Κάνε το Τεστ
εμπόδια σε μια σχέση που φέρνει ένα μωρό, γονείς, έλλειψη ύπνου, έλλειψη σεξ, έλλειψη χρόνου για το ζευγάρι

Εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς στη σχέση τους

Αλλαγές στο ζευγάρι μετά τον ερχομό ενός παιδιού

Πρώτα έρχεται η αγάπη, μετά ο γάμος και στη συνέχεια το όμορφο ζευγάρι πιέζεται για την απόκτηση ενός παιδιού.Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα, σωστά; Όχι πάντα.

Ο ερχομός ενός μωρού στο σπίτι είναι μια υπέροχη εμπειρία, αλλά είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στο γιατί αποτυγχάνουν ή όχι οι γάμοι, περίπου το 70% των ζευγαριών δήλωσαν ότι η συζυγική ικανοποίηση ήταν μειωμένη κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου με το μωρό.

Πολλά ζευγάρια δεν αντιλαμβάνονται πόσο σοκαριστική είναι η μετάβαση μέχρι να περάσουν λίγοι μήνες, και τα πράγματα ανάμεσα τους χειροτερεύουν. Και είναι πολύ εύκολο οι διαφωνίες να κλιμακώνονται και να γίνονται αρνητικές.

Η έλλειψη ύπνου, το λίγο ή καθόλου σεξ , και οι διαφωνίες για τους νέους ρόλους είναι κάποιοι παράγοντες που προκαλούν άγχος στους νέους γονείς.

Αλλά οι ψυχοθεραπευτές συμφωνούν στο ότι αυτά τα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα και το κλειδί για την επίλυση τους είναι η επικοινωνία. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια δυνατή και αφοσιωμένη σχέση κατά τη μετάβαση στη γονεïκή ιδιότητα, έτσι ώστε αντί να κατηγορεί ο ένας τον άλλο, τα ζευγάρια να ξεπερνούν όλα τα θέματα μαζί.

Οι πιο συχνές διαφωνίες για τους νέους γονείς και το πώς μπορούν να τις διαχειριστούν ακολουθούν παρακάτω.

1.Δεν υπάρχει χρόνος για ʺεμάς ʺ

Οι νέες μαμάδες αρκετές φορές στις συνεδρίες αναφέρουν ότι νιώθουν μοναξιά και έχουν απομακρυνθεί από τον καλύτερό τους φίλο, το σύντροφό τους. Επίσης λένε ότι απλά τους λείπει ο σύζυγός τους και ότι ενώ κοιμούνται δίπλα δίπλα κάθε βράδυ, αισθάνονται ότι δεν γνωρίζονται πλέον.

Η διατήρηση της φιλίας και του πάθους που συνδέει ένα ζευγάρι είναι δύσκολη όταν η μαμά και ο μπαμπάς επικεντρώνονται στο μωρό. Αυτή η σύνδεση που πριν έβγαινε φυσιολογικά τώρα απαιτεί δουλειά.

Το κλειδί για έναν ευτυχισμένο γάμο μετά τον ερχομό ενός μωρού είναι το ζευγάρι να βρει τρόπο να παραμείνει δεμένο. Χρειάζεται ο ένας να ξέρει τι συμβαίνει στη ζωή του άλλου.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα ζευγάρια που φροντίζουν τη φιλία τους έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση. Προσπαθώντας να είστε ενήμεροι για τις λεπτομέρειες της ζωής του συντρόφου σας (τι συνέβη στη δουλειά του, τι κάνατε εσείς στο πάρκο)δείχνετε ότι ακόμα νοιάζεστε ο ένας για τον άλλο παρά τις ανάγκες του μωρού.

Πολλές φορές χρειάζεται λίγη προσπάθεια για να επανασυνδεθούν τα ζευγάρια. Μπορεί η γυναίκα να στείλει ένα μήνυμα στον άνδρα της ότι της λείπει, ή να συζητάνε στο βραδινό για το πώς πήγες η μέρα τους και να βλέπουν βίντεο με το μωρό.

