Κάνε το Τεστ
βελονισμός, κατάθλιψη, αποτελεσματικότητα βελονισμού στην κατάθλιψη, πως λειτουργεί ο βελονισμός

Είναι ο βελονισμός αποτελεσματικός στη θεραπεία της κατάθλιψης;

Κατάθλιψη και Βελονισμός

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν κατάθλιψη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Αν εσείς ή κάποιος δικός σας άνθρωπος πάσχετε από κατάθλιψη, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι να βρείτε ανακούφιση που θα είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Αν θέλετε να ανακουφιστείτε από τα επώδυνα συναισθήματα της κατάθλιψης, χωρίς φαρμακευτική αγωγή, μπορείτε να σκεφτείτε τον βελονισμό. Ο βελονισμός είναι μια αρχαία μορφή παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής που χρησιμοποιείται αιώνες για τη θεραπεία πολλών ιατρικών προβλημάτων, και για την κατάθλιψη ίσως να είναι η φυσική ανακούφιση που ψάχνετε.

Τι είναι ο βελονισμός;

Αν και ο βελονισμός είναι πολύ δημοφιλής, εν μέρει αποτελεί ακόμη ένα μυστήριο. Και αυτό γιατί στην Κινέζικη ιατρική προσεγγίζουν το σώμα με διαφορετικό τρόπο από ότι στη Δυτική ιατρική.

Ο βελονισμός ξεκίνησε στην αρχαία Κίνα πριν από 2000 χρόνια, και εκπαιδευμένοι βελονιστές συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυτή τη μέθοδο μέχρι σήμερα. Η βασική ιδέα πάνω στην οποία βασίζεται ο βελονισμός, σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική, είναι ότι υπάρχει μια σταθερή ροή ενέργειας στο σώμα. Αν αυτή η ενέργεια ρέει ελεύθερα, το σώμα είναι υγιές.

Αυτή η ενέργεια πιστεύεται ότι περνά μέσα από κεντρικά σημεία, που αποκαλούνται "μεσημβρινοί". Στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική υπάρχουν συνολικά 71 μεσημβρινοί σε όλο στο σώμα, και όλοι συνδέονται με κύρια όργανα. Επιπλέον, υπάρχουν 2000 ειδικά βελονιστικά σημεία σε όλο το σώμα με τα οποία δουλεύουν οι βελονιστές.

Αν οι μεσημβρινοί έχουν μπλοκαριστεί, η ενέργεια δεν ρέει εύκολα, και αυτό οδηγεί σε νοσήματα και πόνο στο σώμα. Ο βελονισμός επικεντρώνεται σε αυτούς τους μπλοκαρισμένους μεσημβρινούς και τους διεγείρει ώστε η ροή της ενέργειας να συνεχίζεται ελεύθερα και χωρίς εμπόδια.

Αυτή είναι η Κινέζικη προσέγγιση του βελονισμού. Στη Δυτική ιατρική, από την άλλη πλευρά, αποδίδουν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στο γεγονός ότι αυτές οι μικροσκοπικές βελόνες ενεργοποιούν την έκλυση φυσικών παυσίπονων που βρίσκονται μέσα στον εγκέφαλο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που εμποδίζουν τη ροή της ενέργειας στο σώμα;

Αν φανταστείτε τους μεσημβρινούς σαν μεγάλους αυτοκινητοδρόμους που διατρέχουν το σώμα, μπορείτε να φανταστείτε την ενέργεια του σώματος σαν ένα αυτοκίνητο που κινείται στους περίπλοκους αυτοκινητόδρομους του σώματος. Όταν η ενέργεια μπλοκαριστεί, είναι σαν μια κυκλοφοριακή συμφόρηση και ένα οδόφραγμα που συμβαίνει μέσα.

Αλλά τι είναι αυτό που μπλοκάρει την ενέργεια αρχικά; Υπάρχουν τρεις παράγοντες που οδηγούν στο μπλοκάρισμα της ενέργειας, και είναι οι ακόλουθοι:

 • Συναισθηματικό στρες, όπως η ανησυχία, ο θυμός, ο φόβος, το πένθος και η δυσαρέσκεια
 • Διατροφικές επιλογές
 • Τραυματισμοί

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, όταν η ροή της ενέργειας μέσα στο σώμα διακόπτεται, μπορεί να οδηγήσει σε σωματική και ψυχολογική πίεση.

