Κάνε το Τεστ
μοναξια, αγιος βαλεντινος, αγιου βαλεντινου, θλιψη, καταθλιψη

Αντιμετωπίζοντας τη μοναξιά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Άγιος Βαλεντίνος και Μοναξιά

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει και για πολλούς είναι μια μέρα που τους θυμίζει τη μοναξιά τους, γιατί είναι ελεύθεροι, με αποτέλεσμα να αισθάνονται θλίψη και άγχος. Οι διαφημίσεις στην τηλεόραση με τα λουλούδια, τις σοκολάτες, τα κοσμήματα, τα αρκουδάκια και κάθε λογής δώρο για αυτή την ημέρα, εμφανίζονται συνεχώς και τα ζευγάρια παρουσιάζονται ευτυχισμένα και τέλεια. Είναι λοιπόν μια ημέρα με πολλές προσδοκίες, κυρίως εξαιτίας όλης αυτής της διαφημιστικής εκστρατείας. Είναι δύσκολο λοιπόν, τόσο για όσους είναι σε σχέση, όσο και για εκείνους που είναι ελεύθεροι, να μην μπουν στη διαδικασία της σύγκρισης.

Ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον, και πέρα από τις προσδοκίες που δημιουργούν οι διαφημίσεις δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι έχουμε ανάγκη τις σχέσεις και την επικοινωνία για να είμαστε χαρούμενοι. Όταν είμαστε νέοι αυτή η ανάγκη για σύνδεση συνήθως μεταφράζεται για την επιθυμία για μια μονογαμική ρομαντική σχέση.

Όμως ο φόβος της μοναξιάς και η σύγκριση με τους άλλους μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθος επιλογές στις σχέσεις. Αν θέλουμε απεγνωσμένα να είμαστε με κάποιον, το αποτέλεσμα θα είναι να επιλέγουμε τα λάθος άτομα. Μερικές φορές μπορεί να μας κυνηγούν οι δαίμονες του παρελθόντος, και ειδικά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου κάθε χρόνο αισθανόμαστε ακόμη μεγαλύτερη πίεση να είμαστε με κάποιον από το να είμαστε μόνοι.

Ημέρα ευκαιρίας για αναστοχασμό

Γιατί επιλέγουμε τα λάθος άτομα, ακατάλληλους συντρόφους; Γιατί επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη; Ίσως να μην έχουμε συμφιλιωθεί με τον εαυτό μας, και έτσι να ταλαιπωρούμαστε με νέους συντρόφους και να επαναλαμβάνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε στο παρελθόν. Για παράδειγμα, κάποιος που δεν έχει αρκετή αυτοπεποίθηση, που δεν αισθάνεται αποδεκτός βαθιά μέσα του, μπορεί να κατηγορεί το σύντροφό του ότι δεν τον αποδέχεται και να τον απομακρύνει, δημιουργώντας έτσι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, που είναι μια επώδυνη και δύσκολη διαδικασία για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας.

Οι επαναλαμβανόμενες κακές επιλογές στις σχέσεις σας εγείρουν το ερώτημα για το πως επιλέγετε. Ποιες είναι εκείνοι οι παράγοντες που κάνουν ένα νέο πρόσωπο ελκυστικό, αλλά ακατάλληλο για μια μακροχρόνια σχέση; Ίσως τα πράγματα που ψάχνουμε στους άλλους να είναι πτυχές του εαυτού μας από τις οποίες είμαστε απογοητευμένοι, για τις οποίες αισθανόμαστε ανεπαρκείς και υποσυνείδητα να προσπαθούμε να έχουμε μια σχέση με ένα άτομο με αυτά τα χαρακτηριστικά,ώστε να μπορέσουμε να επουλώσουμε τη δική μας ανεπάρκεια. Για παράδειγμα κάπου μέσα σας βαθιά σκέφτεστε, “αν μπορώ να είμαι ζευγάρι με ένα ιδιαίτερα ελκυστικό, έξυπνο, με αυτοπεποίθηση σύντροφο, αυτό θα καλύπτει το κομμάτι που μου λείπει”. Όμως τα άλυτα προσωπικά θέματα που δεν αντιμετωπίζουμε, μας κάνουν ευάλωτους σε ατυχείς επιλογές συντρόφων.

