθλιψη και άγχος τα Χριστούγεννα περιλαμβάνουν:

  • Προβολή ιδεατών καταστάσεων: οι διαφημίσεις στην τηλεόραση και οι Χριστουγεννιάτικες ταινίες προβάλλουν μια ιδανική κατάσταση (χαρούμενες, αρμονικές οικογένειες και ζευγάρια) η οποία ασκεί τεράστια ψυχολογική πίεση, καθώς η σύγκριση της δικής μας κατάστασης με τα προβαλόμενα χολιγουντιανά πρότυπα είναι αναπόφευκτη.
  • Μοναξιά: αν κάποιος έχει χάσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο ή δεν έχει οικογένεια για να γιορτάσει, τότε η μοναξιά, το πένθος και η κατάθλιψη γίνονται πιο έντονα.
  • Απόσταση από τα αγαπημένα πρόσωπα: όταν κάποιος βιώνει μια απώλεια ή ένα χωρισμό , τότε οι γιορτές μπορεί να προκαλούν θλίψη.
  • Δυναμική της οικογένειας: πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τις γιορτές πολύ πιεστικές επειδή υπάρχουν πολλές συγκρούσεις και διαφωνίες στην οικογένεια.
  • Απαιτητικό πρόγραμμα: όσοι έχουμε μεγάλη οικογένεια, γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να βρούμε την ισορροπία την περίοδο των γιορτών , ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά.
  • Πίεση: όταν οργανώνουμε οικογενειακές συγκεντρώσεις στο σπίτι, πιέζουμε τον εαυτό μας να ανταποκριθεί σε πολύ υψηλές προσδοκίες.

Πώς εκδηλώνεται το άγχος και η κατάθλιψη των Χριστουγέννων;

Είτε είστε εξοικειωμένοι με το στρες των γιορτών είτε είναι η πρώτη φορά που νιώθετε αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα, υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορείτε να αναγνωρίσετε. Το στρες είναι φυσιολογικό στη διάρκεια των γιορτών. Αλλά υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο φυσιολογικό άγχος και στο παθολογικό άγχος.

Υπάρχουν κύρια συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν ότι το άγχος ή η κατάθλιψη ξεπερνούν τα φυσιολογικά όρια:

  • Αρνητικά συναισθήματα και απελπισία τις περισσότερες ημέρες από το συνηθισμένο.
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για απολαυστικές δραστηριότητες.
  • Ανησυχία, νευρικότητα τις περισσότερες ημέρες.
  • Δυσκολίες στον ύπνο.

Μπορείτε να κάνετε το τεστ για την κατάθλιψη για μια πρώτη εκτίμηση αν υποφέρετε από κατάθλιψη.

Γιατί οι γιορτές προκαλούν κατάθλιψη;

Νοσταλγείτε τις γιορτές του παρελθόντος

Οι αναμνήσεις και οι παραδόσεις είναι μεγάλο κομμάτι των γιορτών. Αν οι συνθήκες της ζωής μας δεν είναι και οι καλύτερες, μπορεί να νιώθουμε κολλημένοι στις όμορφες στιγμές που έχουμε ζήσει στο παρελθόν και να μην ζούμε το παρόν.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες παραδόσεις. Δεν υπάρχουν κανόνες για το πως πρέπει να είναι οι γιορτές. Αν μια παλιά παράδοση σας προκαλεί θλίψη, δοκιμάστε κάτι καινούργιο. Φτιάξτε τα αγαπημένα σας γλυκά και μοιράστε τα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Αν σας είναι δύσκολο να περνάτε τις γιορτές στο σπίτι σας, προσπαθήστε να αλλάξετε περιβάλλον. Οργανώστε διακοπές σε ένα βουνό, προγραμματίστε να κάνετε πολλές δραστηριότητες, αγοράστε ένα δώρο στον εαυτό σας.

Βιώνετε κάποια απώλεια

Όταν κάποιος αντιμετωπίζει το πένθος για την απώλεια ενός αγαπημένου του προσώπου, η ιδέα της χαράς στις γιορτές μπορεί να προκαλεί συναισθήματα ενοχών και ασέβειας στη μνήμη του ανθρώπου που χάθηκε.

Όλοι μας βιώνουμε σε ένα βαθμό ενοχές όταν χάνουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Όμως είναι σημαντικό να μην αφήνουμε τις προσδοκίες και τα πρέπει να καθοδηγούν τα συναισθήματά μας. Ο σεβασμός προς τον άνθρωπο που χάσαμε περιλαμβάνει όλες τις όμορφες αναμνήσεις που έχουμε μαζί του. Ένα χαμόγελο είναι εξίσου λυτρωτικό όπως το δάκρυ. Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε θλίψη και να λέτε στους άλλους ότι σας λείπει το αγαπημένο σας πρόσωπο.