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός;

Ο βελονιστής δουλεύει με πολύ λεπτές, αποστειρωμένες βελόνες και τις τοποθετεί απαλά πάνω σε συγκεκριμένα σημεία στο δέρμα για να διεγείρει συγκεκριμένα σημεία στο σώμα. Ίσως να σκέφτεστε αν αυτό είναι επώδυνο, αλλά επειδή οι βελόνες είναι εξαιρετικά λεπτές, ο βελονισμός δεν είναι καθόλου επώδυνη θεραπεία.

Και αν αναρωτιέστε αν είναι μια ασφαλής τεχνική, η απάντηση είναι "ναι". Και για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων έχει θέσει κανόνες για τις βελόνες που προορίζονται για ιατρική χρήση ότι πρέπει να είναι αποστειρωμένες, μη-τοξικές και μιας χρήσεως και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από εκπαιδευμένους βελονιστές.

Η σύνδεση μεταξύ άγχους και κατάθλιψης

Ο βελονισμός δρα σαν φυσιολογική θεραπεία για το νευρικό σύστημα. Ρυθμίζει το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο ώστε να λειτουργούν πιο ισορροπημένα. Όσον αφορά την ψυχική κατάσταση του ατόμου, στόχος είναι η σταθεροποίηση της διάθεσης, η βελτίωση της αυτοεκτίμησης, η καθαρή σκέψη και η λήψη καλύτερων αποφάσεων.

Πώς όμως ο βελονισμός για την κατάθλιψη επιτυγχάνει αυτά τα αποτελέσματα; Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να θυμηθούμε πως εκδηλώνεται το στρες σε όλο το σώμα: σωματικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά.

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικά συμπτώματα ,όπως:
 • Απογοήτευση και νευρικότητα
 • Δυσανάλογα συναισθήματα καταπίεσης
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση, αξία του εαυτού
 • Συναισθήματα κατάθλιψης
 • Απομόνωση από τους άλλους
Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά συμπτώματα, όπως:
 • Έλλειψη ενέργειας
 • Προβλήματα του γαστρεντερικού
 • Διαταραχές στον ύπνο
 • Πονοκεφάλους, πόνους στο σώμα
 • Χαμηλή λίμπιντο
Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε γνωσιακά συμπτώματα, όπως:
 • Αδιάκοπες σκέψεις
 • Συνεχή ανησυχία
 • Προβλήματα μνήμης
 • Απαισιοδοξία
 • Δυσκολία στη συγκέντρωση και στη λήψη αποφάσεων
Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορικά συμπτώματα, όπως:
 • Υπερβολική ή μειωμένη κατανάλωση φαγητού
 • Αναβλητικότητα
 • Κατάχρηση ουσιών

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα προβλημάτων μέσω του σώματος, και η κατάθλιψη είναι ένα από αυτά, ειδικά όταν ένα άτομο βιώνει χρόνιο στρες.

Ποιος είναι ο ρόλος του βελονισμού στην κατάθλιψη; Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε ότι ο βελονισμός επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και η κατάθλιψη συνδέεται με το κεντρικό νευρικό σύστημα, είναι κατανοητό πως ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Άγχος και νευρικό σύστημα

Σίγουρα θα γνωρίζετε τον μηχανισμό απόκρισης ʺπάλης ή φυγής ʺ (fight or flight) για την άμεση αντίδραση στο στρες. Είναι η αντίδραση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Αλλά το χρόνιο στρες οδηγεί σε συνεχή ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και αυτό έχει κόστος για το σώμα.

Για να εξουδετερώσει αυτή την απόκριση πάλης ή φυγή το σώμα μας ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, που προκαλεί χαλάρωση, ηρεμία και ξεκούραση.

Πώς ο βελονισμός δρα στο συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα; Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, ο βελονισμός βοηθά το νευρικό σύστημα να προσαρμόζεται και να  εκπαιδεύσει τον εαυτό του για να λειτουργήσει με έναν βέλτιστο τρόπο.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Τελικά, η φυσιολογική ενεργοποίηση των μηχανισμών του στρες δεν θα εξαφανιστεί μαγικά, αλλά αν το σώμα μπορεί να διαχειριστεί αυτούς τους ψυχοπιεστικούς παράγοντες με πιο υγιή τρόπο, θα νιώθετε καλύτερα. Αυτό είναι που κάνει ο βελονισμός στην κατάθλιψη.

