Κάνε το Τεστ
αμυντική συμπεριφορά, αντιμετώπιση αμυντικής συμπεριφοράς

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις αμυντικές συμπεριφορές

Αμυντικές συμπεριφορές

Οι σχέσεις που έχουμε στη ζωή μας περιλαμβάνουν τις οικογενειακές, τις ρομαντικές και τις επαγγελματικές και αν θα είναι θετικές ή αρνητικές εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά των ατόμων που συμμετέχουν στη σχέση. Η αμυντικότητα είναι ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά και επηρεάζει σημαντικά τις στενές σχέσεις.

Αμυντικές συμπεριφορές

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει τουλάχιστον μια εμπειρία με έναν άνθρωπο που είχε αμυντική στάση. Η αμυντικότητα μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικές μορφές, όπως η λεκτική επίθεση, η άρνηση (να αρνείστε όσα έχετε πει), οι σκευωρίες, η αποφυγή (να μην επιτρέπετε καμία συζήτηση), το gaslighiting (π.χ. να αποκαλείτε ένα άλλο άτομο τρελό ή να του λέτε ότι κάτι πάει λάθος πάνω του).

Η ρίζα των αμυντικών συμπεριφορών είναι κοινή, στέλνουν το μήνυμα στο άλλο άτομο ότι αυτό που λέει είναι λάθος ή πρόβλημα. Το μήνυμα είναι ότι το άλλο άτομο είναι απαράδεκτο (αυταρχική γλώσσα τιμωρίας) για να το αντιμετωπίσει ή προσπαθεί να θεωρήσει το άλλο άτομο υπεύθυνο. Το τελικό μήνυμα είναι ότι μια τέτοια αντιπαράθεση, όσο δίκαιη ή κατάλληλη και αν είναι, είναι απαράδεκτη και δεν θα επιτραπεί.

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα άτομο με αμυντική συμπεριφορά;

Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις αντιδράσεις των άλλων ανθρώπων αλλά μονάχα τον τρόπο που συμπεριφέρεστε εσείς. Ηρεμήστε και εξουδετερώστε την απειλή. Το πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσετε να κατανοήσετε γιατί το άλλο άτομο νιώθει ότι του επιτίθεστε ή το απειλείτε. Ίσως η κριτική να παίζει μεγάλο ρόλο στις ανασφάλειές του. Ένας άλλος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την αμυντικότητα είναι να αναλάβετε την δική σας ευθύνη σε μια διαφωνία. Όταν επισημαίνετε την κριτική σας, πάρτε ένα λεπτό για να δείτε με ηρεμία την κατάσταση. Αυτός είναι ένας γρήγορος τρόπος να αντιμετωπίσετε άμεσα την αμυντική συμπεριφορά επειδή ξεκαθαρίζετε ότι δεν είναι επίθεση άρα δεν χρειάζεται η άμυνα.

Όταν γνωρίζετε τους δικούς σας αμυντικούς μηχανισμούς τότε μπορείτε να δείτε με περισσότερη συμπόνια κάποιον που φέρεται με αμυντικό τρόπο. Να θυμάστε πάντα ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και αντιδρούμε με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε κατάσταση. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας μπορείτε να αναγνωρίσετε τους αμυντικούς σας μηχανισμούς και αυτό θα σας βοηθήσει να εξελιχθείτε μέσα στις σχέσεις σας.