αγχος καταθλιψη χριστουγεννα

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος και την κατάθλιψη των γιορτών;

Όσο και αν αυτό  φαίνεται σαν πρόκληση , υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση και να βρείτε υποστήριξη και συναισθηματική σταθερότητα αυτή τη δύσκολη περίοδο του χρόνου.

1. Συνδεθείτε ξανά με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο

Είναι μια πολύ θετική εμπειρία να συναντάμε αγαπημένους ανθρώπους με τους οποίους χαθήκαμε λόγω συνθηκών. Οι γιορτές μπορεί να είναι πιο επώδυνες όταν δεν έχετε συζητήσει ποτέ για το πως απομακρυνθήκατε από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Οι κοινές αναμνήσεις μπορεί να σας αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση αλλά τελικά θα σας κάνουν να νιώσετε την βαθιά εμπειρία των γιορτών.

2. Θέστε τα όριά σας

Οι δύσκολες σχέσεις δοκιμάζονται την περίοδο των γιορτών, ειδικά όταν πρόκειται για οικογένειες, αλλά υπάρχουν τρόποι για να προετοιμαστεί κάποιος. Δεν είναι κακό να απορρίψετε μια πρόσκληση ή να φύγετε νωρίτερα από μια γιορτή. Τα όρια είναι πολύ σημαντικά. Μπορείτε να πείτε όχι σε ένα γεύμα στο οποίο δεν θα νιώθετε άνετα. Δεν μπορείτε να ευχαριστήσετε τους πάντες για αυτό κάντε το καλύτερο δυνατό. Αν είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί, είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε δύσκολες οικογενειακές συγκεντρώσεις και είναι πιο πιθανό τελικά να τις απολαύσετε.

Αν νιώθετε άγχος για μια μεγάλη οικογενειακή γιορτή, περάστε περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους με τους οποίους έχετε καλές σχέσεις. Επικεντρωθείτε σε ανθρώπους με τους οποίους νιώθετε άνετα. Και ίσως να βρείτε κάποιον με τον οποίο μπορείτε να μοιραστείτε τα συναισθήματα άγχους που νιώθετε. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε να συζητήσετε δύσκολα θέματα και να νιώσετε άβολα.

3. Διατηρήστε τις κοινωνικές σας επαφές

Είτε έχετε απομακρυνθεί από την οικογένειά σας, είτε πρέπει να περάσετε χωριστά τις διακοπές σας είτε δεν έχετε οικογένεια, δεν είναι ανάγκη να είστε μόνοι σας τις γιορτές. Οικογένεια δεν είναι μόνο οι άνθρωποι με τους οποίους σας δένουν δεσμοί αίματος, είναι και οι άνθρωποι που επιλέγετε να έχετε στη ζωή σας και σας γεμίζουν με ευτυχία και χαρά.

Ακόμη και όταν απόσταση μας χωρίζει, υπάρχουν πλέον πολλές διαθέσιμες επιλογές για να διατηρήσουμε τις κοινωνικές μας επαφές. Φυσικά όλοι μας χρειάζεται να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τέλειες γιορτές και αυτό δεν μας κάνει λιγότερο πολύτιμους για τους ανθρώπους στη ζωή μας.

4. Προσφέρετε εθελοντική εργασία

Οι γιορτές είναι η στιγμή να δείξετε τις ικανότητες σας στον εθελοντισμό. Είναι σημαντικό να συμμετέχουμε σε φιλανθρωπικές εκδηλώσει, γιατί αυτό μας βοηθά να διατηρούμε την επαφή μας με τους άλλους και δεν νιώθουμε μόνοι.

5. Περιορίστε την χρήση των social media

Τα social media μας δείχνουν μια φιλτραρισμένη εκδοχή της ζωής των άλλων και κατά συνέπεια της δικής μας ζωής. Αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα αλήθεια στις γιορτές. Καλό είναι να θυμόμαστε πως όσα βλέπουμε στα social media είναι η ωραιοποιημένη οπτική των γιορτών. Δεν βλέπουμε το άγχος και την πίεση πίσω από τις φωτογραφίες.

Αν θέλετε να περιορίσετε το άγχος που προκαλούν τα social media περιορίστε τη χρήση τους. Αυτό θα σας ανακουφίσει από την απαίτηση ότι χρειάζεται να ανταποκριθείτε σε κάτι. Να θυμάστε ότι οι γιορτές αφορούν την ανθρώπινη επαφή, τον ποιοτικό χρόνο και την χαρά που νιώθουμε με τους αγαπημένους μας και όχι την τέλεια φωτογραφία.

Ζητήστε υποστήριξη και βοήθεια

Αν έχετε δοκιμάσει όλα τα παραπάνω βήματα και ακόμη νιώθετε άγχος, τότε είναι η στιγμή να ζητήσετε υποστήριξη. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να μιλήσετε για όσα αισθάνεστε αυτή την περίοδο του χρόνο. Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας αυτά τα Χριστούγεννα είναι η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.