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων βιώνει χρόνιο στρες, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα κατάθλιψης. Ο βελονισμός βοηθά στην υποστήριξη του κεντρικού νευρικού συστήματος ώστε να διαχειρίζεται καλύτερα το στρες που αντιμετωπίζετε σε καθημερινή βάση. Και επειδή αντιμετωπίζετε καλύτερα το στρες, μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Η αποτελεσματικότητα του βελονισμού στην κατάθλιψη

Μελέτες δείχνουν ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι αποτελεσματικός όσο και τα αντικαταθλιπτικά στη θεραπεία της κατάθλιψης. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στις διαταραχές άγχους. Μια μελέτη του 2013 έδειξε ότι ένας συγκεκριμένος τύπος βελονισμού, ο ηλεκτροβελονισμός,  στον οποίο χρησιμοποιείται ελάχιστη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, είναι το ίδιο αποτελεσματικός με την φλουοξετίνη (αντικαταθλιπτικό φάρμακο), στην μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Σε μια άλλη μελέτη, βρέθηκε ότι ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη σεξουαλική δυσλειτουργία που παρατηρείται μεταξύ των ανθρώπων που λαμβάνουν αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή. Αυτή η δυσλειτουργία περιλαμβάνει τη χαμηλή λίμπιντο και την αδυναμία οργασμού, ειδικά στους άνδρες.

Το 1998 μια μελέτη που έγινε για τον ηλεκτροβελονισμό έδειξε ότι προκαλεί την απελευθέρωση εγκεφαλινών και δινορφινών. Καθώς και άλλες μελέτες έδειξαν ότι ο βελονισμός μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση άλλων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, όπως οι ενδορφίνες, η νορεπινεφρίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.

Όλα αυτά τα ευρήματα εξηγούν πως ο βελονισμός είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη.

Ο βελονισμός για την κατάθλιψη έχει μακροχρόνιες επιδράσεις;

Σύμφωνα με μελέτες ο βελονισμός είναι χρήσιμος και αποτελεσματικός στην βραχυπρόθεσμη ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, επίσης μπορεί να είναι μια βοηθητική μέθοδος στην πρώιμη έναρξη της κατάθλιψης.

Ο βελονισμός αποτελεί μια συμπληρωματική θεραπευτική επιλογή για την κατάθλιψη

Ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι ο βελονισμός για την κατάθλιψη είναι ασφαλής και αποτελεσματικός, μπορεί να αποτελεί συμπληρωματική μέθοδο για την υποστήριξη άλλων θεραπειών. Μια μελέτη που έγινε με άτομα με μέτρια ως σοβαρή κατάθλιψη, έδειξε ότι ο βελονισμός όπως και η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή, έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στην κατάθλιψη.

Η βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή, η ισορροπημένη διατροφή και ο ποιοτικός ύπνος θα πρέπει να υποστηρίζουν τη θετική επίδραση του βελονισμού.

Ο βελονισμός για την κατάθλιψη είναι μια εξατομικευμένη προσέγγιση

Καθώς ο βελονισμός είναι μια μορφή παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής, βασίζεται σε μια μακρά και πλούσια βάση δεδομένων και συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη μπορεί να είναι ο συνδυασμός πολλών μορφών δυσαρμονίας.

Ένα εκπαιδευμένος βελονιστής είναι ικανός να παρατηρήσει τα συμπτώματα, τα οποία παρουσιάζονται στην δική σας περίπτωση, και να επιλέξει να δουλέψει με συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία και μεσημβρινούς για να σας βοηθήσει και να σας ανακουφίσει από τα δικά σας συμπτώματα κατάθλιψης.

Για αυτό το λόγο, ο βελονισμός αποτελεί μια εξατομικευμένη θεραπευτική επιλογή. Και αυτό ισχύει και για τον αριθμό των συνεδριών, τον χρόνο ανάμεσα στις συνεδρίες, όλα εξαρτώνται από εσάς και από ότι αποφασίζει ο βελονιστής ότι είναι καλύτερο για εσάς και την κατάστασή σας.

Ο βελονισμός αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο ανακούφισης από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, και για αυτό χρειάζεται να βρείτε έναν καλά εκπαιδευμένο βελονιστή ώστε να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία και την ευεξία σας.