Πολλοί ψυχοθεραπευτές προτείνουν να βρίσκετε μερικά λεπτά κάθε μέρα για εσάς πίνοντας ένα καφέ ή μέσω email. Είναι καλό για τα ζευγάρια μια φορά το μήνα να κανονίζουν να βγαίνουν για φαγητό, ενώ το μωρό το φροντίζουν οι παππούδες, ή να βγαίνουν μια βόλτα με το μωρό. Να κάνουν πράγματα μαζί που τους αρέσουν ότι και αν είναι αυτά.

2.Έλλειψη ύπνου

Μια μητέρα αναφέρει ότι δεν έχει κοιμηθεί φυσιολογικά από τότε που έκανε παιδί. Για τους τέσσερις πρώτους μήνες θήλαζε το γιο της κάθε δύο ώρες, δεν κοιμόταν καλά και όταν το μωρό μεγάλωσε σηκωνόταν από το κρεβάτι του και ζητούσε γάλα το βράδυ αρκετές φορές. Ο σύζυγός της προσπάθησε να τον ταΐσει αρκετές φορές, αλλά πολλά βράδια και οι δύο κατέληγαν ξύπνιοι  γιατί η κόρη τους περπατούσε στο σπίτι τους, καθώς υπνοβατούσε. Το ζευγάρι ήταν κουρασμένο όλη την ώρα και είχε άγχος ακόμα και για τα μικρά πράγματα.

Η έλλειψη ύπνου είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι γονείς. Τα νεύρα και η εξουθένωση απομακρύνουν τα ζευγάρι.

Η στέρηση ύπνου μπορεί να ξεπεραστεί όταν το ζευγάρι την αντιμετωπίζει μαζί βρίσκοντας τρόπους για να ξεκουραστεί ο ένας ή ο άλλος. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κοιμάστε λίγο παραπάνω τα σαββατοκύριακα ή παίρνετε έναν υπνάκο όταν μπορείτε.

Θυμηθείτε ότι στις δύσκολες στιγμές μπορεί να πάρετε αυστηρά μέτρα, αν η στέρηση ύπνου σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και εξουθενωμένοι, τότε σκεφτείτε περιστασιακές αλλαγές όπως να απομονωθείτε σε ένα πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού ή να κοιμηθείτε για ένα βράδυ σε ένα συγγενή ή φίλο. Για τις μαμάδες που θηλάζουν αυτό δεν μπορεί να γίνει. Αλλά μερικές νέες μαμάδες αντισταθμίζουν τον χαμένο ύπνο λόγω θηλασμού βγάζοντας γάλα με το θήλαστρο έτσι ώστε τα πρωινά να κοιμούνται λίγο παραπάνω πριν φύγει ο σύντροφός τους για τη δουλειά. Και αν ένας φίλος ή συγγενής που σας επισκεφθεί, προσφερθεί να σας βοηθήσει, αφήστε τους να προσέχουν το μωρό και πάρτε έναν υπνάκο ή ξεκουραστείτε λίγο. Δεν είναι η στιγμή να ντρέπεστε να δεχτείτε βοήθεια.

3.Έλλειψη σεξ

ʺ Η αλήθεια είναι ότι ο ερχομός ενός μωρού σημαίνει καθόλου ύπνο, καθόλου σεξ και καθόλου χαρά.ʺ Ακόμη και όταν το επιτρέπει η διάθεση, οι ευκαιρίες είναι πραγματικά σπάνιες. Τα μωρά φαίνεται ότι διαισθάνονται όταν κάτι συμβαίνει με τη μαμά και το μπαμπά, και το κλάμα του μωρού ρίχνει τη λίμπιντο της μητέρας.

Μια μαμά λέει πως το σεξ πάει αρκετά καλά επειδή ο γιος τους κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο. Πολλά πρωινά ξυπνάει με το μωρό δίπλα της και τον σύζυγο να κοιμάται σε στρώμα στο δάπεδο. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν μια μαμά είναι κουρασμένη. Το ζευγάρι καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει όσα έκανε πριν και ότι θα το ξεπεράσουν, αλλά λείπουν ο ένας στον άλλο.