Για να μπορούμε να κάνουμε πιο συνειδητές και κατάλληλες επιλογές για εμάς, χρειάζεται κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας και να δούμε την αλήθεια κατάματα, τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της προσωπικότητάς μας, τις πληγές μας και το που οφείλονται, και το πως όλα αυτά εμπλέκονται στις σημερινές επιλογές και στη συμπεριφορά μας.

Το να είμαστε ελεύθεροι και όχι σε μία σχέση, αν και δεν είναι ευχάριστο ιδίως την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου που όλοι υποτίθεται ότι γιορτάζουν, μας δίνει αυτή την σημαντική ευκαιρία αναστοχασμού. Στο κάτω κάτω, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τους δαίμονες μας για να είμαστε πραγματικά διαθέσιμοι για μια νέα σχέση, απελευθερωμένοι από όσα μας πλήγωσαν στο παρελθόν, και πιο ανοικτοί στο τι είναι εφικτό στο από εδώ και πέρα. Το να διερευνήσουμε όλα όσα μας απογοητεύουν και να αναλάβουμε την ευθύνη για να αλλάξουμε/βελτιώσουμε ή να αφήσουμε πράγματα πίσω μας, για να δούμε ξεκάθαρα τις σωστές επιλογές μας. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να είστε ζευγάρι με κάποιον τον επόμενο χρόνο!

μοναξια, αγιος βαλεντινος, αγιου βαλεντινου, θλιψη, καταθλιψη

Βάλτε στόχο για την επόμενη χρονιά

Όταν κάποιος είναι μόνος του την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ίσως να σκέφτεται ότι δεν αξίζει την αγάπη ή ότι είναι αντιπαθητικός. Ίσως να ανησυχείτε ότι δεν θα βρείτε ποτέ κάποιον να αγαπήσετε ή να σας αγαπήσει. Αν από την άλλη μεριά είστε σε μια σχέση που δεν σας δίνει χαρά,μάλλον θα αισθάνεστε τα ίδια.

Όμως αυτές οι σκέψεις είναι μία πλάνη, όλοι μπορούμε να αγαπηθούμε. Προσπαθήστε να μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους ανθρώπους που βλέπετε στην τηλεόραση ή στις ρομαντικές ταινίες. Ποιος από εμάς μοιάζει με τους ηθοποιούς των διαφημίσεων ή τους πρωταγωνιστές των ρομαντικών ταινιών; Ποιος από τους σεναριογράφους του Χόλυγουντ γράφει το παραμυθένιο σενάριο της δικής μας ζωής; Γνωρίζετε πραγματικά κάποιον που είναι σε μια σχέση σαν αυτές που βλέπουμε στις ταινίες και στις διαφημίσεις;

Είστε ελεύθερος και θέλετε να βρείτε κάποιον με τον οποίο θα κάνετε σχέση; Αν ναι, τι κάνετε για να το επιτύχετε; Έχετε μεγαλώσει τον κοινωνικό σας κύκλο και τις επαφές, ώστε να γνωρίσετε περισσότερους ανθρώπους από τους οποίους θα επιλέξετε τον ποιο κατάλληλο για εσάς; Ή απλά περιμένετε να σας διεκδικήσει κάποιος, και εκεί απλά παραδίνεστε, χωρίς κάποια άλλα κριτήρια; Έχετε κάνει εγγραφή σε κάποιο διαδικτυακό site για γνωριμίες; Κάνετε πράγματα που απολαμβάνετε και παράλληλα σας φέρνουν πιο κοντά στο να γνωρίσετε κάποιον αντί να μένετε σπίτι σας; Δοκιμάστε να γραφτείτε σε ομάδες ή να κάνετε κάποια μαθήματα για να έρθετε σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Αν κάνετε δραστηριότητες που σας αρέσουν σίγουρα θα βρείτε έναν άνθρωπο που διασκεδάζει με τα ίδια πράγματα. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να μπουν σε αυτή τη διαδικασία και να σκέφτονται ή να ελπίζουν ότι θα βρουν τον άνθρωπο των ονείρων τους, αλλά να σκεφτούν ότι θα γνωρίσουν άτομα που ίσως να έχουν να τους γνωρίσουν κάποιον με τον οποίο μπορούν να έχουν μια ρομαντική σχέση. Αυτή η σκέψη μειώνει την πίεση και βοηθά ώστε να χαλαρώσετε.

