Κάνε το Τεστ
χρόνια νοσήματα, τι είναι ένα χρόνιο νόσημα, διάγνωση χρόνιου νοσήματος, αντιμετώπιση χρόνιου νοσήματος, στρατηγικές διαχείρισης ενός χρόνιου νοσήματος

Πως να αντιμετωπίσετε τη διάγνωση ενός χρόνιου νοσήματος

Χρόνια Νοσήματα

Η διάγνωση ενός χρόνιου νοσήματος όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος ή η αρθρίτιδα μπορεί να είναι ένα σοβαρό πλήγμα. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε ποικίλα συναισθήματα με μια τέτοια διάγνωση. Ωστόσο, μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε αυτά τα συναισθήματα ώστε να ζείτε μια ικανοποιητική ζωή.

Τι είναι ένα χρόνιο νόσημα;

Ένα χρόνιο νόσημα ορίζεται ως ένα νόσημα που είναι επίμονο ή μακροχρόνιο. Η διάγνωση μιας χρόνιας νόσου μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας. Αλλά με την σωστή υποστήριξη και την εκπαίδευση, μπορείτε να προσαρμοστείτε.

Μια χρόνια νόσος είναι κάθε ιατρική κατάσταση που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποια χρόνια νοσήματα επιδεινώνονται με τον καιρό και άλλα έχουν εξάρσεις και υφέσεις. Υπάρχουν πολλά χρόνια νοσήματα, και το καθένα έχει διαφορετικές αιτίες και συμπτώματα. Κάποια παραδείγματα περιλαμβάνουν :

  • Επιληψία
  • Άσθμα
  • Κυστική ίνωση
  • Καρκίνος
  • Διαβήτης
  • Κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας

Κατανοήστε τη νόσο

Είναι ζωτικής σημασίας να μάθετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για τη νόσο σας. Όταν γνωρίζετε και κατανοείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας, θα νιώθετε ότι έχετε τον έλεγχο και θα μπορείτε να πάρετε καλύτερες αποφάσεις για εσάς.

  • Ενημερωθείτε. ψάξετε σε αξιόπιστες πηγές και μάθετε για το τι κάνει η νόσος στο σώμα σας και ποιες θεραπείες υπάρχουν.
  • Μιλήστε με άλλους ανθρώπους που έχουν το ίδιο νόσημα είτε προσωπικά είτε μέσω ομάδων υποστήριξης. Θα δείτε ότι υπάρχει πολλή υποστήριξη.
  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τα συμπτώματά σας. Η καταγραφή των συμπτωμάτων σας όχι μόνο βοηθά να παρατηρείτε πως αισθάνεστε με την πάροδο του χρόνου, αλλά επίσης βοηθά τους γιατρούς να κατανοήσουν πως είναι η ζωή σας.
  • Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Η προσαρμογή σε αλλαγές είναι σκληρή και χρειάζεται χρόνο. Θα υπάρξουν μέρες που θα πιέζετε τον εαυτό σας και θα νιώθετε χειρότερα, και μέρες που θα νιώσετε άσχημα επειδή έχετε χάσει την υγεία σας. Μιλήστε σε ένα έμπιστο φίλο ή σε ένα ψυχοθεραπευτή αν η προσαρμογή σας δυσκολεύει.

Συναισθηματικές μεταπτώσεις

Το άγχος είναι πολύ συχνό μετά από τη διάγνωση ενός χρόνιου νοσήματος. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν βιώσει ψυχοπιεστικά γεγονότα στη ζωή τους πριν τη διάγνωση και αυτοί με ιστορικό κατάθλιψης, έχουν αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές άγχους όταν μαθαίνουν ότι έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα. Ωστόσο, ακόμη και οι άνθρωποι που δεν έχουν βιώσει τόσο στρες μπορεί να ταραχθούν από τη διάγνωση μιας χρόνιας νόσου.

Η διάγνωση μπορεί να προκαλέσει πολλά συναισθήματα. Η διάγνωση του διαβήτη μπορεί να συνδέεται με συναισθήματα ενοχών και ντροπής. Το πένθος είναι επίσης συχνή αντίδραση στα χρόνια νοσήματα. Μπορεί να βιώνετε διαφορετικά στάδια του πένθους όπως η άρνηση, η διαπραγμάτευση, ο θυμός και η κατάθλιψη.

Μπορεί να έχετε συναισθηματικές μεταπτώσεις, τη μια μέρα να αποδέχεστε την κατάσταση και την επόμενη να θυμώνετε. Καλό είναι να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και θα υποχωρήσουν με τον καιρό.

Επιδράσεις χρόνιων νοσημάτων

Κάθε χρόνιο νόσημα έχει ειδικά συμπτώματα αλλά επίσης μπορεί να υπάρχουν και αόρατα συμπτώματα όπως ο πόνος, η κόπωση και οι διαταραχές της διάθεσης. Ο πόνος και η κόπωση μπορεί να είναι κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Μαζί με το νόσημα, ίσως να πρέπει να κάνετε συγκεκριμένα πράγματα για να φροντίσετε τον εαυτό σας, όπως να παίρνετε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ή να κάνετε άσκηση.  Η διαχείριση της καθημερινότητας μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος.

Οι σωματικές αλλαγές από ένα νόσημα μπορεί να επηρεάζουν την εμφάνισή σας. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να μετατρέψουν την θετική εικόνα για τον εαυτό σε αρνητική. Όταν δεν νιώθετε καλά με τον εαυτό σας, μπορεί να απομακρυνθείτε από τους φίλους σας και τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη και το άγχος είναι συχνές για τους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα , αλλά μπορούν να θεραπευτούν.