Η οικειότητα είναι πολύ σημαντική για τη σύνδεση του ζευγαριού και χρειάζεται να βρουν τρόπους να την εκφράζουν ουσιαστικά εκτός κρεβατοκάμαρας για να ξεπεράσουν αυτή την περίοδο της αποχής από το σεξ λόγω του μωρού. Το ζευγάρι χρειάζεται να αγκαλιάζετε και να αγγίζετε τρυφερά και να επικοινωνεί συναισθηματικά. Όταν απλά αποδέχονται το γεγονός ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και αναγνωρίζουν τη σημασία του σεξ, τότε δημιουργούν την αίσθηση της εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

Πολλές φορές τα ζευγάρια εξομολογούνται ότι τους λείπει το σεξ και αισθάνονται ενοχές για αυτό, αλλά έχουν ανακαλύψει μια πιο τρυφερή αγάπη μέσω του μωρού. Πολλές μαμάδες αναφέρουν ότι λατρεύουν να βλέπουν τους μπαμπάδες να παίζουν με τα μωρά και να χαμογελούν, και το ίδιο συμβαίνει και αντίστροφα. Το μωρό δημιουργεί μια απίστευτα ισχυρή οικειότητα η οποία εξισορροπεί την έλλειψη της σεξουαλικής οικειότητας.

Ενώ είναι απολύτως κατανοητό ότι το σεξ μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μετά τον ερχομό του μωρού, είναι επιτακτική η ανάγκη για το ζευγάρι να κάνει μια προσπάθεια να βάλει πάλι το σεξ στη ζωή του. Τα ζευγάρια δεν χρειάζεται να περιμένουν την τέλεια στιγμή, είναι εκπληκτικό το πώς η ενέργεια και η λίμπιντο αυξάνονται μετά από την αλλαγή. Επίσης δεν ισχύει το γεγονός ότι το προγραμματισμένο σεξ προσφέρει λιγότερη ικανοποίηση από το τυχαίο, θα είστε εντάξει αν σχεδιάζετε κάποιες στιγμές πάθους.

4.Οι διαφωνίες για την ανατροφή των παιδιών

Υπάρχουν πολλοί νέοι γονείς που μιλούν ανοιχτά για το πώς θέλουν να μεγαλώσουν το παιδί τους και συνήθως συμφωνούν στα περισσότερα ζητήματα. Όταν τα ζευγάρια έχουν τις ίδιες πεποιθήσεις και αρχές συνήθως δεν διαφωνούν για την ανατροφή των παιδιών. Όμως κάποιοι γονείς κολλάνε σε φιλοσοφικά θέματα, όπως η περιτομή, τις αυξημένες απαιτήσεις έναντι του προγράμματος και αργότερα την πειθαρχία.

Πολλές φορές τα ζευγάρια έχουν διαφορετικά πρότυπα ανατροφής για τα παιδιά τους. Ο μπαμπάς είναι ο διασκεδαστής και δεν βάζει όρια ενώ η μαμά γίνεται ενοχλητική προσπαθώντας να τηρήσει τα όρια.

Οι διαφωνίες των γονέων που αφορούν στην ανατροφή των παιδιών λύνονται όταν οι δύο σύντροφοι δουν κατάματα αυτά τα θέματα. Είναι η στιγμή να ωριμάσετε, να επικοινωνήσετε, να διαπραγματευτείτε και να συμβιβαστείτε. Ίσως να συμφωνείτε να δοκιμάσετε την πρόταση του άνδρα σας για προγραμματισμένο τάισμα για τρεις ημέρες, αν δεν δουλέψει θα σας στηρίξει στη συνηθισμένη σας ρουτίνα.

Τα ζευγάρια που συζητούν ανοιχτά για τον τρόπο ανατροφής των παιδιών τους αποκλιμακώνουν τις συγκρούσεις, διαφορετικά οι συγκρούσεις φουντώνουν και καταλήγουν σε θυμό και δυσαρέσκεια. Αν δεν μπορείτε να συμβιβαστείτε και κανένας από τους δύο δεν είναι χαρούμενος, σκεφτείτε την ψυχοθεραπεία ώστε να μπορέσετε να λύσετε τις διαφορές σας. Οι συμβουλές από ένα φίλο τον οποίο θαυμάζετε για την ανατροφή των παιδιών του ή ακόμη και ένα βιβλίο μπορεί να σας βοηθήσουν.

