Κάνε το Τεστ
αρνητικά συναισθήματα, αντιμετώπιση αρνητικών συναισθημάτων, τρόποι αντιμετώπισης αρνητικών συναισθημάτων

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε τα αρνητικά συναισθήματα

Αρνητικά Συναισθήματα

Αυτό είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους: Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα αρνητικά συναισθήματα όταν νιώθουμε άγχος ή είμαστε πληγωμένοι; Θα έπρεπε να κρατήσουμε το θυμό και την απογοήτευσή μέσα μας και να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχουν, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις από αυτά τα συναισθήματα; Ή θα έπρεπε να το ρισκάρουμε και να πούμε ή να κάνουμε τα λάθος πράγματα με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση; Το πιο σημαντικό είναι ότι τα συσσωρευμένα συναισθήματα σίγουρα δεν είναι η πιο υγιής επιλογή και για αυτό υπάρχουν τρόποι να τα αντιμετωπίσετε.

Αν αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε με αυτά τα συναισθήματα, να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι σας σε αυτό. Πολλοί άνθρωποι έχουν τις ίδιες απορίες σχετικά με το στρες και την διαχείρισή του. Όταν νιώθουν να κυριεύονται από αρνητικά συναισθήματα όπως η απογοήτευση ή ο θυμός, γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να προσποιηθούν ότι δεν αισθάνονται τίποτα, αλλά δεν θέλουν να μείνουν κολλημένοι σε αυτά και να αναμασούν τις σκέψεις τους.

Επιλέξτε να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά συναισθήματα

Το να αγνοείτε τα συναισθήματα (και να συσσωρεύετε θυμό μέσα σας) δεν είναι και ο πιο υγιής τρόπος να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά σας συναισθήματα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα υποχωρήσουν αλλά θα εκδηλωθούν με διαφορετικούς τρόπους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συναισθήματα δρουν σαν σήματα σε εσάς που σας λένε αν κάτι λειτουργεί ή όχι στη ζωή σας.

Το να νιώθετε θυμό ή απογοήτευση μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι είναι ανάγκη να αλλάξει. Αν δεν αλλάξετε την κατάσταση ή τα μοτίβα συμπεριφοράς που προκαλούν αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα, θα συνεχίσετε να υποφέρετε από αυτά.

Αν δεν διαχειριστείτε τα συναισθήματα που νιώθετε, τότε μπορεί να έχετε προβλήματα στη σωματική και τη συναισθηματική σας υγεία.

Ο μηρυκασμός των σκέψεων ή η τάση να κολλάτε σε αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, η πικρία και άλλα, έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Για αυτό είναι σημαντικό να ακούτε τα συναισθήματά σας και να κάνετε βήματα για να τα απελευθερώσετε.

Κατανοήστε τα συναισθήματά σας

Κοιτάξτε μέσα σας και προσπαθήστε να εντοπίσετε τις καταστάσεις που προκαλούν στρες και αρνητικά συναισθήματα στη ζωή σας.

  • Τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να προέρχονται από ένα γεγονός: από τον υπερβολικό φόρτο εργασίας, για παράδειγμα.
  • Τα αρνητικά συναισθήματα είναι επίσης αποτέλεσμα των σκέψεων γύρω από μια κατάσταση: ο τρόπος με τον οποίο αναλύουμε όσα συνέβησαν μπορεί να αλλάξει το πως βιώνουμε το γεγονός και να μας προκαλεί ή όχι στρες.

Το κλειδί είναι να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα σας και να δείτε το πρόβλημα, ώστε να κάνετε τις αναγκαίες αλλαγές.

Αλλάξτε ότι μπορείτε

Περιορίστε όλα όσα σας αγχώνουν και σας κάνουν να έχετε αρνητικά συναισθήματα.

  • Περιορίστε το άγχος της δουλειάς.
  • Μάθετε τρόπους αποτελεσματικής επικοινωνίας.
  • Αλλάξτε τον αρνητικό τρόπο σκέψης με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας.

Βρείτε διεξόδους

Κάνοντας αλλαγές στη ζωή σας μπορείτε να μειώσετε τα αρνητικά συναισθήματα και να περιορίσετε τις αιτίες του στρες. Καθώς κάνετε αλλαγές στη ζωή σας για να νιώθετε λιγότερη απογοήτευση, είναι επίσης ανάγκη να βρείτε υγιείς διεξόδους για να διαχειριστείτε αυτά τα συναισθήματα.

  • Η τακτική άσκηση ενισχύει τα θετικά συναισθήματα και αποτελεί ένα τρόπο απελευθέρωσης των αρνητικών συναισθημάτων.
  • Ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε εσωτερική γαλήνη, ώστε τα συναισθήματα που νιώθετε να μην είναι τόσο έντονα.
  • Βρείτε τρόπους να διασκεδάζετε και να γελάτε ώστε να βλέπετε με θετική ματιά τα πράγματα και να ανακουφίζετε το στρες.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να μην σας κατακλύζουν τα αρνητικά συναισθήματα. Δοκιμάστε αυτά που σας ταιριάζουν και θα δείτε ότι το στρες σας θα μειωθεί.