Απλές συμβουλές για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Όσον αφορά τις διαφημίσεις για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σκεφτείτε τα εξής: ο μόνος στόχος τους είναι να πουλήσουν ένα προϊόν.Δεν υπάρχει καλύτερη δικαιολογία για να φροντίσετε τον εαυτό σας από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Χρειάζεστε κάποιον να σας αγοράζει λουλούδια, σοκολάτες ή κοσμήματα; Φυσικά και είναι ωραίο κάποιος να πληρώνει τους λογαριασμού, να μας κάνει δώρα, αλλά ο μόνος τρόπος να είστε σίγουροι ότι θα πάρετε το κόσμημα και τη σοκολάτα που θέλετε είναι αν τα αγοράσετε οι ίδιοι για τον εαυτό σας! Επίσης δεν θα ήταν ωραίο να αγοράστε σοκολάτες και λουλούδια για μία ελεύθερη φίλη σας; Σίγουρα αυτή η κίνηση θα σας φτιάξει αμοιβαία τη μέρα. Ίσως μπορείτε να ανταλλάξετε δώρα με τους ελεύθερους φίλους σας, για να γιορτάσετε μια φιλική σχέση, και όχι αναγκαστικά μία ρομαντική σχέση.

Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να νιώσετε θλίψη, μοιραστείτε την ημέρα και τους προβληματισμούς σας με την οικογένειά σας και τους φίλους σας. Πείτε τους ότι θα θέλατε να βρεθείτε από κοντά ή να μιλήσετε. Μην περιμένετε οι άνθρωποι να μαντέψουν τι θέλετε ή τι χρειάζεστε, ακόμα και οι πιο κοντινοί σας άνθρωποι δεν μπορεί να γνωρίζουν μέχρι να τους το πείτε.

  • Κάντε μια περιποίηση προσώπου, ένα μασάζ, δείτε μια ταινία που θέλετε. Μπορείτε να δείτε (ρομαντικές) ταινίες μόνοι ή μαζί με φίλους ή την οικογένειά σας, αλλά ταυτόχρονα να θυμάστε πόσο μη-ρεαλιστικά είναι όλα όσα βλέπετε.
  • Η ημέρα αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε. Ξεκινήστε μαθήματα σε ένα γυμναστήριο ή απλά ξεκινήστε το τρέξιμο σε ένα πάρκο.
  • Αγοράστε γλυκά και μοιραστείτε τα με τους ελεύθερους φίλους σας.
  • Κάντε κάτι το οποίο αναβάλλετε συνεχώς. Ενώ όλοι είναι απασχολημένοι με τα ραντεβού και τα δώρα τη συγκεκριμένη ημέρα, εσείς μπορείτε να κάνετε κάτι παραγωγικό.

Όταν βλέπετε όλες αυτές τις ʺτέλειεςʺ διαφημίσεις μπορεί να αισθανθείτε ότι είστε ο μοναδικός ελεύθερος άνθρωπος στη γη. Κάθε λίγο βλέπετε ένα ευτυχισμένο ζευγάρι στην οθόνη σας. Δεν μπορεί να είναι αλήθεια ότι όλοι στον κόσμο είναι σε μια υπέροχη σχέση εκτός από εσάς. Οι άνθρωποι που είναι παντρεμένοι ή σε σχέση, έχουν και αυτοί προβλήματα (και ψυχή!) και δεν αισθάνονται πάντα τόσο τυχεροί ή χαρούμενοι. Οι εταιρείες προσπαθούν να πουλήσουν προϊόντα χρησιμοποιώντας ηθοποιούς που προσποιούνται ότι είναι τρελά ερωτευμένοι. Αν δείτε τα πράγματα με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να αποφύγετε τη σύγκριση της ζωής σας με τα όσα προβάλλονται στις διαφημίσεις, και να θέσετε στόχους και τα βήματα, για μια χαρούμενη σχέση!

Μπορείτε να έχετε τη ζωή που θέλετε

Να θυμάστε πως η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορεί να σας βοηθήσουν σε πολλά σημεία. Τόσο σε ότι αφορά τη σχέση με τον εαυτό σας (όπως η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης) που καθορίζει τις επιλογές συντρόφων, όσο και σε θέματα σχέσεων με τους άλλους (για παράδειγμα επικοινωνία με το σύντροφό σας). Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές, να διατηρήσετε επιτυχημένες σχέσεις και μια ευτυχισμένη ζωή, ενώ το EMDR μπορεί να σας βοηθήσει να γιατρέψετε πληγές από προηγούμενες σχέσεις που σας εμποδίζουν να προχωρήσετε στη ζωή σας.