Κάνε το Τεστ
αλλαγή, στάδια αλλαγής, πότε είστε έτοιμοι για αλλαγή, πως θα καταλάβετε ότι είστε έτοιμοι για αλλαγή

Πως θα καταλάβετε ότι είστε έτοιμοι για αλλαγή

Είστε έτοιμοι για αλλαγή;

Έχετε ποτέ δυσκολευτεί να αλλάξετε μια επίμονη, προβληματική συμπεριφορά; Ίσως να θέλετε να διακόψετε το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, να μειώσετε το άγχος σας ή να χάσετε βάρος αλλά ποτέ δεν τα καταφέρνετε. Ίσως να έχετε προσπαθήσει επανειλημμένα χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο. Ίσως να νιώθετε ότι δεν έχει νόημα να κάνετε μια ακόμη προσπάθεια καθώς δεν θα καταφέρετε να αλλάξετε ποτέ.

Τα στάδια της αλλαγής

Οποιαδήποτε και αν είναι η αλλαγή που θέλετε να κάνετε στη ζωή σας, υπάρχουν πέντε στάδια ώστε να επιτύχετε μια μακροχρόνια αλλαγή στη συμπεριφορά σας.

1. Προδιάθεση

Κάποιος που δεν είναι έτοιμος για μια αλλαγή, έχει λίγη ή καθόλου γνώση για την προβληματική συμπεριφορά του και δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Μπορεί να κατηγορεί τους άλλους ή τις μοίρες του για τις αρνητικές συνέπειες της συμπεριφοράς του και τη ζωή του συνολικότερα. Μπορεί να έχει αμυντική συμπεριφορά ή να αντιστέκεται στην αλλαγή, παραμένοντας στη ζώνης άνεσής του.

2. Σκέψη

Το άτομο μπορεί να αναγνωρίσει την προβληματική συμπεριφορά και να την συζητήσει πιο ανοιχτά. Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει δέσμευση στην αλλαγή και χρειάζονται αρκετοί μήνες για να κάνει κάποιος ουσιαστική προσπάθεια για να αλλάξει συμπεριφορά. Οι άνθρωποι μπορεί να μένουν σε αυτό το στάδιο της περισυλλογής για μήνες ή ακόμη και χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις.

3. Προετοιμασία

Σε αυτό το στάδιο, το άτομο δημιουργεί ένα πλάνο δράσης για την αλλαγή και προσπαθεί να αλλάξει συμπεριφορά στις επόμενες 30 ημέρες. Ζητά την υποστήριξη από τους άλλους, και συχνά δεσμεύεται προσωπικά ή δημόσια για την αλλαγή. Τυπικά έχουν γίνει κάποιες μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά.

4. Δράση

Σε αυτό το στάδιο το άτομο αναλαμβάνει δράση για να αλλάξει την προβληματική συμπεριφορά του και να την αντικαταστήσει με πιο υγιείς συμπεριφορές. Αυτό το στάδιο τυπικά διαρκεί έξι μήνες και απαιτεί επένδυση χρόνου και ενέργειας.

5. Συντήρηση

Αυτό το στάδιο ξεκινά μετά από έξι μήνες δράσης και μπορεί να διαρκεί μια ζωή. Το άτομο έχει κάνει επιτυχημένα τις αλλαγές στη συμπεριφορά του και δουλεύει ώστε να τις διατηρήσει.

Σημάδια που δείχνουν ότι είστε έτοιμοι για την αλλαγή

Ρουτίνα

Μια υγιής ζωή δεν μπορεί να είναι γεμάτη με διασκέδαση και χαρά, αν νιώθετε ότι η ρουτίνα σας έχει κυριεύσει ίσως να είναι η στιγμή να κάνετε μια αλλαγή. Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο να ξυπνάει κάποιος την Κυριακή και να μην ξέρει τι να κάνει, και να ξυπνά κάθε μέρα και να νιώθει ότι βαριέται.

Ίσως να μην σας ικανοποιεί πλέον η δουλειά σας και να μην την απολαμβάνετε όπως στην αρχή. Ρίξτε μια ματιά μέσα σας. Βαριέστε ή είναι η στιγμή που θέλετε κάτι περισσότερο στη ζωή σας;

Κάθε άνθρωπος έχει μια ρουτίνα και συνήθειες, τις οποίες είναι δύσκολο να αλλάξει. Όμως με αυτό τον τρόπο μπορεί να μένετε σε άσχημες καταστάσεις περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Άγχος

Το άγχος είναι ένα από τα συχνά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ανάγκη την αλλαγή, αλλά μπορεί να είναι σημάδι ότι πρέπει να αντιδράσετε. Επειδή νιώθετε άγχος, αυτόματα είστε νευρικοί και αντιστέκεστε στην αλλαγή.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε το άγχος, αλλά υπάρχουν πολλές λύσεις και επιλογές. Δοκιμάστε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Φόβος

Όλοι μας έχουμε φόβους. Φοβόμαστε ότι μπορεί να χάσουμε κάποιον, φοβόμαστε ότι θα χάσουμε τη δουλειά μας, φοβόμαστε ότι θα πάρουμε λάθος αποφάσεις, φοβόμαστε πολλά πράγματα.

Το ζήτημα είναι να αναγνωρίσετε αν ο φόβος σας κατακλύζει και σας παραλύει. Είναι εντάξει να φοβάστε αλλά δεν είναι εντάξει να ζείτε συνεχώς με το φόβο.

Αν φοβάστε ένα συγκεκριμένο πράγμα ή νιώθετε ανήσυχοι σε καθημερινή βάση, είναι η στιγμή να κατανοήσετε από που πηγάζει αυτός ο φόβος.

Όταν είστε φοβισμένοι δεν μπορείτε να σκεφτείτε την αλλαγή στη ζωή σας αλλά αντιμετωπίζοντας τους φόβους σας μπορείτε να κάνετε καλύτερες επιλογές.

Δημιουργήστε τη ζωή που επιθυμείτε! 

Έχετε τη δύναμη να δημιουργήσετε τη ζωή που επιθυμείτε. Η αλλαγή δεν είναι ούτε γρήγορη ούτε εύκολη. Ωστόσο, με συνεχή προσπάθεια, κάθε συνήθεια μπορεί να αλλάξει. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING κάθε αλλαγή είναι δυνατή.