Ένα χρόνιο νόσημα μπορεί να επηρεάζει επίσης την απόδοσή στη δουλειά σας. Μπορεί να πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύετε αν έχετε δυσκαμψία το πρωί, περιορισμένη κινητικότητα και άλλους σωματικούς περιορισμούς. Αν δεν μπορείτε να εργαστείτε, ίσως να αντιμετωπίσετε οικονομικές δυσκολίες.

Αν ασχολείστε με τις δουλειές του σπιτιού, μπορεί να χρειάζεστε πολύ περισσότερο χρόνο για να κάνετε τις εργασίες σας. Μπορεί να είναι ανάγκη να ζητήσετε βοήθεια από το σύντροφό σας, κάποιον συγγενή ή να προσλάβετε κάποιον να φροντίζει το σπίτι. Καθώς η ζωή σας αλλάζει, μπορεί να νιώθετε ότι χάνετε τον έλεγχο, να νιώθετε άγχος και αβεβαιότητα για το μέλλον. Σε κάποιες οικογένειες, μπορεί να υπάρξει αντιστροφή των ρόλων.

Το άγχος μπορεί να συσσωρευτεί και να διαμορφώσει τα συναισθήματά σας για τη ζωή. Το χρόνιο στρες οδηγεί σε απογοήτευση, θυμό, απελπισία και κάποιες φορές κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να συμβεί όχι μόνο σε εσάς αλλά και στα μέλη της οικογένειάς σας.

Στρατηγικές αντιμετώπισης

Κάποιες μέρες μπορεί να προσποιείστε ότι δεν έχει γίνει ποτέ η διάγνωση. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση είναι να αποδεχτείτε τη διάγνωση.

Μια μελέτη που έγινε σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού έδειξε ότι αυτές που αφέθηκαν στη μοίρα τους δεν είχαν προσαρμοστεί καλά ακόμη και τρία χρόνια αργότερα, συγκριτικά με τις γυναίκες που αντιμετώπισαν ενεργά τη διάγνωσή τους.

Μια ακόμη μελέτη, επίσης σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, έδειξε ότι αυτές που είχαν κοινωνική υποστήριξη και αντιμετώπισαν την νόσο, αναπτύσσοντας ένα σχέδιο δράσης, ένιωθαν εσωτερική γαλήνη και ικανοποίηση από τη ζωή τους δύο χρόνια αργότερα, συγκριτικά με τις γυναίκες που αρνούνταν ή απέφευγαν τη διάγνωση.

Για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε ενεργά τη νόσο σας, μπορείτε να αρχίσετε να καταγράφετε όλες τις ερωτήσεις και να τις συζητήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας. Ρωτήστε το γιατρό σας για τα βήματα που πρέπει να κάνετε ώστε να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας. Η γνώση θα σας κάνει να αισθανθείτε δυνατοί.

Επίσης προσπαθήστε να διαχειριστείτε τις πτυχές της ζωής σας που είναι στον έλεγχό σας. Ίσως να μην μπορείτε να ελέγξετε συγκεκριμένες πτυχές της νόσου, αλλά μπορείτε να τρώτε υγιεινά, να παίρνετε τα φάρμακά σας και να περνάτε χρόνο με θετικούς και υποστηρικτικούς ανθρώπους.

Ζητήστε υποστήριξη

Ελαχιστοποιήστε το άγχος αφήνοντας στην άκρη περιττές υποχρεώσεις. Μπορεί να θέλετε να μειώσετε το χρόνο που προσφέρετε σε εθελοντικές εργασίες και να ζητήσετε βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους σας. Χτίστε ένα ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο στο οποίο θα μπορείτε να βασιστείτε, και μιλήστε για το πως θα μπορούσε να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου.

Κάποια νοσήματα μπορεί να προκαλούν στρες σε όλη την οικογένεια. Δεν είναι ασυνήθιστο τα ζευγάρια να νιώθουν πίεση στη σχέση τους. Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από την οπτική του άλλου και κρατήστε ανοιχτή την επικοινωνία σας. Αν έχετε παιδιά, βρείτε λίγο χρόνο για να περάσετε μόνοι με το σύντροφό σας. Μπορείτε να ενθαρρύνετε το σύντροφό σας να βρει χρόνο να φροντίσει τον εαυτό τους , ειδικά αν είναι αυτός που σας φροντίζει.

Αντιμετώπιση μιας απειλητικής νόσου

Η διάγνωση μιας απειλητικής για τη ζωή νόσου ή μιας νόσου τελικού σταδίου μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα φόβου και πένθος. Αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό να έχετε δίπλα σας θετικούς και υποστηρικτικούς ανθρώπους. Προσπαθήστε να κάνετε πράγματα που απολαμβάνετε καθημερινά και να θέτετε ρεαλιστικούς βραχυπρόθεσμους στόχους για τον εαυτό σας. Ακόμη και οι μικροί στόχοι όπως το να επισκεφτείτε ένα πάρκο ή ένα μουσείο, ή να μιλήσετε με έναν αγαπημένο σας φίλο, θα σας βοηθήσουν στην καθημερινότητα.

Ζητήστε βοήθεια

Αν προσπαθείτε να διαχειριστείτε τα συναισθήματα της διάγνωσης , μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Στην ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα μάθετε τρόπους να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις που προκύπτουν από την νόσο.