Κάνε το Τεστ
αρώνια, μούρα αρώνιας, μούρα νιότης, οφέλη αρώνιας, αρώνια και χοληστερόλη, αρώνια και αρτηριακή πίεση

Αρώνια

Αρώνια

Η αρώνια είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που ευδοκιμεί στην Ανατολική Ευρώπη και στη Ρωσία. Έχει τρεις διακριτές ποικιλίες με διαφορετικό χρώμα καρπών. Οι καρποί της αρώνιας που πολλές φορές αναφέρονται ως "μούρα της νιότης" είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και έχουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Το οξειδωτικό στρες είναι μια διαδικασία που συνδέεται με πολλά χρόνια νοσήματα, όπως τα νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος. Παρατηρείται όταν συμβαίνουν βλάβες στο DNA από τις ελεύθερες ρίζες. Τα μούρα καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες με τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Οξειδωτικό στρες

Τα μούρα είναι πολύ χρήσιμα στην αντιμετώπιση καταστάσεων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες παρατηρείται όταν οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν βλάβη στα κύτταρα. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA και αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, τα καρδιακά νοσήματα, ο διαβήτης , το εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες καταστάσεις. Τα μούρα της αρώνιας περιέχουν προκυανιδίνες, ανθοκυανιδίνες και φαινολικές ενώσεις, που είναι φυσικά αντιοξειδωτικά.

Οφέλη στην υγεία

Πρόληψη ασθενειών

Τα μούρα της αρώνιας αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ειδικά πολυφαινολών, όπως τα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή (ανθοκυανιδίνες, προανθοκυανιδίνες και φλαβονόλες). Οι πολυφαινόλες είναι γνωστό ότι προάγουν την καλή υγεία με πολλούς τρόπους.

Όλες οι παραπάνω ενώσεις βοηθούν στην προστασία του σώματος ενάντια σε συγκεκριμένα νοσήματα όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η υπέρταση. Ωστόσο, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα ποσοστά των πολυφαινολών που περιέχονται στα μούρα της αρώνιας εξαρτώνται από την ποικιλία, την ωρίμανση, την σύσταση του εδάφους και τις κλιματολογικές συνθήκες.

Μείωση της χοληστερόλης

Τα μούρα της αρώνιας βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός από τα μούρα της αρώνιας μειώνει τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητς (LDL). Οι ανθοκυανιδίνες είναι γνωστά συστατικά για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές τους ιδιότητες.

Κυκλοφορία του αίματος και αιμοφόρα αγγεία

Τα μούρα της αρώνιας ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, προστατεύουν τα αγγεία και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι ελεύθερες ρίζες είναι γνωστό ότι προκαλούν πολλά νοσήματα και τα μούρα της αρώνιας μπορούν να προλάβουν την εμφάνισή τους. Οι καρποί της αρώνιας περιέχουν φαινόλες, που καθαρίζουν την κυκλοφορία του αίματος και το σώμα, προάγουν την επούλωση των πληγών, απομακρύνουν τις τοξίνες , μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και προλαμβάνουν το σχηματισμό θρόμβων.

Τα φλαβονοειδή των μούρων επειδή μειώνουν τη φλεγμονή θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κλινικά για την πρόληψη των ισχαιμικών επεισοδίων.

Ισορροπία στην αρτηριακή πίεση

Τα μούρα της αρώνιας βοηθούν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα πιο σκουρόχρωμα μούρα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τους σπασμούς μέσα στα αιμοφόρα αγγεία, διατηρώντας την πίεση μακριά από την επικίνδυνη ζώνη. Ο χυμός της αρώνιας συστήνεται σε ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι πολυφαινόλες έχουν την ικανότητα να μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει την αντίστροφη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση πολυφαινολών ή τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αντικαρκινική δράση

Η θετική δράση των μούρων είναι γνωστή. Τα πιο σκουρόχρωμα φρούτα έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ανθοκυανιδίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Μείωση της φλεγμονής

Τα μούρα καταπολεμούν τα βακτήρια και τους ιούς και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο χυμός των μούρων περιέχει ανθοκυανιδίνες που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης οι ανθοκυανιδίνες προλαμβάνουν την αρτηριοσκλήρυνση και άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Διαβήτης

Ο χυμός της αρώνιας έχει ελάχιστες θερμίδες  (δεν περιέχει ζάχαρη, ούτε πρόσθετα γλυκαντικά) μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και στην πρόληψη του διαβήτη.