5.Έχετε πολλές υποχρεώσεις

Όταν ένα μωρό έρχεται στο κόσμο, η μαμά και ο μπαμπάς έχουν μια καινούργια λίστα με όσα πρέπει να κάνουν. Εκατοντάδες θέματα προστίθενται στην καθημερινότητα του ζευγαριού. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να κάνουν τα ζευγάρια  και συνεχώς αισθάνονται ότι δεν κάνουν αρκετά. Η ένταση για το μοίρασμα των εργασιών του σπιτιού μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση, ειδικά για τις γυναίκες που αντιλαμβάνονται ότι οι σύντροφοι τους δεν βοηθούν καθόλου. Και οι δύο έχουν καριέρες για αυτό μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού, όμως όταν ο ένας είναι σε άδεια και δεν βοηθά διαψεύδει τις προσδοκίες του άλλου.

Πολλές νέες μαμάδες που μένουν σπίτι με το μωρό αναφέρουν ότι κάνουν τα πάντα μόνες τους, το καθάρισμα του σπιτιού, το πλυντήριο, τα γεύματα και ο σύζυγος δεν ξυπνάει τη νύχτα για να φέρει το μωρό στη μαμά του να το θηλάσει. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ο σύζυγος αναγκάζεται να αλλάξει πάνες και να βοηθήσει επειδή η γυναίκα του έχει πει ότι έχει και αυτή μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, αν και δεν κάνει διαλείμματα, δεν παίρνει άδεια και δεν πληρώνεται.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι γονείς που παραμένουν χαρούμενοι μετά τον ερχομό του μωρού είναι αυτοί που έχουν αποκτήσει δεξιότητες επίλυσης των διαφωνιών και διαπραγματεύονται τα πάντα από το ποιος θα αλλάξει τις πάνες στο μωρό μέχρι το ποιος θα κάνει θυσίες για την καριέρα του.

Τα ζευγάρια χρειάζεται να προσπαθούν να παραπονιούνται χωρίς να κατηγορούν ο ένας τον άλλο και να μην αφήνουν τις διαφωνίες να κλιμακώνονται. Αυτό σημαίνει να ζητούν περισσότερη βοήθεια για το πλύσιμο των ρούχων, χωρίς να γκρινιάζουν για το ποιος  πλένει καλύτερα τα πιάτα.

Όταν οι μπαμπάδες ακολουθούν το δίκαιο μοίρασμα των ευθυνών του σπιτιού, οι μαμάδες είναι πιο ικανοποιημένες. Αν οι μπαμπάδες δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι μια ομάδα, η απογοήτευση για τις μαμάδες είναι τεράστια.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν μπαμπάδες που θεωρούν ότι οι προσπάθειες τους δεν εκτιμώνται από τη σύντροφο τους, η οποία επιμένει ότι δεν αλλάζει το μωρό ή δεν πηγαίνει σε αυτό όταν κλαίει. Οι μαμάδες τείνουν να είναι οι φύλακες της οικογένειας και οι μπαμπάδες εμπλέκονται στην ανατροφή των παιδιών τους μόνο στο βαθμό που τους επιτρέπουν οι μαμάδες.

Όταν μια μαμά επιστρέφει στη δουλειά μερικής απασχόλησης μετά τη γέννηση του παιδιού της απαιτεί από το σύζυγό της να αναλάβει τα μισά καθήκοντα της φροντίδας του μωρού. Βέβαια οι περισσότεροι μπαμπάδες είναι πολύ καλοί με το παιχνίδι αλλά όχι με την αλλαγή πάνας. Όταν όμως οι μαμάδες δεν αφήνουν τεράστιες λίστες με πράγματα που χρειάζεται να γίνουν ή δεν τσεκάρουν συνεχώς με τηλέφωνα τους μπαμπάδες , τους εμπιστεύονται και αυτοί αναγκάζονται να μάθουν.

Οι μαμάδες που εκτιμούν ότι οι μπαμπάδες είναι καλύτεροι στο παιχνίδι και όχι στη φροντίδα του μωρού, και αναγνωρίζουν την ουσιαστική συμβολή τους είναι πιο πιθανό να έχουν χαρούμενους γάμους. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο μπαμπάς θα γλιτώνει πράγματα, γιατί όταν δουλεύετε σαν ομάδα και χωρίζετε τις δουλειές του σπιτιού ισάξια, αναλαμβάνετε και οι δύο πρωτοβουλίες. Η κατανομή των ρόλων , των προσδοκιών και των καθηκόντων φέρνει την ισορροπία στη σχέση.

c108